Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.

kotlety

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 171 głosów)

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 cukinia
    1 mała marchewka
    50 g groszku konserwowego lub mrożonego
    1 ząbek czosnku
    1 cebula dymka
    sól, pieprz
    chili
    opcjonalnie: 1 jajko
    2 łyżki mąki owsianej
    3 łyżki bułki tartej (do obtoczenia)
    olej rzepakowy do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w szklance bulionu warzywnego. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Groszek rozmrażamy lub odcedzamy z zalewy. Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne jeśli jest taka potrzeba i  ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut.  W międzyczasie studzimy kaszę jaglaną. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę, cukinię groszek i kaszę wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko, mąkę, cebulę i czosnek. Doprawiamy i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Z masy formujemy kotlety z kaszy jaglanej. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor na patelni z odrobiną oleju.

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną

Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki, kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać zimną wodą. Jeśli chcemy ugotować ją na sypko, możemy wcześniej uprażyć ją na suchej patelni. Kaszę jaglaną zwykle gotujemy w proporcji 2:1, jeśli nie jest to kasza w woreczku. Wówczas ściągamy ją z ognia, gdy wchłonie całą wodę. Możemy też skończyć gotowanie chwilę przed tym momentem i zostawić kaszę pod przykryciem.

Zobacz też: placki z cukinii - fit wersja i przepis podstawowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy