Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.

sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule cukrowe
  • łyżka cukru
  • nieduży kawałek dobrej czosnkowej kiełbasy
  • 800 g małych, jednakowej wielkości ziemniaków, dokładnie wyszorowanych i ugotowanych w mundurkach
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • puszka brązowej soczewicy
  • pęczek natki pietruszki
  • garść orzechów laskowych
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pocięte w piórka cebule, oprószamy cukrem i karmelizujemy. Dodajemy plasterki kiełbasy, chwilę podsmażamy.
  • Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki, dodajemy do cebuli z kiełbasą, skrapiamy octem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto, mieszamy z musztardą i jeszcze chwilę smażymy. Dokładamy osączoną soczewicę, mieszamy, przekładamy do salaterki, mieszamy z natką.
  • Na patelni podpiekamy orzechy, z grubsza zgniatamy, posypujemy sałatkę. Plasterki boczku podsmażamy na chrupiąco, kładziemy na sałatkę razem z połówkami jajek.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka z jarmużem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy