Sos winegret ziołowy

Sos winegret do jeden z uniwersalnych sosów, które świetnie sprawdzają się niemal do wszystkich sałatek. Charakteryzuje się on ostro-słodkim smakiem, a jego ważnym składnikiem jest oliwa z oliwek. Bardzo ważne w przygotowaniu tego sosu jest wykorzystanie dobrej jakości produktów. Nasz przepis na sos winegret można dowolnie modyfikować, np. dodając do niego nieco więcej ostrej papryki lub miodu czy syropu klonowego. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić sos winegret. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Sałatki Sosy sos do sałatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 203 głosów)


Kroki przygotowania:

  • sos winegret 1.

    Przepis na sos winegret zaczynamy od wyciśnięcia z cytryny soku, a następnie zmieszania go z solą, cukrem i pieprzem oraz dokładnego wymieszania wszystkich tych składników. Dalej dodajemy oliwę z oliwek, zioła i ponownie mieszamy. Na koniec czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami. Przed użyciem sos winegret schładzamy przez kilka godzin. 

Porady

  • Sos winegret możemy przechowywać nawet tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Do sosu winegret możemy wykorzystać musztardę Dijon, która charakteryzuje się ostrym smakiem. Jeśli unikamy ostrości, to dobrze sprawdzi się także musztarda stołowa lub rosyjska. 
  • W przepisie na sos winegret, zamiast oliwy z oliwek możemy wykorzystać każdy inny olej roślinny. Warto jednak pamiętać, że niektóre z nich mają charakterystyczny posmak, który może nieco zmienić smak naszego dania.
  • Zamiast cytryny do sosu winegret możemy dodać ocet balsamiczny.
  • Smak naszego sosu możemy wzbogacić, dodając do niego miód, który świetnie łagodzi kwaskowaty posmak cytryny czy octu balsamicznego. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością (2-3 g w zupełności wystarczą). Dobrze sprawdzi się miód lipowy i wielokwiatowy. 
     

Notka redakcyjna

 

Sos winegret – do czego podawać? 

Sos winegret to jeden ze sztandarowych sosów kuchni francuskiej, który znany i lubiany jest na całym świecie. Jest on bardzo łatwy w przygotowaniu, a jego podstawowy przepis często bywa modyfikowany – znany jest sos winegret z miodem, musztardą, octem balsamicznym i z innymi dodatkami. W sklepach dostępne są gotowe sosy winegret – w butelce lub w proszku, jednak nie zalecamy ich stosować, gdyż w większości przypadków zawierają one konserwanty i nie smakują tak dobrze, jak ten przygotowany samodzielnie w domu. 

Sos winegret pasuje przede wszystkim do prostych sałatek, w których wykorzystujemy różnego rodzaju sałaty, w tym: sałatę masłową, lodową, rzymską, rukolę, roszponkę, szpinak, jarmuż czy cykorię. Oprócz tego sos winegret można z powodzeniem serwować do ryb, owoców morza, warzyw (np. pomidorów, ogórków, cebuli), a nawet do wędlin i kiełbas. Dobrze komponuje się także do czerwonego mięsa, kaczki czy wątróbki (zwłaszcza winegret z miodem). 

Ważnym komponentem sosu winegret są przyprawy – to one nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dobrze sprawdzi się bazylia, tymianek, natka pietruszki, kolendra, czosnek. Niekiedy do sosu winegret dodaje się alkohol np. likier wiśniowy. Warto pamiętać, że sos winegret nie należy do najbardziej dietetycznych dressingów – w 100 g zawiera on aż 450 kcal. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy