Salsa verde

Przepis na ulubiony sos meksykański.

Sosy

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 201 głosów)

Składniki:

  • 4 zielone pomidory lub 20 dag tomatillos (w puszce)
  • 3 świeże chili jalapeño lub 10 plastrów marynowanego jalapeños
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 limonki
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej kolendry

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zielone pomidory lub tomatillos wkładamy do malaksera razem z jalapeños, posiekaną cebulą i bulionem lub wodą. Przyprawiamy cukrem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, krótko miksu-jemy. Salsę przekładamy do ron-dla i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem mieszamy z posiekaną kolendrą.
  • Podajemy do wielu przekąsek lub z chipsami nachos.
  • Salsę verde robi się z niedostępnych u nas zielonych pomidorów zwanych tomatillos. Mają one charakterystyczny wygląd. Ich miąższ jest osłonięty cienką skórką. Korzystamy więc z tomatillos z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy