REKLAMA

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Razem z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw stanowią idealny zestaw. Kotlet jaglany smakuje też świetnie z sosem pomidorowym! Dodatek cukinii sprawia, że kotlety jaglane są idealnie wilgotne. Wypróbuj ten przepis na kotlety z kaszy jaglanej i ciesz się ich smakiem!

dodany przez: marlenas

kotlety

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kasza-jaglana-fot.iStock-2 (1) 1.

    Przepis na kotlety z kaszy jaglanej zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w szklance bulionu warzywnego. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Groszek rozmrażamy lub odcedzamy z zalewy. Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, jeśli jest taka potrzeba, i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie studzimy kaszę jaglaną na kotlety jaglane. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • cebula-iStock (1) 2.

    Cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę, cukinię groszek i kaszę wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko, mąkę, cebulę i czosnek. Doprawiamy i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Z masy formujemy kotlety z kaszy jaglanej. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor na patelni z odrobiną oleju.

Porady

  • Starta cukinia powinna leżakować przynajmniej 15 minut i po tym czasie być odsączona z nadmiaru wody. Jeśli tego nie zrobimy, kotlety jaglane po usmażeniu będą rozmiękłe. 
  • Kotlet jaglany idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Warto polać nim danie chwilę przed podaniem.
  • Z czym podawać kotlety z kaszy jaglanej? Można je podawać ze wszystkimi dodatkami, z którymi podalibyśmy ich mięsny odpowiednik. My szczególnie mocno polecamy świeże i chrupiące sałatki, np. sałatkę grecką, oraz warzywa przyrządzone na ciepło, np. pieczone warzywa z soczewicą.
     

Notka redakcyjna

Jak gotować kaszę jaglaną?

Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki, kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać zimną wodą. Jeśli chcemy ugotować ją na sypko, możemy wcześniej uprażyć ją na suchej patelni. Kaszę jaglaną zwykle gotujemy w wodzie w proporcji 2:1, jeśli nie jest to kasza w woreczku. Wówczas ściągamy ją z ognia, gdy wchłonie całą wodę. Możemy też skończyć gotowanie chwilę przed tym momentem i zostawić kaszę pod przykryciem. Tak ugotowana kasza idealnie nada się na kotlety jaglane.

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej?

Każdy kotlet jaglany to pyszny, pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem może on zastąpić mięsne dania w zestawie obiadowym. Przepis na kotlety jaglane może służyć do przyrządzenia kotleta obiadowego. Z tej masy można usmażyć też wsad do wegetariańskiego burgera lub małe klopsiki idealne do makaronu z sosem. Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Największym wyzwaniem wydaje się być w tym przepisie ugotowanie kaszy. Reszta to już bułka z masłem! Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie przygotowane składniki i uformować z powstałej masy kotlety wegetariańskie z kaszy jaglanej. Następnie obtoczyć je w bułce tartej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące i smażyć z dwóch stron na oleju.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy