Fit burger z kalafiora

Fit burger z kalafiora to roślinna alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych. Jest to propozycja dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Nasza wersja fit burgera z kalafiora jest również bezglutenowa, ponieważ zamiast bułki, proponujemy wykorzystać liście świeżej sałaty. Podstawą fit burgera w naszej odsłonie jest kotlet z kalafiora i fasoli, która stanowi bogate źródło białka i jest dobrą alternatywą dla mięsa. Tego typu kotlet można również wykorzystać w innych daniach i serwować go z młodymi ziemniaczkami i surówką. Podpowiadamy, jak zrobić fit burgera w wersji bezmięsnej! 

dodany przez: mojegotowanie

burgery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • burger z kalafiora (1) 1.

    Na początku przepisu na fit burgera buraki ścieramy, mieszamy z octem, miodem, tymiankiem i szczyptą soli, odstawiamy. Kalafior i fasolę dokładnie razem miksujemy, po czym wyrabiamy z goudą, 1–2 łyżkami tartej bułki, natką, migdałami, łyżeczką skórki otartej z cytryny, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Formujemy 4 płaskie burgery, które odkładamy na 30 min do lodówki. Następnie panierujemy w białku i bułce tartej, smażymy na złoto na oleju, z obu stron, odkładamy na papierowy ręcznik. Na każdy gorący jeszcze burger kładziemy po plastrze cheddara.

  • burger z kalafiora (2) 2.

    Jogurt mieszamy z majonezem i resztą skórki z cytryny, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytrynowym sokiem. Na talerze rozkładamy 4 liście sałaty, na nich – burgery z serem, pomidorki, cebulę i odsączone buraczki. Oprószamy pieprzem, polewamy sosem, przykrywamy pozostałymi liśćmi sałaty.

Porady

W przepisie na burgera z kalafiora w wersji fit wykorzystujemy:

  • buraki - ugotowane lub upieczone
  • ocet z białego wina
  • tymianek - świeży
  • kalafior - ugotowany
  • białą fasolę - z puszki, osączoną i opłukaną
  • goudę - startą na tarce
  • natkę pietruszki - posiekaną
  • płatki migdałowe - uprażone i pokruszone
  • jogurt naturalny - gęsty
  • liście sałaty - duże
  • pomidorki cherry - przekrojone na połówki
  • czerwoną cebulę - pokrojoną w cienkie plasterki

Notka redakcyjna

Fit burger bez bułki 

Burger bez bułki to propozycja dania białkowo-tłuszczowego, które świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej, a także na diecie ketogennej. Czym zastąpić bułkę w fit burgerze? Możemy wykorzystać sałatę (najlepiej sprawdzi się lodowa i masłowa), ale także duże grillowane pieczarki, plastry cukinie czy bakłażana. Opcjonalnie możemy również na wierzch naszego burgera położyć ser - dobrze sprawdzi się grillowany camembert. Jeśli koniecznie chcemy dodać pieczywo do naszego burgera, to najlepiej wykorzystać dobrej jakości bułki, a najlepiej przygotować je samodzielnie w domu. Ciekawą opcją jest wykorzystanie pieczywa razowego. 

Fit sos do burgera

Ważnym elementem w przygotowywaniu burgera jest również sos czosnkowy. W wersji tradycyjnej wykonuje się go na bazie czosnku jogurtu naturalnego i majonezu, który jest tłustym i wysokokalorycznym dodatkiem do dań. Możemy go zastąpić np. musztardą, sokiem z cytryny, mieszanką ziół lub całkowicie z niego zrezygnować. Jeśli jednak koniecznie chcemy wykorzystać majonez do naszego burgera, to najlepiej przygotować go samodzielnie w domu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy