REKLAMA

Nuggetsy

Nuggetsy cieszą się rekordową popularnością wśród przekąsek mięsnych. Smakują prawie wszystkim i sprawdzają się przy każdej okazji. Najbardziej znane i uwielbiane są nuggetsy z popularnych sieci restauracji, takich jak KFC czy McDonald's, ale równie znakomicie mogą smakować domowe nuggetsy, jeśli tylko przyrządzimy je według dobrej, sprawdzonej receptury. Sprawdźcie, jak zrobić je łatwo dostępnych składników.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne fast food nuggetsy Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Płatki kukurydziane 1.

    Przygotowanie panierki: Na początku płatki kukurydziane należy pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze.
     

  • Filet-z-kurczaka 2.

    Przygotowanie kurczaka: Następnie filet z kurczaka trzeba umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem.
     

  • Przepis na ciasto naleśnikowe 3.

    Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Potem mleko powinno się zmiksować z mąką pszenną, przyprawą do kurczaka, curry, jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
     

  • Nuggetsy 4.

    Nuggetsy - przygotowanie: Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać tak, aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta trzeba obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Nuggetsy trzeba wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 15 minut. Gdy nuggetsy się zezłocą są gotowe do podania.

Porady

  • Nuggetsy mogą stanowić zarówno niewielką przekąskę, jak i część dużego posiłku. Koronną zaletą, przesądzającą o wielkiej popularności nuggetsów, jest ich ujmująca forma i rewelacyjny smak – niewielkie kąski soczystego, miękkiego, dobrze doprawionego mięsa zamknięte w nieprawdopodobnie chrupkiej, wybornej panierce.
  • Jak zrobić domowe nuggetsy? Największym zainteresowaniem cieszą się nuggetsy tradycyjne rodem z popularnych sieciówek oraz nuggetsy z piekarnika. Ta ostatnia wersja to idealna opcja dla osób odchudzających się i unikających dań smażonych.
  • Domowe nuggetsy, czy to z patelni, czy z piekarnika, przygotujemy w bardzo prosty sposób. Jeśli interesuje nas beztłuszczowa, dietetyczna wersja dania, świetnym rozwiązaniem będą nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych.
  • Wystarczy pokroić mięso z kurczaka na kawałki, doprawić je (np. solą, papryką, czosnkiem, kurkumą, curry, oregano), obtoczyć najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych, po czym włożyć na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.

Notka redakcyjna

Chrupiące nuggetsy jak z KFC

Prawdziwym kulinarnym wyzwaniem dla wielu z nas są nuggetsy jak z KFC. Wbrew pozorom wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie, cechuje je niezwykła prostota. Jedyne, o czym musimy pamiętać, to zastosowanie wszystkich zalecanych składników i przypraw oraz dokładne trzymanie się techniki wykonania.

W nuggetsach z KFC arcyważne są 3 elementy. Jeśli ich dopilnujemy, danie będzie absolutnym sukcesem! Po pierwsze, trzeba odpowiednio przyprawić mięso. Do tego celu warto użyć miksu wyrazistych dodatków: czosnku, papryki słodkiej, papryki chili, oregano, pieprzu oraz soli.

Po drugie, zarówno do ciasta, jak i do panierki warto dodać mieszaninę papryki słodkiej i chili, która podkręci smak dania. Po trzecie, pamiętajmy, że perfekcyjne nuggetsy wymagają właściwego wykończenia w postaci smakowitych sosów. Absolutne pewniaki do tego dania to sos majonezowy oraz sos chili.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy