Sos musztardowo–miodowy

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos musztardowo-miodowy ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jest uniwersalny i pasuje do bardzo wielu dań. Lekko słodki i kwaśny smak sprawia, że idealnie komponuje się z warzywami, grzankami, kanapkami, mięsem, np. stekiem oraz rybą. A przy tym przygotowanie sosu musztardowo–miodowego jest bardzo proste i zajmie nam tylko kilka minut.

Składniki:

  • musztarda dijon  45 ml

  • miód  15 ml

  • sok z cytryny  5 ml

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • sól  8 g

  • pieprz  8 g

Sos musztardowo–miodowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie sosu: musztardę mieszamy z miodem. Dodajemy sól i pieprz oraz sok z cytryny, energicznie mieszamy. 

  • Krok 2:

    Oliwa: na koniec wlewamy wolnym strumieniem oliwę, cały czas mieszając. 

  • Krok 3:

    Przechowywanie: gotowy sos musztardowo-miodowy przekładamy do słoiczka. Trzymany w lodówce zachowa świeżość przez i przechowujemy 4–5 dni.

Porady

  • Sos musztardowo–miodowy bardzo łatwo przygotujemy, przekładając składniki do słoiczka. Wystarczy nim energiczne potrząsać, do połączenia składników.
  • Aby sos był bardziej pikantny możemy zamiast musztardy dijon dodać inną ostrą musztardę, np. rosyjską. Ta wersja sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do mięs.
  • Mały, starty ząbek czosnku nada sosowi pikanterii i sprawdzi się w daniach np. z kurczakiem.
  • Sos musztardowo–miodowy doskonale sprawdza się z lekkimi sałatkami na np. bazie miksu sałat, ogórka, pomidora, szczypiorku.
  • Do czego jeszcze pasuje sos z musztardą i miodem? Ciekawą propozycją będą wędzone plastry łososia z dodatkiem koperku skropione sosem. Modną przystawką jest też carpacio z buraków - cieniutko pokrojone surowe lub ugotowane buraki z fetą lub burratą z dodatkiem pikantnej rukoli, polane naszym sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne