Wiosenna sałatka jajeczna

Pyszna błyskawiczna sałatka jajeczna - doskonała na wiosnę, ale nie tylko! To pomysł na sałatki na święta - jajka podaję nie tylko na Wielkanoc. Sałatka jajeczna

Dodany przez:

Wiosenna sałatka jajeczna

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 6 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 g startego sera żółtego
  • 3 jajka na twardo
  • pół puszki groszku
  • trochę siekanego szczypiorku
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez (najlepiej domowy)
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. To chyba najprostszy przepis dla osób, dla których sałatka jajeczna to hit wśród sałatek. Należy ogórki pokroić w kostkę, jajka posiekać lub przecisnąć przez krajalnicę do jajek.
  2. Wszystkie składniki łączymy (jajka, groszek, ogórek, ser żółty) i mieszamy z majonezem. Sałatka jajeczna musi być doprawiona - u mnie wystarczy sól i pieprz. Szczypiorek lub opcjonalnie siekana dymka trafia na koniec - dzięki niemu sałatka jajeczna będzie lekko ostra, wyrazista i pyszna.

Wskazówki

Sałatka jajeczna będzie najsmaczniejsza, jeśli zadbamy o dobrej jakości jajka. Wybieramy tzw. jajka "zerówki", a przed gotowaniem sprawdźmy za pomocą szklanki z wodą, czy jajko jest świeże. Jeśli całe się zanurzy - będzie odpowiednie, a jeśli lekko unosi się nad dnem, istnieje ryzyko, że jest nieświeże.

Komentarz redakcji

Sałatka jajeczna może być też w wersji light - zamiast majonezu użyjmy gęstego jogurtu naturalnego, a dla smaku dodajmy nieco musztardy dijon. Sałatka jajeczna nie może zbyt długo stać w lodówce - ale gwarantujemy, że odpowiednio przygotowana, szybko zniknie ze stołu.
Śniadanie ser warzywa jajka sałatka przekąska kolacja majonez ogórki kiszone sałatka jajeczna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze