Surówka z selera

Surówka z selera - przepis! Jak zrobić surówkę z selera? Klasyczna surówka z selera i jabłka z chrupiącymi orzechami włoskimi, dodatkiem majonezu i natki pietruszki. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018. Nowy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Surówki

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Seler - korzeń 1.

    W celu zrobienia surówki z selera należy na początek go obrać, dobrze umyć i osuszyć. Jabłko obrać i razem z selerem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.

  • Orzechy i pietruszka 2.

    Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Dodać do selera z jabłkami. Wymieszać, dodać majonez i śmietanę lub jogurt. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Przed podaniem udekorować orzechami i natką pietruszki.

Kalorie: 100

Ilość porcjii: 4

Porady

  • Do surówki można dodać trochę namoczonych wcześniej i osączonych rodzynek. (PRZYGOTOWANIE: ok. 20 minut + chłodzenie).
  • Warto dodać do surówki z selera tyle śmietany lub jogurtu, aby nie była sucha.
  • Opcjonalnie można doprawić surówkę również cukrem w zależności od indywidualnych preferencji.
  • Świetnym dodatkiem do surówki z selera są rodzynki. Przed ich dodaniem dobrze jest namoczyć je w wodzie przez około 10 minut.
  • Idealnym rozwiązaniem dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów jest zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym. Wtedy sałatka z selera korzeniowego staje się dietetyczną w stu procentach.
  • Dobrym rozwiązaniem dla osób zwracających dużą uwagę na efekt wizualny dań jest użycie białego pieprzu zamiast standardowego. Dzięki temu surówka z selera będzie miała piękną białą barwę.

Notka redakcyjna

Zdrowe surówki z selera

Surówka z selera korzeniowego do obiadu to klasyka polskiej kuchni i bardzo często na obiadach domowych to danie jest spotykane. Nic dziwnego, ponieważ to bardzo zdrowy dodatek do posiłku i jest bardzo prosty w wykonaniu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.

Wersji selerowej surówki jest kilka i zazwyczaj w każdym domu robi się ją odrobinę inaczej. Są to kosmetyczne zmiany, zwykle skoncentrowane na przyprawach. Nie wszyscy preferują słodkie dodatki do posiłków, dlatego nie w każdym przepisie znajdziemy rodzynki, natomiast z drugiej strony są osoby, które uwielbiają kiedy surówka jest słodka, dlatego poza jabłkiem i rodzynkami dodają jeszcze cukier. Seler sam w sobie zawiera mnóstwo cennych właściwości, dlatego dzięki niemu surówka już jest idealnym uzupełnieniem diety.

Natomiast, aby jeszcze bardziej zdrowotnie podkręcić tę surówkę można zamienić majonez na jogurt naturalny oraz ograniczyć ilość soli i cukru do minimum. Pozycją, która również może się pojawić w przepisach na surówkę z selera jest marchewka. To zdecydowanie element surówki, który urozmaica ją pod względem smaku, wyglądu oraz właściwości zdrowotnych.

Właściwości surówki z selera

Surówka z selera,w której skład wchodzi jabłko to bomba witaminowa i warto wplatać ją w swoje posiłki.

  • Korzeń selera jest warzywem niskokalorycznym. zawiera zaledwie 7 kalorii na 100 gramów, dlatego bardzo często jest zalecany w dietach sportowców oraz osób z nadwagą.
  • Poza tym posiada więcej witaminy C niż cytryna.
  • Jest źródłem takich pierwiastków jak wapń, magnez, cynk i potas. Żelazo, witaminy z grupy B i fosfor to kolejne elementy, którymi seler może się pochwalić.

Jabłko natomiast zawiera dużo błonnika, dzięki czemu reguluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Chroni przed miażdżycą, zawałem i chorobami serca. Pozytywnie wpływa na jakość naczyń krwionośnych i pracę serca. Jest źródłem wielu witamin i minerałów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy