Frytki z batatów

Frytki z batatów upieczone w piekarniku to zdrowa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych. Są intensywnie pomarańczowe, słodkie i miękkie. A przyprawy i natka pietruszki wyraźnie przełamują ich smak. Mogą stanowić samodzielne danie, ale sprawdzą się również jako dodatek do obiadu, a także jako oryginalna przekąska na imprezę, podane w towarzystwie dipu. Zdradzamy niezawodny przepis na frytki z batatów z piekarnika.

dodany przez: marlenas

frytki z batatów przekąski Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)

Frytki z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie batatów: dokładnie szorujemy bulwy i obieramy - młode mogą zostać ze skórką. Kroimy je w słupki o szerokości 0,5–1 cm.

  • 2.

    Moczenie słodkich ziemniaków: pokrojone kawałki przelewamy 3 razy zimną wodą. Przekładamy je do miski i zalewamy wodą - odstawiamy na 30 minut.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bataty odlewamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • 4.

    Doprawianie: frytki z batatów polewamy olejem i mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy skrobię ziemniaczaną z przyprawami. Posypujemy nimi frytki i równomiernie rozprowadzamy.

  • 5.

    Pieczenie: frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by nie nachodziły na siebie. Pieczemy je przez ok. 30 minut, aż będą być rumiane. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i z ulubionym sosem.

Porady

  • Frytki z batatów z piekarnika można przygotowywać przez cały rok – warzywo to dostępne jest przez cały czas.
  • Jak wybierać bataty? Skórka powinna być jędrna, o ceglastym odcieniu. Unikajmy okazów, które mają przebarwienia czy obicia – mogą popsuć nasz przepis.
  • Frytki z batata mogą być doprawione najróżniejszymi przyprawami. W wersji minimalistycznej polecamy dodać do nich sól i tymianek. Można jednak z powodzeniem użyć innych przypraw, np. świeży ząbek czosnku lub granulowany, słodką bądź ostrą paprykę, curry, gotową mieszankę do gyrosa
  • Alternatywą dla frytek z batatów na oleju jest przygotowanie ich z dodatkiem oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia, sprawdzi się też masło.
  • Pieczone frytki z batatów są najzdrowsze, jednak można przygotować je też na patelni lub w frytkownicy.

Notka redakcyjna

Co do frytek z batatów?

Frytki z batata są świetną, samodzielną przekąską, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do dania głównego lub potraw typu fast food. Można je podać obok:

  • domowych burgerów - zarówno wegańskich, jak i mięsnych,
  • kotletów - z mięsa lub warzyw, jako zamiennik ziemniaków,
  • gulaszów - z każdego gatunku mięsa lub bez niego.

Dobrym pomysłem jest zrobienie frytek razem z mięsem z piekarnika – wtedy cały posiłek piecze się równocześnie. To opcja na szybki obiad, przy którym nie trzeba się za bardzo napracować. Dobrą opcją są również bataty podane jedynie z surówką, np. colesławem, kiszoną kapustą, mizerią - możliwości jest wiele, wystarczy dopasować je do swoich upodobań.

Sos do frytek z batatów

Frytki z batatów dobrze komponują się z wieloma różnymi sosami. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje:

  • sos serowy jest lekko orzechowy i ostry. Frytki  najlepiej podać z jeszcze ciepłym, ciągnącym się sosem. Spora dawka kalorii i przyjemności gwarantowane! Osobom na diecie wegańskiej polecamy zamienniki sera, mogą być też płatki drożdżowe.
  • sos BBQ – kojarzy się z mocnym i dymnym smakiem, nadaje on potrawom zdecydowany charakter. Przepis na sos jest wegański.
  • domowy ketchup z cukinii – jest uniwersalnym i klasycznym dodatkiem do frytek. Ketchup jest lekki, mocno pomidorowy. Cukinia dodaje mu ciekawy, lekko słodki posmak. Frytki z batata znacznie lepiej będą smakować z domowym ketchupem, niż z tym ze sklepu.
  • sos czosnkowy - lekko pikantny, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy