Getty/iStock
4.52 (204)
Pasztet z selera ma wyjątkową, kremową konsystencję. To oryginalna warzywna propozycja na świąteczną kolację. Kawałki marchewki i czerwonej papryki sprawiają, że ciekawie się prezentuje, a cebula, czosnek i zestaw przypraw dodają mu charakteru. Można dorzucić do masy między innymi majeranek, ostrą paprykę i gałkę muszkatołową. Przedstawiamy przepis na pasztet z selera – pyszny, wilgotny i delikatny składnik niezwykłej kanapki.
seler 800 g
marchewka 150 g
cebula 150 g
jajka 3 szt.
czerwona papryka 120 g
czosnek 4 ząbki
bułka tarta 50 g
masło 50 g
sól 3 g
pieprz 3 g
majeranek 3 g
Obieramy marchewkę, seler i cebulę. Kroimy je w sporą kostkę. Możemy też wykorzystać inne warzywa korzeniowe, na przykład pietruszkę lub pasternak. Usuwamy gniazdo nasienne z czerwonej papryki. Dzielimy ją na pół, a następnie na ćwiartki lub ósemki. Zdejmujemy łupinki z czosnku. Jeśli chcemy, możemy zrobić też pasztet z selera i pieczarek. Należy je wtedy dokładnie oczyścić (ewentualnie obrać) i po prostu dorzucić do pozostałych składników.
Umieszczamy warzywa w głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło (może być klarowane). Sprawdzi się też inny rodzaj tłuszczu – olej lub oliwa, zwłaszcza jeśli chcemy przyrządzić wegański pasztet z selera. Przykrywamy garnek i podgrzewamy jego zawartość na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie masło się rozpuści, a warzywa puszczą soki. Zwiększamy moc palnika i dusimy składniki na pasztet do miękkości. Możemy podlać je odrobiną wody lub bulionu.
Odlewamy i odparowujemy warzywa, ale zachowujemy wywar z tłuszczem, w którym się dusiły. Mielimy je w maszynce do mięsa, używając sitka o małych lub średnich oczkach. Możemy też wykorzystać blender. Wszystko zależy od preferowanej konsystencji pasztetu. Jeśli chcemy, żeby był jednolity, rozdrobnijmy warzywa na gładką pastę. Stanie się gęsty i zwarty (na pewno nie rozpadnie się podczas krojenia), gdy dodamy do niego kaszę mannę (około 25 g) lub ugotowany ryż (około 60 g).
Do zmielonych warzyw dodajemy jajka. Prosty przepis na pasztet z selera da się też zmodyfikować tak, żeby był odpowiedni dla osób na diecie roślinnej. Należy wtedy przygotować zawiesinę z siemienia lnianego (5 łyżeczek zmielonych ziaren na pół szklanki ciepłej wody). Dodajemy też bułkę tartą oraz majeranek, sól i pieprz. Inne przyprawy i zioła, które pasują do tego warzywnego pasztetu, to między innymi tymianek, rozmaryn, lubczyk, ostra papryka i gałka muszkatołowa. Zyska intensywny aromat, jeśli dorzucimy do niego grzyby suszone w proszku. Stopniowo wlewamy do składników wywar z duszenia warzyw. Uważamy, żeby masa na pasztet nie była zbyt rzadka.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wykładamy podłużną foremkę żaroodpornym pergaminem lub natłuszczamy ją i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej masę (nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ naczynia). Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy pasztet przez około 60 minut. Po 40 minutach sprawdzamy, czy nie rumieni się za bardzo od góry. Jeśli tak, możemy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy go z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie stężał, zanim go pokroimy (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Pasztet wegetariański z selera najlepiej smakuje następnego dnia.
Kroimy pasztet w plastry za pomocą długiego, cienkiego, ostrego noża. Podajemy na świeżym, chrupiącym pieczywie, z dodatkiem ogórka kiszonego i chrzanu lub musztardy. Świetnie smakuje także jako farsz do naleśników. Dobrze prezentuje się na desce z przekąskami, razem z wędlinami i serami. Można położyć go na małej kromeczce pumpernikla lub bagietce. Należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Zachowa świeżość przez około 3 dni.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrany asortyment dostępny w butiku stacjonarnym i na riskmadeinwarsaw.com Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł