REKLAMA

Wegetariańskie nuggetsy z tofu

Wegetariańska wersja popularnego fastfoodowego dania to świetny pomysł na urozmaicenie menu. Chrupiąca panierka i pikantny smak posmakują nie tylko wielbicielom tofu. Przepis jest niezawodny!

dodany przez: marlenas

nuggetsy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 185 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Tofu naturalne 1.

    Przygotowanie tofu: tofu naturalne rozrywamy na kawałki - nie muszą być równej wielkości i kształtu. Zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem.

  • Płatki kukurydziane 2.

    Przygotowanie panierki: siemię lniane mielimy i zalewamy 70 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia. Płatki kukurydziane przekładamy do torebki i dokładnie kruszymy, mieszamy z przyprawami oraz mąką.  Odsączone tofu zanurzamy najpierw w "wege jajku" czyli siemieniu lnianym, a następnie płatkach kukurydzianych.

  • Smażone kawałki tofu w płatkach kukurydzianych 3.

    Smażenie nuggetsów: kawałki tofu a la kurczak smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

  • nuggetsy z tofu wyjdą pyszne, jak tofu przed smażeniem zamrozimy, a następnie dokładnie rozmrozimy i odsączymy z wody
  • wegańskie kąski a la kurczak można też zrobić w piekarniku - na pewno będą miały wtedy mniej kalorii, a będą równie pyszna. Wystarczy 15 minut i 195 stopni C. W trakcie pieczenia dobrze jest wtedy odwrócić w połowie na drugą stronę, dla uzyskania efektu chrupiącej skorupki.
  • do takich wegetariańskich nuggetsów pasują frytki z batatów, surówka coleslaw i wegański majonez.

Notka redakcyjna

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy