REKLAMA

Frytki z selera

Frytki z selera to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tej przekąski znanej całym na świecie. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki są niesamowicie kaloryczne, dlatego my proponujemy zdrową wersję selerową. Będą idealne jako dodatek do obiadu albo jako przekąska na imprezę z dodatkiem salsy. Dobrze odnajdują się również w towarzystwie nuggetsów. Zdradzamy niezawodny przepis.

dodany przez: Kulinarna Ania

frytki Przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)


Frytki z selera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • seler-korzeniowy 1.

    Przygotowanie selera: szorujemy go pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry o grubości około 1 cm, następnie plastry kroimy w paski tak, jak frytki.

  • frytki-z-selera 2.

    Pieczenie frytek: blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy kawałki selera. Polewamy je niewielką ilością oleju, dodajemy między nie listki tymianku (możemy użyć także suszonego tymianku). Frytki z selera pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C.

Porady

  • Frytki z selera możesz także wcześniej obsypać ulubionymi przyprawami. Pieczony seler na ostro przygotujesz, obtaczając go (jeszcze przed polaniem ich tłuszczem) w mielonej, ostrej papryce. W łagodniejszej wersji dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie bądź ulubiona mieszanka przypraw do grilla.
  • Frytki z selera można jeść jako samodzielne danie, z dodatkiem sosu i surówki. Mogą być też dodatkiem do dania głównego.
  • To także świetna przekąska na imprezę, która dobrze sprawdza się też na szwedzkim stole.

 

Notka redakcyjna

Frytki z selera – z czym podawać?

Frytki z selera mogą być samodzielną przekąską lub częścią pełnowartościowego posiłku. Selerowe frytki na pewno dobrze będą się komponowały na przykład z pieczoną piersią z indyka bądź (w wersji wegetariańskiej) grillowanym serem halloumi lub nuggetsami z kurczaka lub wegetariańskimi.


Frytki z selera to także świetny pomysł na imprezową przekąskę! Dla urozmaicenia na tej samej blasze możesz upiec także z marchewki bez tłuszczu, buraka lub pietruszki. Tak upieczone frytki najlepiej podać z hummusem (np. z suszonymi pomidorami bądź z bazylią), orzeźwiającym guacamole lub serem z ziemniaka.

Frytki można przygotować nie tylko z warzyw - sprawdź nasz przepis na frytki z polenty!

 

Ile kalorii mają frytki z selera?

Frytki z selera to bardzo zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Nie są smażone w głębokim tłuszczu, zatem są także o wiele mniej tuczące. Ile kalorii mają frytki z selera? W 100 gramach frytków z selera znajdziemy zaledwie 111 kcal! W porównaniu ze smażonymi w głębokim tłuszczu frytkami ziemniaczanymi (ponad 300 kcal!) wypadają znacznie lepiej pod względem kaloryczności.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy