Frytki z polenty to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Zrobicie je w kilka chwil i będziecie mogli cieszyć się zdrowym, smacznym zamiennikiem tłustych chipsów. Frytki z polenty najlepiej podawać z sosami - proponujemy szczególnie dwa: sos marinara i aioli. Obydwa do szybkiego zrobienia, dobrze pasujące zarówno do frytek z polenty, jak i tych tradycyjnych, z ziemniaków. Frytki z polenty jemy od razu po przygotowaniu, jeszcze ciepłe. Posypmy je solą i pieprzem, a będą dużo smaczniejsze.
Frytki z polenty / fot. Olimpia Davies artisanfoodphotography.com
(średnia 4.52 z 149 głosów)
Na marinarę: na oliwie szklimy cebulę i 4 ząbki czosnku, wlewamy pomidory, dajemy szczyptę cukru. Dusimy ok. 15 min bez przykrycia, aby sos zgęstniał, miksujemy, przyprawiamy ziołami. Można dodatkowo przetrzeć przez sito.
Na aïoli: mieszamy majonez, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok z cytryny i estragon, wstawiamy do lodówki.
Na polentę: cały czas mieszając, wsypujemy na wrzące mleko kaszkę, gotujemy ok. 5 min. Mieszamy z masłem i parmezanem oraz solą i pieprzem do smaku. Masę przekładamy do płaskiego prostokątnego naczynia, wygładzamy, przykrywamy folią spożywczą, chłodzimy przez minimum 1 godz., najlepiej przez całą noc. Ostrym nożem kroimy na „frytki”, odsmażamy na złoto na oliwie, podajemy z sosami.
Porady
W przepisie wykorzystujemy:
- puszkę pomidorów - możemy wybrać pomidory krojone, jeśli lubimy czuć w sosie większe kawałki warzyw lub całkowicie rozdrobnione. Sprawdzi się też passata lub domowy sos pomidorowy z odrobiną koncentratu pomidorowego
- szalotkę i czosnek drobno posiekane - do marinary
- oregano - zamiast oregano możemy użyć mieszanki ziół włoskich lub jeśli wolimy ziół prowansalskich
- majonez - warto przygotować go samodzielnie, będzie smaczniejszy niż kupny
- czosnek przeciśnięty przez praskę do aioli - w takiej wersji będzie lepszy
Frytki z polenty świetnie smakują posypane parmezanem lub innym ostrym serem.
Frytki z polenty można podawać z wieloma różnymi sosami. Dobrze sprawdza się klasyczny sos pieczarkowy - maczane w nim frytki smakują obłędnie. Spróbujcie też zwykłego majonezu. Możecie podkręcić go dodatkiem drobno pokrojonych kaparów lub ogórków kiszonych czy konserwowych. Frytki w wersji niepokrojonej i niesmażonej możemy przechowywać w lodówce do kilku dni. Przed smażeniem kroimy je na równe paseczki, ale warto też spróbować innych kształtów, np. kostki. Podsmażone frytki z polenty dobrze pasują także do innych dań. Smakują świetnie z owocami morza lub jako dodatek do zupy kremu.
Komentarze