Warzywne frytki to pyszny i zdrowy odpowiednik ziemniaczanej przekąski. Doskonały zamiennik ziemniaków.
(średnia 4.52 z 196 głosów)
FRYTKI WARZYWNE:
1 średniej wielkości ziemniak
1 średniej wielkości burak
4 ząbki czosnku w łupince
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki ziół prowansalskich
duża szczypta soli himalajskiej
2-3 łyżki oliwy
TALARKI Z CUKINII:
3/4 niewielkiej cukinii
mąka/kasza kukurydziana do panierowania (około 1/4 szklanki)
duża szczypta soli himalajskiej
oliwa do smażenia
SAŁATKA ZE ŚWIEŻEJ BAZYLII Z POMIDOREM:
1 pomidorokoło 15-20 listków świeżej bazylii
1 łyżka oliwy
szczypta pieprzu czarnego lub kolorowego
szczypta soli himalajskiej
Ziemniaka i buraka obierz ze skórki, umyj i pokrój w słupki jak na frytki. Czosnek opłucz, ale pozostaw w łupinkach. Całość wrzuć do miski, przypraw papryką, solą oraz ziołami, polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie frytki. Piecz ok. 30 minut. Zamieszaj od czasu do czasu, tak aby warzywa opiekły się z każdej strony.
W międzyczasie przygotuj talarki. Cukinię pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, posól i zostaw, aż puszczą wodę. Przygotuj miskę z mąka kukurydzianą i opanieruj.
Następnie umyj pomidora i listki bazylii. Pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Dokładnie wymieszaj.
Kiedy frytki zaczną mięknąć, zacznij smażyć talarki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i obsmaż cukinię na złocisty kolor z obu stron.
Przepis nadesłała Anna Nowicka
Komentarze