Frytki z batatów upieczone w piekarniku to zdrowa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych. Są intensywnie pomarańczowe, słodkie i miękkie. A przyprawy i natka pietruszki wyraźnie przełamują ich smak. Mogą stanowić samodzielne danie, ale sprawdzą się również jako dodatek do obiadu, a także jako oryginalna przekąska na imprezę, podane w towarzystwie dipu. Zdradzamy niezawodny przepis na frytki z batatów z piekarnika.
iStock
(średnia 4.48 z 143 głosów)
Przygotowanie batatów: dokładnie szorujemy bulwy i obieramy - młode mogą zostać ze skórką. Kroimy je w słupki o szerokości 0,5–1 cm.
Moczenie słodkich ziemniaków: pokrojone kawałki przelewamy 3 razy zimną wodą. Przekładamy je do miski i zalewamy wodą - odstawiamy na 30 minut.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bataty odlewamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Doprawianie: frytki z batatów polewamy olejem i mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy skrobię ziemniaczaną z przyprawami. Posypujemy nimi frytki i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczenie: frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by nie nachodziły na siebie. Pieczemy je przez ok. 30 minut, aż będą być rumiane. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i z ulubionym sosem.
Porady
- Frytki z batatów z piekarnika można przygotowywać przez cały rok – warzywo to dostępne jest przez cały czas.
- Jak wybierać bataty? Skórka powinna być jędrna, o ceglastym odcieniu. Unikajmy okazów, które mają przebarwienia czy obicia – mogą popsuć nasz przepis.
- Frytki z batata mogą być doprawione najróżniejszymi przyprawami. W wersji minimalistycznej polecamy dodać do nich sól i tymianek. Można jednak z powodzeniem użyć innych przypraw, np. świeży ząbek czosnku lub granulowany, słodką bądź ostrą paprykę, curry, gotową mieszankę do gyrosa
- Alternatywą dla frytek z batatów na oleju jest przygotowanie ich z dodatkiem oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia, sprawdzi się też masło.
- Pieczone frytki z batatów są najzdrowsze, jednak można przygotować je też na patelni lub w frytkownicy.
Frytki z batata są świetną, samodzielną przekąską, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do dania głównego lub potraw typu fast food. Można je podać obok:
Dobrym pomysłem jest zrobienie frytek razem z mięsem z piekarnika – wtedy cały posiłek piecze się równocześnie. To opcja na szybki obiad, przy którym nie trzeba się za bardzo napracować. Dobrą opcją są również bataty podane jedynie z surówką, np. colesławem, kiszoną kapustą, mizerią - możliwości jest wiele, wystarczy dopasować je do swoich upodobań.
Frytki z batatów dobrze komponują się z wieloma różnymi sosami. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje:
Komentarze