Frytki warzywne z piekarnika

Ocena:

4.52 (196)

Warzywne frytki to pyszny i zdrowy odpowiednik ziemniaczanej przekąski. Doskonały zamiennik ziemniaków.

Składniki:

  • FRYTKI WARZYWNE:
    1 średniej wielkości ziemniak
    1 średniej wielkości burak
    4 ząbki czosnku w łupince
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżki ziół prowansalskich
    duża szczypta soli himalajskiej
    2-3 łyżki oliwy

    TALARKI Z CUKINII:
    3/4 niewielkiej cukinii
    mąka/kasza kukurydziana do panierowania (około 1/4 szklanki)
    duża szczypta soli himalajskiej
    oliwa do smażenia

    SAŁATKA ZE ŚWIEŻEJ BAZYLII Z POMIDOREM:
    1 pomidorokoło 15-20 listków świeżej bazylii
    1 łyżka oliwy
    szczypta pieprzu czarnego lub kolorowego
    szczypta soli himalajskiej

Frytki warzywne z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaka i buraka obierz ze skórki, umyj i pokrój w słupki jak na frytki. Czosnek opłucz, ale pozostaw w łupinkach. Całość wrzuć do miski, przypraw papryką, solą oraz ziołami, polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie frytki. Piecz ok. 30 minut. Zamieszaj od czasu do czasu, tak aby warzywa opiekły się z każdej strony.

    W międzyczasie przygotuj talarki. Cukinię pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, posól i zostaw, aż puszczą wodę. Przygotuj miskę z mąka kukurydzianą i opanieruj.

    Następnie umyj pomidora i listki bazylii. Pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Dokładnie wymieszaj.

    Kiedy frytki zaczną mięknąć, zacznij smażyć talarki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i obsmaż cukinię na złocisty kolor z obu stron.

    Przepis nadesłała Anna Nowicka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne