Frytki z batatów

Przepis na frytki z batatów jest bardzo prosty. To zdrowsza i znacznie ciekawsza alternatywa dla słonej przekąski. Frytki z batatów są intensywnie pomarańczowe, słodkie i miękkie. Sól i tymianek wyraźnie przełamują ich smak. Zdecydowanie warto kupić bataty – frytki z nich zasmakują wszystkim domownikom.

dodany przez: marlenas

frytki z batatów

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bataty pokrojone 1.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty dokładnie szorujemy, ale nie obieramy. Kroimy je w słupki o szerokości 0,5-1 cm. Frytki z batatów wrzucamy do miski, dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby nie nachodziły na siebie. Frytki z batata pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Frytki z batata powinny być rumiane. Podajemy je z wybranym sosem.

Porady

  • Bataty na frytki z batatów dostępne są w sklepach właściwie przez cały rok, ale kupując te warzywa, zwróćmy uwagę na ich wygląd. Skórka powinna być jędrna, o ceglastym odcieniu. Unikajmy okazów, które mają przebarwienia czy obicia - mogą popsuć nasz przepis.
  • Frytki z batata mogą być doprawione najróżniejszymi przyprawami. W wersji minimalistycznej polecamy dodać do nich sól i tymianek. Można jednak z powodzeniem dodać do nić inne przyprawy, np. świeży ząbek czosnku lub słodką paprykę.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić frytki z batatów?

Frytki z batatów stały się ostatnio popularnym pomysłem na obiad lub słoną przekąskę. Nie tylko smaczne, ale też świetnie prezentujące się na talerzu – takie są bataty. Frytki powinny być pieczone w piekarniku, będą wtedy mniej tłuste. Amatorzy tradycyjnych, chrupkich przekąsek mogą je równie dobrze usmażyć w głębokim tłuszczu na patelni lub we frytownicy. Należy pamiętać jednak, aby takie frytki z batata doprawić dopiero po smażeniu. Ile piec frytki z batatów?  Przepis powyżej podaje 30 minut, po tym czasie warto sprawdzić, czy są one lekko rumiane i miękkie. Jak piec frytki z batatów? Najlepiej równo rozłożone na blasze, na środkowej półce piekarnika. Aby ułatwić sobie mycie naczyń po gotowaniu, warto wyłożyć je na papier do pieczenia.

Co do frytek z batatów?

Frytki z batata są pysznym dodatkiem do posiłków. Można je podać obok domowych burgerów, zarówno wegańskich jak i mięsnych. Świetnie uzupełnią każdy obiad – będą pysznym zamiennikiem gotowanych ziemniaków. Dobrym pomysłem jest podanie frytek razem z mięsem z piekarnika – wtedy cały obiad można upiec razem. Frytki z batata dobrze smakują też solo. Jaki sos do frytek z batatów?

  • Sos serowy – jest lekko orzechowy i ostry. Idealnie skomponuje się z nim słodki batat. Frytki  najlepiej podać z jeszcze ciepłym, ciągnącym się sosem. Spora dawka kalorii i przyjemności gwarantowane! Jeśli jesteś na diecie roślinne, sprawdź wegański ser z ziemniaka.
  • Sos BBQ – kojarzy się z mocnym i dymnym smakiem. Nada on charakteru daniom takim jak burgery, mięso z rusztu, czy frytki z batatów. Przepis na sos jest wegański.
  • Domowy ketchup z cukinii – jest uniwersalnym i klasycznym dodatkiem do frytek. Ketchup jest lekki, mocno pomidorowy. Cukinia dodaje mu ciekawego, lekko słodkiego posmaku. Frytki z batata znacznie lepiej będą smakować z domowym ketchupem, niż z tym ze sklepu. 
     
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy