Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa

Smaczna, domowym sposobem zrobiona kiełbasa. Wiem co jem.

PrzetworyWędliny

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.3 z 227 głosów)

Składniki:

  • mięso wieprzowe - 1 kg
  • sól - 15 g
  • saletra 1,5 g
  • pieprz czarny - 2 g
  • ziele angielskie 0,5 g
  • majeranek 1,5 g
  • gałka muszkatołowa 0,3 g
  • czosnek 1/2 - 1 ząbek
  • oraz
  • kiełbaśnice, jelita cienkie, wcześniej wyczyszczone

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wybieramy mięso nieścięgniste pół na pół chude i tłuste.
  • mięso pokroić w drobną kostę, usuwając błony.
  • Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, salatrę oraz rozdrobnione przyprawy - bez czosnku, mieszamy i wyrabiamyi pozostawiamy rozłozone cienką uklepaną warstwą w temp. ok. 15 stopni C na całą dobę.
  • Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie się kleista.
  • Masą taką napełniamy scisle przez maszynke do kiełbas i kiszek przygotowane jelita lub sztuczne kiełbaśnice, układając kiełbasę w kształt wianków.
  • Aby usunąć z nich powietrze, należy je ponakłuwać i zostawić w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin, a potem już wędzimy.
  • Wędzić możemy trzema sposobami
  • 1. w zimnym, rzadkim dymie przez 3 - 5 godzin.
  • 2. w ciepłym, gęstym dymie przez 90 minut,
  • 3. w gorącym dymie w temp. ok.85 stopni C w ciągu 45 min. do 1 godziny -( w takiej temp. uzyskujemy kiełbasę pieczoną)
  • Po uwędzeniu lub upieczeniu kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu.
  • Kiełbasę taką (poza pieczoną) możemy zaparzać we wrzącej wodzie około 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy