Frytki z polenty z dwoma sosami

Ocena:

4.52 (149)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Frytki z polenty to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Zrobicie je w kilka chwil i będziecie mogli cieszyć się zdrowym, smacznym zamiennikiem tłustych chipsów. Frytki z polenty najlepiej podawać z sosami - proponujemy szczególnie dwa: sos marinara i aioli. Obydwa do szybkiego zrobienia, dobrze pasujące zarówno do frytek z polenty, jak i tych tradycyjnych, z ziemniaków. Frytki z polenty jemy od razu po przygotowaniu, jeszcze ciepłe. Posypmy je solą i pieprzem, a będą dużo smaczniejsze.

Składniki:

  • pomidory w puszce  1 szt.

  • szalotka  1 szt.

  • czosnek  6 ząbków

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • cukier  1 szczypta

  • oregano  1 łyżeczka

  • majonez  4 łyżki stołowe

  • estragon  2 łyżki stołowe

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • mleko  1 l

  • kasza kukurydziana  25 dag

  • masło  2 łyżki stołowe

  • parmezan  70 g

  • olej  3 łyżki stołowe

Frytki z polenty z dwoma sosami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na marinarę: na oliwie szklimy cebulę i 4 ząbki czosnku, wlewamy pomidory, dajemy szczyptę cukru. Dusimy ok. 15 min bez przykrycia, aby sos zgęstniał, miksujemy, przyprawiamy ziołami. Można dodatkowo przetrzeć przez sito.

    frytki z polenty 1
  • Krok 2:

    Na aïoli: mieszamy majonez, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok z cytryny i estragon, wstawiamy do lodówki.

    frytki z polenty 2
  • Krok 3:

    Na polentę: cały czas mieszając, wsypujemy na wrzące mleko kaszkę, gotujemy ok. 5 min. Mieszamy z masłem i parmezanem oraz solą i pieprzem do smaku. Masę przekładamy do płaskiego prostokątnego naczynia, wygładzamy, przykrywamy folią spożywczą, chłodzimy przez minimum 1 godz., najlepiej przez całą noc. Ostrym nożem kroimy na „frytki”, odsmażamy na złoto na oliwie, podajemy z sosami.

    frytki z polenty 3

Porady

W przepisie wykorzystujemy:

  • puszkę pomidorów - możemy wybrać pomidory krojone, jeśli lubimy czuć w sosie większe kawałki warzyw lub całkowicie rozdrobnione. Sprawdzi się też passata lub domowy sos pomidorowy z odrobiną koncentratu pomidorowego
  • szalotkę i czosnek drobno posiekane - do marinary
  • oregano - zamiast oregano możemy użyć mieszanki ziół włoskich lub jeśli wolimy ziół prowansalskich
  • majonez - warto przygotować go samodzielnie, będzie smaczniejszy niż kupny
  • czosnek przeciśnięty przez praskę do aioli - w takiej wersji będzie lepszy

Frytki z polenty świetnie smakują posypane parmezanem lub innym ostrym serem. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Frytki z polenty można podawać z wieloma różnymi sosami. Dobrze sprawdza się klasyczny sos pieczarkowy - maczane w nim frytki smakują obłędnie. Spróbujcie też zwykłego majonezu. Możecie podkręcić go dodatkiem drobno pokrojonych kaparów lub ogórków kiszonych czy konserwowych. Frytki w wersji niepokrojonej i niesmażonej możemy przechowywać w lodówce do kilku dni. Przed smażeniem kroimy je na równe paseczki, ale warto też spróbować innych kształtów, np. kostki. Podsmażone frytki z polenty dobrze pasują także do innych dań. Smakują świetnie z owocami morza lub jako dodatek do zupy kremu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne