Burger z kalafiora to roślinna alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych. Jest to propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej. Podstawą jest kotlet z kalafiora i fasoli, która stanowi bogate źródło białka i jest dobrą alternatywą dla mięsa. Można go również wykorzystać w innych daniach i serwować go z młodymi ziemniaczkami i surówką. Podpowiadamy, jak zrobić fit burgery, które posmakują również mięsożercom.
StockFood
(średnia 4.46 z 192 głosów)
Masa na burgery: kalafior gotujemy go w osolonej wodzie przez ok. 10 minut – do miękkości – warto sprawdzać w trakcie, żeby go nie rozgotować. Pozostawiamy do wystudzenia. Fasolę z puszki, odsączamy i wsypujemy do miski razem z kalafiorem. Miksujemy na dość gładką masę. Ścieramy ser na tarce, dodajemy do warzywnej masy. Dosypujemy 1–2 łyżki tartej bułki. Siekamy natkę pietruszki, migdały prażymy na suchej patelni, siekamy je – dodajemy do kalafiora. Ścieramy skórkę z cytryny, dodatkowo wyciskamy sok, po jednej łyżeczce dorzucamy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyrabiamy masę.
Burgery z kalafiora: formujemy 4 płaskie kotlety, które odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie panierujemy je w białku i bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy je na złoto. Na koniec na chwilę odkładamy je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Sos do burgerów: jogurt mieszamy z majonezem i resztą skórki z cytryny, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytrynowym sokiem.
Składanie burgerów: bułki kroimy na pół, układamy na nich sałatę, następnie polewamy sosem. Potem kładziemy kotlet z kalafiora i fasoli, na tym marynowaną czerwoną cebulę. Składamy bułkę.
Porady
- Burgery z kalafiora można podawać z ulubionymi składnikami. Czerwoną marynowaną cebulę można zastąpić świeżą – może być też biała. Sprawdzi się tu też ogórek konserwowy pokrojony w plasterki lub pomidor.
- Ciekawą propozycją dodatku do burgerów z kalafiorem będą buraki. Gotujemy je lub pieczemy, następnie wystudzone ścieramy, mieszamy z octem, miodem, tymiankiem i szczyptą soli. Odstawiamy na 30 minut, żeby smaki się przegryzły, a potem układamy na kotlecie.
- Burgery z kalafiora można podawać również z serem żółtym, np. z cheddarem.
- Z burgerem dobrze komponują się również krążki cebulowe, w panierce, smażone na głębokim tłuszczu.
- Do tego rodzaju wegetariańskiego dania pasują też frytki, najlepiej domowe. Mogą to być klasyczne ziemniaczane lub z innych warzyw, np. z batata, marchewki, selera, a nawet z polenty.
- Fit burgery zrobimy, rezygnując z bułki i żółtego sera.
Burger bez bułki to propozycja dania białkowo–tłuszczowego, które świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej, a także na diecie ketogennej. Czym zastąpić bułkę w fit burgerze? Możemy wykorzystać sałatę (najlepiej sprawdzi się lodowa i masłowa), ale także duże grillowane pieczarki, plastry cukinii lub bakłażana.
Opcjonalnie możemy również na wierzch burgera z kalafiora położyć ser – dobrze sprawdzi się grillowany camembert. Jeśli koniecznie chcemy dodać pieczywo, to najlepiej wykorzystać dobrej jakości bułki do hamburgerów. A najlepiej przygotować je samodzielnie w domu. Ciekawą opcją jest wykorzystanie pieczywa razowego.
Ważnym elementem w przygotowywaniu burgera z kalafiora jest również sos czosnkowy. W wersji tradycyjnej wykonuje się go na bazie czosnku, jogurtu naturalnego i majonezu, który jest tłustym i wysokokalorycznym dodatkiem do dań. Możemy go zastąpić np. musztardą, sokiem z cytryny, mieszanką ziół lub całkowicie z niego zrezygnować. Jeśli jednak chcemy go wykorzystać do burgera z kalafiora, to najlepiej przygotować domowy majonez.
Komentarze