Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii, marchewki i groszku to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Robi się je łatwo i stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Razem z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw tworzą idealny zestaw. Kotlet jaglany smakuje też świetnie z sosem pomidorowym. Wypróbuj przepis i ciesz się ich smakiem!

dodany przez: marlenas

kotlety

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 173 głosów)

Kotlety z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kasza-jaglana-fot.iStock-2 (1) 1.

    Przygotowanie składników: kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w szklance bulionu warzywnego (wg instrukcji podanej na opakowaniu). Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Groszek rozmrażamy lub odcedzamy z zalewy. Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, jeśli jest taka potrzeba, i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie studzimy kaszę jaglaną na kotlety. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • cebula-iStock (1) 2.

    Przygotowanie kotletów jaglanych: cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę, cukinię groszek i kaszę wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko, mąkę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Z masy formujemy kotlety z kaszy jaglanej. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor na patelni z odrobiną oleju.

Porady

  • Starta cukinia powinna leżakować przynajmniej 15 minut i po tym czasie być odsączona z nadmiaru wody. Jeśli tego nie zrobimy, kotlety jaglane po usmażeniu będą rozmiękłe.
  • Kotlet jaglany idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Warto polać nim danie chwilę przed podaniem.
  • Z czym podawać kotlety z kaszy jaglanej? Pasują tu wszystkie dodatkami, z którymi podajemy mięsne wersje. My szczególnie mocno polecamy świeże i chrupiące sałatki, np. sałatkę grecką oraz warzywa przyrządzone na ciepło, np. pieczone warzywa z soczewicą.
  • Do kotletów jaglanych z cukinią pasują opiekane ziemniaki, frytki z piekarnika, np. z batatów lub z selera.
  • Cukinia dostępna jest przez cały rok, jednak zimą jej cena mocno szybuje w górę, dlatego można ją zastąpić innym warzywem wyrazistym w smaku. Popularne są kotlety z buraków i kaszy jaglanej, a także z dodatkiem kalafiora, pieczarek, marchewki lub mieszanki warzyw, a nawet z ciecierzycą.
  • Wegańskie kotlety jaglane zrobimy zastępując jajko siemieniem lnianym, wcześniej namoczonym w wodzie i zmielonym.
  • W naszym przepisie użyto mąki owsianej i dzięki temu kotlety są bezglutenowe. Taką mąkę uzyskamy, mieląc płatki owsiane – ale można ją zastąpić inną, np. ryżową, gryczaną, kukurydzianą, jaglaną, z soczewicy.

Notka redakcyjna

Jak gotować kaszę jaglaną?

By pozbyć się nieprzyjemnej goryczki, kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać zimną wodą. Jeśli chcemy ugotować ją na sypko, możemy wcześniej uprażyć ją na suchej patelni. Kaszę jaglaną zwykle gotujemy w wodzie w proporcji 2:1, jeśli nie jest to kasza w woreczku. Wówczas ściągamy ją z ognia, gdy wchłonie całą wodę. Możemy też skończyć gotowanie chwilę przed tym momentem i zostawić kaszę pod przykryciem. Tak ugotowana kasza idealnie nada się na kotlety jaglane.

 

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej?

Każdy kotlet jaglany to pyszny, pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem może on zastąpić mięsne dania w zestawie obiadowym. Z tej masy można usmażyć też wsad do wegetariańskiego burgera lub małe klopsiki idealne do makaronu z sosem.


Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Największym wyzwaniem wydaje się być w tym przepisie ugotowanie kaszy. Reszta to już bułka z masłem! Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie przygotowane składniki i uformować z powstałej masy kotlety wegetariańskie z kaszy jaglanej. Następnie obtoczyć je w bułce tartej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące i smażyć z dwóch stron na oleju.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy