Wegetariańskie nuggetsy z tofu

Wegetariańska wersja popularnego fastfoodowego dania to świetny pomysł na urozmaicenie menu. Chrupiąca panierka i pikantny smak posmakują nie tylko wielbicielom tofu. Przepis jest niezawodny!

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.35 z 185 głosów)


Składniki:

  • 200 g tofu
    1 łyżka mielonego siemienia lnianego
    5 łyżek wody

    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki chili
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/2 łyżeczki cynamonu 
    ok. 1/2 szkl. bułki tartej

Rodzaj diety:

Kroki przygotowania:

  • Tofu kroimy w kostkę. Siemię mieszamy z wodą i sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę

  • aż zgęstnieje. W misce mieszamy przyprawy z bułką tartą. Każdą kostkę tofu zanurzamy w siemieniu lnianym
  • a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na głębokim oleju lub pieczemy na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Do pikantnych nuggetsów doskonale pasują frytki z batatów.

Porady

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy