Pasztet z selera

Pasztet z selera o wyjątkowej, kremowej i delikatnej konsystencji. Dzięki dodatkom jajka i zestawu przypraw smakuje wprost przepysznie! Sprawdzi się zarówno na codzienny jadłospis, jak i propozycje na świąteczny stół. Jeśli szukacie przepisu na pasztet bez mięsa, ten koniecznie musi znaleźć się na liście do przygotowania. Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży.

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200 "Sól i Pieprz" 1/2018

pasztet

Czas przygotowania:
2godz. 10min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 202 głosów)

Pasztet z selera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie warzyw: Selery i cebule zetrzeć na tarce, włożyć do garnka. Wlać wodę, dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Gotować 15-20 minut, aż seler będzie miękki. Wystudzić

  • 2.

    Pasztet z selera: Do masy wbić jajka, dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką i gałką. Wymieszać, ewentualnie dodać więcej bułki tartej.

  • 3.

    Pieczenie: Masę przełożyć do wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą keksówek. Piec około 1 godziny w 200°C. Pasztet z selera doskonale smakuje z pieczywem i kiszonym ogórkiem.

Kalorie: 200

Ilość porcji: 8

Porady

  • Pasztet z selera pojawia się w menu wielu lokali z daniami wegetariańskimi - propaguje go również Magda Gessler i szefowie kuchni
  • Jak urozmaicić smak takiego pasztetu z warzyw? Wiele osób poleca pasztet z selera z kostkami grzybowymi, ale my idziemy o krok dalej - polecamy dodać grzybowy proszek, czyli zmielone na drobno suszone grzyby lub... całe grzyby suszone, wcześniej namoczone. 
  • Ciekawym urozmaiceniem będzie też dodatek innych warzyw - korzeń pietruszki czy marchewki pasują idealnie. Zarówno ugotowane (ale wtedy możemy zrezygnować z części selera) lub surowym (najlepiej wtedy zetrzeć je na tarce). 
  • Pasztet wegetariański z selera najlepiej smakuje następnego dnia, gdy poszczególne składniki połączą się, a pasztet wystygnie. 
  • Do krojenia pasztetu najlepszy będzie długi, cienki i ostry nóż. Jeśli chcesz pokroić go na cienkie plastry, musisz go dobrze wystudzić. 
  • Pasztet warzywny doskonale komponuje się z chrzanem, ogórkami kiszonymi oraz świeżym i chrupiącym pieczywem. 
  • Jeśli lubisz zwarte pasztety, dodaj do masy 2 łyżki ugotowanego i rozdrobionego ryżu lub łyżkę kaszy manny.
  • Pasztet z selera jest delikatny w smaku, dlatego też warto go doprawić tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, solą oraz ostrą papryczką.
  • Jeśli nie masz wprawy w pieczeniu pasztetów, wysmaruj keksówkę masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia, wtedy zyskasz pewność, że pasztet wyjdzie z formy. Uwaga nie wyjmuj pasztety z formy do czasu, aż wystygnie. 
  • Pasztet z selera można przechowywać w lodówce zawinięty w papier śniadaniowy przez 3 dni. 

Notka redakcyjna

Pasztet z selera z jajkami czy bez?

Przepisów na pasztet z selera jest wiele, w jednych znajdziemy jajka w innych nie. Jajka nie mają dużego wpływu na smak, natomiast wpływają na konsystencję pasztetu. Pasztet z jajkami jest bardziej zwarty, łatwiej go pokroić w cienkie plastry. Dlatego też, jeśli jesteś początkującym kucharzem lub robisz pasztet pierwszy raz, dodaj do masy jajka - w proporcji 2 jajka na 1 duży korzeń selera, wtedy zyskasz pewność, że pasztet nie rozpadnie się w czasie krojenia. Jeśli natomiast z jakiegoś względu nie chcesz używać jajek, a zależy ci na zwartej konsystencji, przygotuj kisiel z siemienia lnianego. 5 łyżeczek zmielonego siemienia zalej połową szklanki letniej wody i wymieszaj, następnie dodaj do masy. 

Zobacz również: zamienniki jajek nie tylko dla wegan

Jak piec pasztet z selera?

Pasztet warzywny to smaczna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Tajemnica smacznego pasztetu tkwi w jakości składników oraz sposobie pieczenia. Pasztet z selera, który ma zastąpić domową wędlinę, powinien być pieczony w wąskich foremkach. Nie powinien być zbyt wysoki, ponieważ będzie potrzebował więcej czasu na upieczenie, co może spowodować wysuszenie z góry lub dołu. Wypełnij foremkę do połowy wysokości. Do pieczenia pasztetów najlepiej wybrać keksówkę lub metalowe wąskie wagoniki, w których piecze się tradycyjne makowce. Przed pieczeniem pasztetu foremkę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie i pokrojenie pasztetu w plastry. Pasztet należy wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upływie 40 minut przykryj pasztet folia aluminiowa lub papierem do pieczenia. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy