Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii, marchewki i groszku to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Robi się je łatwo i stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Razem z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw tworzą idealny zestaw. Kotlet jaglany smakuje też świetnie z sosem pomidorowym. Wypróbuj przepis i ciesz się ich smakiem!
(średnia 4.44 z 173 głosów)
Przygotowanie składników: kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w szklance bulionu warzywnego (wg instrukcji podanej na opakowaniu). Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Groszek rozmrażamy lub odcedzamy z zalewy. Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, jeśli jest taka potrzeba, i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie studzimy kaszę jaglaną na kotlety. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przygotowanie kotletów jaglanych: cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę, cukinię groszek i kaszę wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko, mąkę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Z masy formujemy kotlety z kaszy jaglanej. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor na patelni z odrobiną oleju.
Porady
- Starta cukinia powinna leżakować przynajmniej 15 minut i po tym czasie być odsączona z nadmiaru wody. Jeśli tego nie zrobimy, kotlety jaglane po usmażeniu będą rozmiękłe.
- Kotlet jaglany idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Warto polać nim danie chwilę przed podaniem.
- Z czym podawać kotlety z kaszy jaglanej? Pasują tu wszystkie dodatkami, z którymi podajemy mięsne wersje. My szczególnie mocno polecamy świeże i chrupiące sałatki, np. sałatkę grecką oraz warzywa przyrządzone na ciepło, np. pieczone warzywa z soczewicą.
- Do kotletów jaglanych z cukinią pasują opiekane ziemniaki, frytki z piekarnika, np. z batatów lub z selera.
- Cukinia dostępna jest przez cały rok, jednak zimą jej cena mocno szybuje w górę, dlatego można ją zastąpić innym warzywem wyrazistym w smaku. Popularne są kotlety z buraków i kaszy jaglanej, a także z dodatkiem kalafiora, pieczarek, marchewki lub mieszanki warzyw, a nawet z ciecierzycą.
- Wegańskie kotlety jaglane zrobimy zastępując jajko siemieniem lnianym, wcześniej namoczonym w wodzie i zmielonym.
- W naszym przepisie użyto mąki owsianej i dzięki temu kotlety są bezglutenowe. Taką mąkę uzyskamy, mieląc płatki owsiane – ale można ją zastąpić inną, np. ryżową, gryczaną, kukurydzianą, jaglaną, z soczewicy.
By pozbyć się nieprzyjemnej goryczki, kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać zimną wodą. Jeśli chcemy ugotować ją na sypko, możemy wcześniej uprażyć ją na suchej patelni. Kaszę jaglaną zwykle gotujemy w wodzie w proporcji 2:1, jeśli nie jest to kasza w woreczku. Wówczas ściągamy ją z ognia, gdy wchłonie całą wodę. Możemy też skończyć gotowanie chwilę przed tym momentem i zostawić kaszę pod przykryciem. Tak ugotowana kasza idealnie nada się na kotlety jaglane.
Każdy kotlet jaglany to pyszny, pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem może on zastąpić mięsne dania w zestawie obiadowym. Z tej masy można usmażyć też wsad do wegetariańskiego burgera lub małe klopsiki idealne do makaronu z sosem.
Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Największym wyzwaniem wydaje się być w tym przepisie ugotowanie kaszy. Reszta to już bułka z masłem! Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie przygotowane składniki i uformować z powstałej masy kotlety wegetariańskie z kaszy jaglanej. Następnie obtoczyć je w bułce tartej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące i smażyć z dwóch stron na oleju.
Komentarze