Saltimbocca to włoskie danie przygotowane z lekko rozbitych eskalopek cielęcych, z plasterkiem szynki długodojrzewajacej. Każdy z nich zwieńczony jest świeżą szałwią. Delikatnie podsmażone mięso podlane białym winem jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kremowy sos oraz miękka cielęcina – to idealne danie na obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Zapraszamy po nasz niezawodny przepis na saltimbocca alla romana.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Cielęcina: delikatnie ją rozbijamy na grubość ok. 0,5 cm, najlepiej miedzy dwoma arkuszami pergaminu, aby nie uszkodzić włókien.
Szynka: na każdym kotlecie układamy jej plaster.
Szałwia: kładziemy ją na środku każdego kotleta. Spinamy całość wykałaczką.
Panierowanie: mąkę przesypujemy na talerz i delikatnie oprószamy tylko spód mięsa, bez szynki.
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy 30 g masła. Układamy kotlety szynką i szałwią do góry. Smażymy ok. 40 sekund, nie obracamy.
Wino: gdy brzegi mięsa zaczną się rumienić wlewamy białe wino. Gotujemy 1 minutę na średnim ogniu, obracając tak patelnią, aby sos polewał górę. Patelnię przykrywamy i dusimy 1 minutę.
Wykończenie potrawy: mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię dodajemy resztę masła, mieszamy, aż utworzy się kremowy sos.
Serwowanie: kotlety saltimbocca podajemy polane sosem, oprószone grubo mielonym pieprzem. Serwujemy od razu.
Podobne przepisy: bitkiPorady
- Saltimboccę możemy zawinąć w rulonik, szynką i szałwią do środka i dalej postępować, jak w przepisie.
- Dodanie soli w daniu nie jest potrzebne, ponieważ szynka parmeńska odda smak, w tym sól, do potrawy.
- Masło możemy zastąpić oliwą z oliwek, jednak w tym przypadku sos będzie mniej aksamitny.
- Zamiast szynki parmeńskiej można użyć szynkę tyrolską – wędzoną szynkę speck.
- Do dania możemy użyć delikatne, cieniutkie plastry piersi kurczaka. W ten sposób uzyskamy kurczaka saltimbocca. Wszystkie kroki postępowania będą takie same, jak w przepisie cielęciną.
- Do mięsa możemy podać w zasadzie każdy dodatek, pasują do niego: gnocchi, ziemniaki, purre, ziemniaki zapiekane, makaron.
Komentarze