Sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem

Chrupiące plasterki ziemniaków, wędzony dorsz i dwa rodzaje cebuli sprawią, że ta sałatka ziemniaczana będzie sycącą kolacją lub smakowitym obiadem.

Dodany przez:

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • duża cukrowa cebula biała
  • sól, cukier, pieprz
  • ocet jabłkowy
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 kostki bardzo miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej papryki
  • słoiczek musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 łyżek oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • 300 g wędzonego dorsza

Przygotowanie

  1. Wszystkie cebule obieramy i kroimy w jak najcieńsze piórka. Oprószamy solą i cukrem, dokładnie mieszamy i wygniatamy, zalewamy octem jabłkowym – aby były zakryte, odstawiamy na 20–30 min.
  2. Ziemniaki szorujemy, tniemy (ze skórką) na mandolinie w cienkie plasterki, mieszamy z masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy na złoto.
  3. Cebulę osączamy (zachowujemy ocet). Musztardę mieszamy z oliwą, przyprawiamy do smaku pieprzem i octem z cebuli.
  4. Sos mieszamy z mocno ciepłymi plasterkami upieczonych ziemniaków, cebulą, posiekaną natką i kawałkami mięsa z dorsza. Sałatka najlepsza jest na ciepło.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Wskazówki

Zobacz też: sałatka ziemniaczana z jajkiem

sałatka ziemniaczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy