Frytki z selera - zdrowe frytki z piekarnika

Frytki to jedna z najbardziej popularnych przekąsek na świecie, nie należy ona jednak do najzdrowszych. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki są niesamowicie kaloryczne. Jak zrobić zdrowe frytki? Wypróbuj frytki z selera! To pyszna alternatywa dla fast foodu. Frytki z selera są lekkie, zdrowe i do tego wyśmienicie smakują.

dodany przez: Kulinarna Ania

frytki Przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • seler-korzeniowy 1.

    Selera szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry o grubości około 1 cm, następnie plastry kroimy w paski tak, jak frytki.

  • frytki-z-selera 2.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy frytki z selera. Frytki z selera polewamy niewielką ilością oleju, dodajemy między nie listki tymianku (możemy użyć także suszonego tymianku). Frytki z selera pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C.

Porady

Frytki z selera możesz także wcześniej obsypać ulubionymi przyprawami. Pieczony seler na ostro przygotujesz, obtaczając paski selera (jeszcze przed polaniem ich tłuszczem) w mielonej, ostrej papryce. W łagodniejszej wersji dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie bądź ulubiona mieszanka przypraw do grilla.

Notka redakcyjna

Jak zrobić frytki z selera?

Frytki z selera to bardzo zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytków ziemniaczanych. Nie są smażone w głębokim tłuszczu, zatem są także o wiele mniej tuczące. Ile kalorii mają frytki z selera? W 100 gramach frytków z selera znajdziemy zaledwie 111 kcal! W porównaniu ze smażonymi w głębokim tłuszczu frytkami ziemniaczanymi (ponad 300 kcal!) wypadają znacznie lepiej pod względem kaloryczności. Jak zrobić frytki z selera? To banalnie proste. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 C. Seler korzeniowy (nie naciowy) należy wyszorować pod bieżącą wodą i obrać ze skórki. Selera kroimy na mniejsze części o grubości około 1 cm, które następnie kroimy w paski tak, jak frytki. Następnie frytki z selera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy niewielką ilością oleju. Posypujemy świeżym bądź suszonym tymiankiem i pieczemy przez około 30 minut. Solimy do smaku.

Frytki z selera mogą być samodzielną przekąską lub częścią pełnowartościowego posiłku. Selerowe frytki na pewno dobrze będą się komponowały na przykład z pieczoną piersią z indyka bądź (w wersji wegetariańskiej) grillowanym serem halloumi. Frytki z selera to także świetny pomysł na imprezową przekąskę! Dla urozmaicenia na tej samej blasze możesz upiec także frytki z marchewki bez tłuszczu, buraka lub pietruszki. Tak upieczone frytki najlepiej podać z hummusem (np. z suszonymi pomidorami bądź z bazylią), orzeźwiającym guacamole lub serem z ziemniaka.

Frytki można przygotować nie tylko z warzyw - sprawdź nasz przepis na frytki z polenty!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy