Rolady w galaretce winnej

Klasyczny plasterek pieczonego mięsa w galarecie podkręcamy dodatkiem czerwonego wina. I ten kolor!

GalaretaWędliny

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 187 głosów)

Składniki:

  • 8 plastrów różnych pieczonych mięs (cielęcina, wieprzowina, wołowina)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml wywaru mięsnego
  • sok z cytryny
  • 2 jajka na twardo
  • ogórek kiszony
  • pieczarki marynowane
  • natka pietruszki

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Plastry mięsa przecinamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy je w miseczkach. Z żelatyny, wina, wywaru i soku z cytryny przygotowujemy galaretę, gdy zacznie krzepnąć, wlewamy do połowy wysokości miseczek.
  • Do każdej wkładamy cząstki jajek, plasterki ogórka, pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy resztę galarety i odstawiamy do lodówki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Galareta domowa: dzisiaj używamy gotowej żelatyny lub agaru. Warto jednak wiedzieć, że podstawą domowej galarety będzie wywar z cielęcych lub wieprzowych nóżek. Dobrze przygotowany wywar nie wymaga dodawania żelatyny, w przeciwieństwie do wywarów z drobiu i ryb. Galareta po zastygnięciu powinna być klarowna i niezbyt twarda, jej smak uszlachetni dodatek wina.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy