Salsa verde to pyszny zielony sos ziołowy, występujący w wielu odmianach. Popularny jest przede wszystkim w kuchni włoskiej i meksykańskiej, ale też francuskiej i niemieckiej. Ma odświeżający i wyrazisty smak. Idealnie pasuje do tacosów, nachosów i buritto, ale też do makaronów, sałatek, kanapek, również jako marynata do mięs i śledzi. Poniżej znajdziecie przepis na naszą wersję ziołowej salsy verde.
StockFood
Przygotowanie: szczypiorek i natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Kapary odsączamy z zalewy. Ząbki czosnku obieramy. Wyciskamy sok z cytryny - 30 ml.
Siekanie: zioła i kapary siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mieszanie: do miseczki wkładamy posiekane zioła i kapary, a także przeciśnięty czosnek. Dolewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Salsę verdę dokładnie mieszamy.
Porady
- Celowo nie podajemy w składnikach soli, zastępują ją kapary z zalewy, które są dość słone.
- Meksykańską nutę wprowadzimy, dodając do sosu świeże papryczki jalapeno. Jednak, jeśli ich nie znajdziemy, możemy użyć tych ze słoika.
- Jesli chcecie nieco zmodyfikować podstawowy przepis, świetnym dodatkiem do salsy będzie także awokado. Ta wersja smakiem będzie nawiązywała do guacamole.
- Do sosu ziołowego zamiast natki pietruszki możemy dodać kolendrę. Dobrze pasuje tu również świeża bazylia, a nawet mięta.
- Składniki na salsę verdę można również zblendować, sos będzie gładszy.
- Salsa verde powinna być przechowywana w lodówce i najlepiej spożyć ją w ciągu 5-6 dni. Jeśli jednak chcemy przygotować większy zapas tego smakołyku, wystarczy przelać zblendowany sos do garnka, zagotować, a następnie przelać do słoiczków i zawekować.
Głównym składnikiem salsy verde podawanej w Meksyku jest tomatillos, czyli miechunka pomidorowa. Wyglądem przypomina zielone pomidory, jednak okrywa ją charakterystyczna sucha łupinka. Ma dość kwaśny i cierpki smak. Niestety w Polsce świeże tomatillos są niedostępne, ale możemy skorzystać z tomatillos w puszce. Znajdziemy je w sklepach z kuchniami świata. Mają co prawda inny smak i aromat niż świeże, ale również nadają się do salsy. W naszych warunkach możemy zastąpić je zielonymi pomidorami, które nie mają co prawda identycznego smaku i konsystencji, ale będą ciekawą alternatywą.
Oprócz pomidorów, bądź tomatilles będzie nam potrzebne:
Kiedy mamy już wszystkie składniki, sam przepis jest banalnie prosty. Cebulę i jalapeno należy podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, a następnie zblendować na gładką masę razem z kolendrą, sokiem z limonki i przyprawami.
Zielona salsa świetnie sprawdzi się do wszystkich dań kuchni meksykańskiej... i nie tylko! Najprościej podaje się ją solo, do maczania w niej nachosów. Z kolei jako dodatek sprawdzi się do:
Jednak, oprócz typowo meksykańskich specjałów, salsa verde pasuje również do sałatek, owoców morza i ryb. Świetnie sprawdzi się też na grilla, jako sos do wszelkiego rodzaju dań z rusztu. Można jej użyć także do makaronu, aby stworzyć szybką i lekką pastę.
Salsa verde to też dobra baza do innych sosów i dipów. Wystarczy zmieszać nieco salsy verde z oliwą z oliwek, aby stworzyć wyrazisty winegret do sałatek. Z kolei, jeśli dodamy do niej awokado, stanie się gęstym smarowidłem, idealnym na kanapki lub do grzanek. Można też dodać odrobinę salsy verde, przygotowując guacamole, dzięki czemu stanie się ono bardziej wyraziste i lekko pikantne.
Komentarze