Nuggetsy cieszą się rekordową popularnością wśród przekąsek mięsnych. Smakują prawie wszystkim i sprawdzają się na każdą okazję, zarówno jako przekąska na imprezę, jak i danie obiadowe. Najbardziej znane i lubiane są te z popularnych sieci restauracji, ale znacznie smaczniejszym i zdrowszym wyborem będą te domowe. Jak je zrobić, aby był soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz? Zobaczcie prosty przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych.
iStock
(średnia 4.41 z 204 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który lekko skrapiamy olejem.
Panierka: płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub drobno kruszymy w dłoniach.
Kurczak: filet z kurczaka kroimy na kawałki o grubości około 3 cm. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
Ciasto: mleko z jajkiem, mąką, papryką, solą i pieprzem miksujemy na jednolitą masę.
Nuggetsy: kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie obtaczamy w płatkach z każdej strony.
Pieczenie: nuggetsy układamy na blaszce i pieczemy przez około 15-20 minut.
Porady
- Domowe nuggetsy jak z Mcdonalda najczęściej podaje się z frytkami. Najlepiej jednak zrobić je samodzielnie. Domowe frytki możemy wyczarować nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, marchewki, selera czy buraków. Do tego wręcz obowiązkowa jest surówka colesław.
- Nuggetsy pieczone mogą stanowić zarówno niewielką przekąskę, jak i element dania głównego. Jeśli zaserwujemy je z gotowanymi ziemniakami, ryżem czy kaszą, a do tego podamy lekką sałatkę, to stworzymy pyszny obiad dla całej rodziny.
- Nuggetsy z kurczaka to najlepszy sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia mięsa. Zaletą, przesądzającą o ich wielkiej popularności, jest ich ujmująca forma. Takie niewielkie kąski soczystego i dobrze doprawionego mięsa, zamknięte w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, skuszą każdego malucha.
- Soczyste nuggetsy z kurczaka świetnie komponują się z wyrazistymi sosami. Najlepiej będzie do nich pasował sos czosnkowy lub pomidorowy, ale świetnie sprawdzi się też salsa lub guacamole.
- Domowe nuggetsy z piekarnika to przepis, idealny dla osób na diecie i unikających dań smażonych. Jeśli lubicie tłustsze dania, możecie usmażyć je na głębokiej patelni lub we frytkownicy.
Nuggetsy z kurczaka powinny być porządnie przyprawione, gdyż sam drób jest dość delikatny w smaku. Pierś kurczaka powinna być więc obowiązkowo posypana solą i pieprzem. A do tego podstawowego duetu można dołożyć jeszcze inne ulubione przyprawy, zioła i sosy. Świetnie sprawdzi się tu przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobina miodu, łyżeczka musztardy czy kilka kropli sosu sojowego. Dobór smaków i aromatów zależy już tylko od naszych gustów.
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych to tylko jedna z wersji tego przepisu. Najprostsza receptura składa się tylko z kurczaka, jajka i bułka tartej. Taka bazowa panierka jak do schabowych będzie pyszna, ale warto ją urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Do jajek warto dodać odrobinę mąki oraz mleko, jogurt lub maślankę. W ten sposób stworzymy gęste ciasto, do którego znacznie lepiej przyklei się bułka. Sekretem dobrej panierki są aromatyczne przyprawy, dlatego warto dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki, a także suszony czosnek.
Jeśli lubicie wyraziste dania i mocne smaki, z pewnością posmakują wam nuggetsy w chipsach. Choć dla niektórych może to brzmieć dziwnie, to ziemniaczana przekąska jest fantastycznym materiałem na dobrze doprawioną panierkę. Sprawdzą się do tego zarówno cienkie, jak i grubsze chipsy w dowolnym smaku. Wystarczy zmielić je w blenderze lub moździerzu albo po prostu drobno rozkruszyć. Jeśli macie ochotę na takie danie, ale nie znajdziecie w szafce chipsów, możecie przygotować też nuggetsy w panierce z krakersów. Uzyskacie dość zbliżony efekt, jednak warto wtedy dodać więcej przypraw.
Tym, którzy zdrowo się odżywiają, z pewnością posmakuje panierka płatków owsianych. Taka wersja będzie równie smaczna, za to znacznie bogatsza w wartości odżywcze. Do panierowania kurczaka możemy użyć też mielonego siemienia lnianego lub dowolnych otrębów. Ciekawym pomysłem będzie też panierka ze słonecznika, sezamu lub zmielonych orzechów.
Jednym z najczęściej wybieranych fast foodów są nuggetsy jak z KFC czy McDonald's. Choć odtworzenie tego smaku może wydawać się trudne, w rzeczywistości możemy je łatwo zrobić w domu. Aby panierowane kąski smakowały jak z sieciówki, należy użyć mięsa mielonego i połączyć je z namoczoną w mleku bułką. Następnie przygotowujemy ciasto z jajek, mąki oraz odrobiny sosu sojowego i musztardy. Reszta kroków przygotowania wygląda podobnie jak powyżej. Z mięsnej masy wystarczy więc uformować kształt nuggetsów, a następnie każdy z nich zamoczyć w cieście i obtoczyć w panierce.
Pamiętajmy, że słynne nuggetsy z Mcdonalda podawane są z gęstymi sosami. Te też bez problemu przygotujemy w domu. Absolutne pewniaki do tego dania to sos majonezowy, musztardowy, serowy oraz sos chili.
Komentarze