Frytki z batatów

Frytki z batatów to zdrowsza i znacznie ciekawsza alternatywa dla ziemniaczanych. Są intensywnie pomarańczowe, słodkie i miękkie. A sól i tymianek wyraźnie przełamują ich smak. Mogą stanowić samodzielne danie, ale sprawdzą się również jako dodatek, a także jako oryginalna przekąska na imprezę, najlepiej w towarzystwie dipu. Zdradzamy niezawodny przepis.

dodany przez: marlenas

frytki z batatów Przekąski

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)


Frytki z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • bataty pokrojone 1.

    Przygotowanie batatów: dokładnie szorujemy bulwy, ale ich nie obieramy. Kroimy je w słupki o szerokości 0,5–1 cm. Kawałki wrzucamy do miski, dodajemy olej i przyprawy, do smaku. Dokładnie mieszamy.

  • Frytki z batatów pieczenie 2.

    Pieczenie frytek z batatów: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by nie nachodziły na siebie. Pieczemy je przez ok. 30 minut, aż będą być rumiane. Podajemy je z wybranym sosem.

Porady

  • Frytki z batatów z piekarnika można przygotowywać przez cały rok – warzywo to dostępne jest przez cały czas.
  • Jak wybierać bataty? Skórka powinna być jędrna, o ceglastym odcieniu. Unikajmy okazów, które mają przebarwienia czy obicia – mogą popsuć nasz przepis.
  • Frytki z batata mogą być doprawione najróżniejszymi przyprawami. W wersji minimalistycznej polecamy dodać do nich sól i tymianek. Można jednak z powodzeniem dodać do nić inne przyprawy, np. świeży ząbek czosnku lub słodką paprykę.
  • Alternatywą dla frytek z batatów na oleju jest przygotowanie ich z dodatkiem oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia, a nawet z masłem.
  • Pieczone frytki z batatów są najzdrowsze, jednak można przygotować je też na patelni lub we frytkownicy. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić frytki z batatów?

Frytki z batatów stały się ostatnio popularnym pomysłem na obiad lub słoną przekąskę. Nie tylko smaczne, ale też świetnie prezentujące się na talerzu – takie są bataty. Frytki powinny być pieczone w piekarniku, będą wtedy mniej tłuste. Amatorzy tradycyjnych, chrupkich przekąsek mogą je równie dobrze usmażyć w głębokim tłuszczu na patelni lub we frytkownicy. Należy pamiętać jednak, że doprawić je dopiero po smażeniu.


Ile piec frytki z batatów? Przepis powyżej podaje 30 minut, po tym czasie warto sprawdzić, czy są one lekko rumiane i miękkie.


Jak piec frytki z batatów? Najlepiej równo rozłożone na blasze, na środkowej półce piekarnika. Aby ułatwić sobie mycie naczyń po gotowaniu, warto wyłożyć je na papier do pieczenia.

 

Co do frytek z batatów?

Frytki z batata są pysznym dodatkiem do posiłków. Można je podać obok domowych burgerów, zarówno wegańskich, jak i mięsnych. Świetnie uzupełnią każdy obiad – będą pysznym zamiennikiem gotowanych ziemniaków. Dobrym pomysłem jest podanie frytek razem z mięsem z piekarnika – wtedy cały obiad można upiec razem. Frytki z batata dobrze smakują też solo.


Sos do frytek z batatów

Frytki z batatów dobrze komponują się z wieloma różnymi sosami. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje:

  • Sos serowy jest lekko orzechowy i ostry. Frytki  najlepiej podać z jeszcze ciepłym, ciągnącym się sosem. Spora dawka kalorii i przyjemności gwarantowane! Jeśli jesteś na diecie roślinnej, sprawdź wegański ser z ziemniaka.
  • Sos BBQ kojarzy się z mocnym i dymnym smakiem. Nada on charakteru daniom takim jak burgery, mięso z rusztu, czy frytki z batatów. Przepis na sos jest wegański.
  • Domowy ketchup z cukinii – jest uniwersalnym i klasycznym dodatkiem do frytek. Ketchup jest lekki, mocno pomidorowy. Cukinia dodaje mu ciekawego, lekko słodkiego posmaku. Frytki z batata znacznie lepiej będą smakować z domowym ketchupem, niż z tym ze sklepu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy