Sos musztardowo-miodowy ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jest uniwersalny i pasuje do bardzo wielu dań. Lekko słodki i kwaśny smak sprawia, że idealnie komponuje się z warzywami, grzankami, kanapkami, mięsem, np. stekiem oraz rybą. A przy tym przygotowanie sosu musztardowo–miodowego jest bardzo proste i zajmie nam tylko kilka minut.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie sosu: musztardę mieszamy z miodem. Dodajemy sól i pieprz oraz sok z cytryny, energicznie mieszamy.
Oliwa: na koniec wlewamy wolnym strumieniem oliwę, cały czas mieszając.
Przechowywanie: gotowy sos musztardowo-miodowy przekładamy do słoiczka. Trzymany w lodówce zachowa świeżość przez i przechowujemy 4–5 dni.
Podobne przepisy: majonezPorady
- Sos musztardowo–miodowy bardzo łatwo przygotujemy, przekładając składniki do słoiczka. Wystarczy nim energiczne potrząsać, do połączenia składników.
- Aby sos był bardziej pikantny możemy zamiast musztardy dijon dodać inną ostrą musztardę, np. rosyjską. Ta wersja sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do mięs.
- Mały, starty ząbek czosnku nada sosowi pikanterii i sprawdzi się w daniach np. z kurczakiem.
- Sos musztardowo–miodowy doskonale sprawdza się z lekkimi sałatkami na np. bazie miksu sałat, ogórka, pomidora, szczypiorku.
- Do czego jeszcze pasuje sos z musztardą i miodem? Ciekawą propozycją będą wędzone plastry łososia z dodatkiem koperku skropione sosem. Modną przystawką jest też carpacio z buraków - cieniutko pokrojone surowe lub ugotowane buraki z fetą lub burratą z dodatkiem pikantnej rukoli, polane naszym sosem.
Komentarze