Frytki z polenty to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Zrobicie je w kilka chwil i będziecie mogli cieszyć się zdrowym, smacznym zamiennikiem tłustych chipsów. Frytki z polenty najlepiej podawać z sosami - proponujemy szczególnie dwa: sos marinara i aioli. Obydwa do szybkiego zrobienia, dobrze pasujące zarówno do frytek z polenty, jak i tych tradycyjnych, z ziemniaków. Frytki z polenty jemy od razu po przygotowaniu, jeszcze ciepłe. Posypmy je solą i pieprzem, a będą dużo smaczniejsze.
Frytki z polenty / fot. Olimpia Davies artisanfoodphotography.com
(średnia 4.52 z 147 głosów)
Porady
W przepisie wykorzystujemy:
- puszkę pomidorów - możemy wybrać pomidory krojone, jeśli lubimy czuć w sosie większe kawałki warzyw lub całkowicie rozdrobnione. Sprawdzi się też passata lub domowy sos pomidorowy z odrobiną koncentratu pomidorowego
- szalotkę i czosnek drobno posiekane - do marinary
- oregano - zamiast oregano możemy użyć mieszanki ziół włoskich lub jeśli wolimy ziół prowansalskich
- majonez - warto przygotować go samodzielnie, będzie smaczniejszy niż kupny
- czosnek przeciśnięty przez praskę do aioli - w takiej wersji będzie lepszy
Frytki z polenty świetnie smakują posypane parmezanem lub innym ostrym serem.
Frytki z polenty można podawać z wieloma różnymi sosami. Dobrze sprawdza się klasyczny sos pieczarkowy - maczane w nim frytki smakują obłędnie. Spróbujcie też zwykłego majonezu. Możecie podkręcić go dodatkiem drobno pokrojonych kaparów lub ogórków kiszonych czy konserwowych. Frytki w wersji niepokrojonej i niesmażonej możemy przechowywać w lodówce do kilku dni. Przed smażeniem kroimy je na równe paseczki, ale warto też spróbować innych kształtów, np. kostki. Podsmażone frytki z polenty dobrze pasują także do innych dań. Smakują świetnie z owocami morza lub jako dodatek do zupy kremu.
Komentarze