Burger z kalafiora w wersji fit

Burger z kalafiora w wersji fit to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych i roślinnych. Postanowiliśmy, że zrezygnujemy w nim z pieczywa, a zamiast niego użyjemy listków świeżej sałaty i innych warzyw. Kotlety kalafiorowe możecie jednak wykorzystać także w inny sposób i podać na przykład z ziemniakami i surówką. Sprawdzą się także jako dodatek do kanapek. 

burgery

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • burger z kalafiora (1)1.Buraki ścieramy, mieszamy z octem, miodem, tymiankiem i szczyptą soli, odstawiamy. Kalafior i fasolę dokładnie razem miksujemy, po czym wyrabiamy z goudą, 1–2 łyżkami tartej bułki, natką, migdałami, łyżeczką skórki otartej z cytryny, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Formujemy 4 płaskie burgery, które odkładamy na 30 min do lodówki. Następnie panierujemy w białku i bułce tartej, smażymy na złoto na oleju, z obu stron, odkładamy na
    papierowy ręcznik. Na każdy gorący jeszcze burger kładziemy po plastrze cheddara.
  • burger z kalafiora (2)2.Jogurt mieszamy z majonezem i resztą skórki z cytryny, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytrynowym sokiem. Na talerze rozkładamy 4 liście sałaty, na nich – burgery z serem, pomidorki, cebulę i odsączone buraczki. Oprószamy pieprzem, polewamy sosem, przykrywamy pozostałymi liśćmi sałaty.

Porady

W przepisie na burgera z kalafiora w wersji fit wykorzystujemy:

  • buraki - ugotowane lub upieczone
  • ocet z białego wina
  • tymianek - świeży
  • kalafior - ugotowany
  • białą fasolę - z puszki, osączoną i opłukaną
  • goudę - startą na tarce
  • natkę pietruszki - posiekaną
  • płatki migdałowe - uprażone i pokruszone
  • jogurt naturalny - gęsty
  • liście sałaty - duże
  • pomidorki cherry - przekrojone na połówki
  • czerwoną cebulę - pokrojoną w cienkie plasterki

Notka redakcyjna

Burger z kalafiora w wersji fit to świetna alternatywa dla tradycyjnych burgerów w bułce. Zamiast „zapychającego„ pieczywa można wykorzystywać nie tylko sałatę  – przepyszne są duże grillowane pieczarki portobello, plastry cukinii albo bakłażana. Marynowane buraczki  z przepisu warto przyrządzać jako dodatek także do innych dań, w tym mięsnych – są znakomitym dodatkiem do steków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy