Sznycle cielęce z cytryną

Przygotowanie: 1 godzina Porcja: 280 kalorii

Dodany przez:

Sznycle cielęce z cytryną

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 plastry cielęciny na sznycle
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Włożyć do miski, przekładając plasterkami czosnku. Wlać połowę soku z cytryny i 2 łyżki oleju. Odstawić na 30 minut.
  2. Tartą bułkę wymieszać ze skórką z cytryny. Mięso osączyć z marynaty, panierować kolejno w mące, jajku i bułce. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony, zdjąć na talerze.
  3. Na tej samej patelni stopić masło. Wlać bulion, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody, wlać na patelnię, zagotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
  4. Kotlety przybrać cytryną, polać sosem.
mięso obiad kotlety ziola cielęcina sznycle sos cytrynowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze