Frytki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla przekąski smażonej w głębokim tłuszczu. Można je przegryzać z ulubionymi sosami lub podać do obiadu. Kluczem do sukcesu są ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Najlepszym wyborem będzie odmiana typ C. Warzywa należy nie tylko obrać i pokroić, ale też odpowiednio przygotować. Wtedy domowe frytki wyjdą rumiane i chrupiące.
iStock
(średnia 4.51 z 195 głosów)
Ziemniaki: obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je w słupki, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Do wody wsypujemy cukier puder. Całość mieszamy i odstawiamy na 40 min.
Przygotowania do pieczenia: dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Frytki: odsączamy z wody i przekładamy na ręcznik papierowy. Osuszamy, po czym przekładamy je na blachę do pieczenia.
Dodatki: olej mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu, papryką i ziołami. Polewamy nim frytki, a następnie dokładnie obtaczamy je w marynacie.
Pieczenie: frytki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min. Po 20 min obracamy je na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
Podawanie: domowe frytki z piekarnika są gotowe. Wyjmujemy je, posypujemy solą i serwujemy jeszcze ciepłe.
Porady
- Jeśli chcecie zrobić mniej kaloryczne frytki z piekarnika, zrezygnujcie z oleju. Sposobem na to, żeby – pomimo braku tłuszczu – frytki wyszły chrupiące, jest sok z cytryny. Mieszamy go z przyprawami i ziołami, a następnie dokładnie obtaczamy w nim pokrojone na frytki ziemniaki. Na kilogram warzyw potrzebujemy ok. 30 ml soku z cytryny.
- Do frytek można dodać także inne ulubione zioła, takie jak czosnek, suszony koperek, zmielone nasiona kolendry, kurkumę, sproszkowaną cebulę lub płatki drożdżowe.
- Układając frytki na blasze, starajmy się zachować odstępy między nimi. W przeciwnym wypadku mogą posklejać się ze sobą i nie wyjść tak chrupiące, jak byśmy tego chcieli.
- Czas pieczenia frytek może się różnić w zależności od ich grubości. Jeśli pokroimy je w cienkie słupki, obróćmy je po 15 min, a po 30 min sprawdźmy, czy są gotowe. Z kolei grubsze frytki mogą potrzebować nawet 50 min w piekarniku.
Woda wypłukuje z wierzchu ziemniaków nadmiar skrobi, a cukier sprawia, że na ich powierzchni tworzy się cienka warstwa glazury. To ona jest odpowiedzialna za ładny rumiany kolor. Dzięki niej frytki z piekarnika są chrupiące na zewnątrz, a wilgoć zatrzymana jest w środku.
Szczególną wagę należy przyłożyć do osuszania frytek. Jeśli będą zbyt mokre, nie wyjdą chrupiące.
Innym sposobem na przygotowanie chrupiących frytek z piekarnika jest wstępne ugotowanie ich w osolonej wodzie.
Jeśli przygotowujecie frytki w charakterze przekąski, np. na wieczorek filmowy z przyjaciółmi, nie zapomnijcie o domowych sosach. Poniżej zestaw kilku pysznych propozycji:
Komentarze