REKLAMA

Fast-food

10 kolekcji przepisów

91 przepisów

Fast-food to wynalazek XX wieku, który powstał w odpowiedzi na coraz szybsze tempo życia. Choć jedzenie tego typu jest bardzo wygodne i zazwyczaj nie kosztuje dużo, zyskało sobie złą sławę. Specjaliści właśnie fast-food winią za coraz częściej spotykaną otyłości i różne choroby cywilizacyjne. Czy każdy fast-food musi być i zły i czy możliwe są jego zdrowe alternatywy?

Fast-food w klasycznej wersji - propozycje

Do klasyki fast-foodów zaliczają się hamburgery i hot-dogi. Ich bazą jest mięso, bułka z pszennego pieczywa i różnego rodzaju sosy, najczęściej keczup lub musztarda. Można je jednak urozmaicić poprzez przeróżne dodatki takie jak żółty ser, pomidory, ogórki, pikle, surowa lub prażona cebulka, czy listek sałaty. Innym, równie często spotykanym daniem fast-foodowym jest smażony kurczak, najczęściej podawany w panierce. Najlepszym dodatkiem do fast-foodów lub daniem samym w sobie są także frytki. Zazwyczaj do tego typu potraw serwuje się słodkie gazowane napoje. 

Do typowo polskich fast-foodów należy zapiekanka. Tę tradycyjną robi się na połówce podłużnej bułki, z pieczarkami, żółtym serem i keczupem, choć można znaleźć ją w wielu urozmaiconych wersjach, np. z kukurydzą, pomidorem, szczypiorkiem czy dodatkiem czerwonej kapusty. Dużą popularnością cieszą się u nas też dania nawiązujące do kuchni meksykańskiej, jak np. burrito, tortilla, a także różnego rodzaju wrapy. Do często spotykanych fast-foodów zalicza się też turecki kebab. 

Niektórzy zastanawiają się, czy pizza jest fast-foodem. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ pizza pizzy nierówna. Wszystko zależy tak naprawdę od użytych składników. Odgrzewane na szybko w mikrofalówce ciasto z dodatkiem gotowych półproduktów, niewiele ma wspólnego z pełną wysokiej jakości składników, prawdziwą włoska pizzą pieczoną w piecu, która może być podana nawet na wykwintną kolację.

Fast-food może być fit?

Choć fast-foody są smaczne i istnieje wielu zwolenników takiego jedzenia, nie powinno się po nie sięgać zbyt często. Cały problem polega na tym, że ich kaloryczność jest niezwykle wysoka, a zawartość składników odżywczych bardzo niska. Fast-foody zawierają głównie węglowodany i niezdrowe tłuszcze. Co więcej ich niska cena często jest spowodowana tym, że przyrządza się je z najtańszych składników nie najwyższej jakości. 

Obecnie można już znaleźć zdrowe alternatywy dla fast-foodów. Większa świadomość dotycząca zdrowego żywienia sprawia, że coraz częściej spotykamy bary, restauracje z szybką obsługa, budki czy food trucki, w których sprzedawane są przyrządzane na poczekaniu sałatki, kanapki i inne wartościowe przekąski ze sprawdzonych składników. 

Najlepszym sposobem na fast-food w wersji fit jest samodzielne przygotowanie go w domu. Hamburger z grahamki i wysokiej jakości mięsa, przyrządzone w piekarniku frytki, pełnoziarnista tortilla, lazania ze szpinakiem, czy kieszonki z kurczakiem i warzywami zamiast mięsa w panierce, to znacznie zdrowsze sposoby na danie w stylu fast-food, które można podać na obiad lub kolację.