Frytki

1 kolekcji przepisów

16 przepisów

frytki

Frytki to szybki i prosty sposób na przystawkę, a nawet obiad. Szczególnie chętnie jedzą je dzieci. Jednak czy frytki zawsze muszą być zrobione z ziemniaków? Jak przyrządzić smaczne i oryginalne frytki?

Frytki - przepisy

Z czego można zrobić frytki?

Domowe frytki smażone, przygotowane z ziemniaków to najbardziej znana wersja tej potrawy. Jednak do ich przygotowania można użyć także innych warzyw. Klasyczne polskie ziemniaki można z powodzeniem zastąpić nieco większymi i słodszymi batatami. To amerykańska wersja ziemniaków, dostępna przez cały rok. Jeśli jednak zależy nam na tym, by bataty były młode i świeże najlepiej kupować je jesienią i zimą. 

Pyszne frytki można zrobić z większości warzyw korzeniowych, które pokroimy w słupki. Domowe frytki zrobimy z marchewki, selera czy cukinii. Takie frytki najlepiej robić oczywiście w piekarniku. Te warzywa są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Dzięki temu frytki będą zdrowe i dietetyczne, więc można sobie na nie pozwolić nawet chcąc zrzucić zbędne kilogramy.

Jak przyrządzić frytki?

Jak zrobić frytki z ziemniaków, marchewki czy selera? Można wykonać je na kilka sposobów, a najbardziej znany z nich to oczywiście domowe frytki belgijskie. Jak zrobić frytki belgijskie? Oczywiście smażąc je na głębokim tłuszczu, ale w dwóch temperaturach. Następnie najlepiej odsączyć je przy pomocy papierowych ręczników kuchennych. Takie frytki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ich smak z pewnością przypadnie do gustu niemal każdemu, jednak nie wszyscy powinni sięgać po tę wersję frytek - są tłuste i kaloryczne. 

W takim razie jak zrobić idealne frytki, które nie będą bombą kaloryczną? Dobrym sposobem jest pieczenie ich w piekarniku. Przy odpowiedniej temperaturze i czasie pieczenia również łatwo uzyskamy chrupiące frytki z miękkim środkiem. Aby nie były suche można posmarować je przed pieczeniem niewielką ilością oleju. Świetny sposób na frytki z piekarnika to także obtoczenie ich w przyprawach przed pieczeniem. Wówczas można uzyskać naprawdę pyszne domowe frytki w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. 

Pieczone frytki cytrynowo - ziołowe są smaczne i proste w przygotowaniu - wystarczy skropić je sokiem z cytryny, obtoczyć w suszonych ziołach i upiec. W przypadku innych warzyw robimy tak samo - obieramy, skrapiamy oliwą lub olejem, obtaczamy w dowolnych przyprawach i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy wiedzieć co jest w naszych frytkach najlepiej przyrządzać je samodzielnie. Wybierając mrożone można się rozczarować - często do ich przygotowania używany jest olej palmowy, którego jednak lepiej unikać. Warto pamiętać też, by robiąc frytki w piekarniku nie zalewać ich olejem ani oliwą, a jedynie delikatnie skropić, gdyż do uzyskania chrupiących i smacznych frytek wcale nie potrzeba dużych ilości tłuszczu.

Z czym podawać frytki?

Frytki w wielu daniach obiadowych mogą zastąpić ziemniaki czy ryż. Można podawać je z niemal dowolnym smażonym lub pieczonym mięsem i ulubionymi sosami - czosnkowym, ketchupem czy majonezem. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do domowych burgerów. 

Frytki to podstawa jednego z najbardziej znanych dań brytyjskiej kuchni. Fish and chips, czyli ryba z frytkami to ulubiony obiad wielu Anglików. W sezonie letnim warto nieco poeksperymentować z warzywami i zrobić np. frytki z cukinii w panierce. Można podać je z jajkiem sadzonym, piersią z kurczaka czy domowym dipem. 

Nieco bardziej kaloryczne i sycące danie to frytki z jajkiem i serem żółtym. Frytki z serem to bardzo smaczna propozycja dla tych, którzy lubią tłuste jedzenie. Najlepiej jeszcze gorące frytki posypać startym na grubych oczkach serem żółtym, by mógł się rozpłynąć. Wówczas dobrze podawać je z sosami. Oprócz mięsa, jajek, sera i sosów, frytki świetnie smakują także w towarzystwie surówek warzywnych, np. popularnego coleslawa czy surówki z marchwi i jabłka. Frytki pasują do wielu dań. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także podane solo w formie przystawki przed głównym posiłkiem.