Sałatka jajeczna jest sycąca oraz wyjątkowo prosta w wykonaniu. Połączenie jajek, ogórka kiszonego, majonezu, musztardy oraz szczypiorku smakuje obłędnie. Możemy podać ją na śniadanie lub kolację. Świetnie sprawdzi się również w roli przystawki na Wielkanoc. Sałatkę z jajek serwujemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.
Adobe Stock
(średnia 4.43 z 164 głosów)
Jajka: gotujemy na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie zalewamy je zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy jajka ze skorupki.
Ogórek: kroimy w małą kostkę.
Szczypiorek: myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście i cebulki czosnku drobno siekamy.
Sos: musztardę łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka jajeczna: jajka kroimy w kostkę. Następnie łączymy je z ogórkiem, szczypiorkiem, oraz sosem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Porady
- Jeśli nie przepadamy za ogórkami konserwowymi, to opcjonalnie możemy zastąpić je ogórkami kiszonymi lub świeżymi. W przypadku tych drugich, pamiętajmy, żeby je wcześniej obrać.
- Zamiast szczypiorku możemy dodać posiekany czosnek niedźwiedzi lub koperek.
- Sałatka jajeczna najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Przed jedzeniem warto wstawić ją na pół godziny do lodówki.
- Do przygotowania potrawy polecamy wybrać jajka od kur z wolnego wybiegu – oznaczone cyferką 1 lub z chowu ekologicznego (tzw. zerówki).
- Sałatkę jajeczną przechowujemy w lodówce maksymalnie 2–3 dni.
Sałatkę jajeczną możemy przygotować w wersji light, o obniżonej zawartości tłuszczu. W takiej sytuacji zamiast tradycyjnego majonezu warto wybrać:
Listę składników tworzących sałatkę jajeczną możemy wydłużyć w zależności od własnych upodobań. Wzbogacą one smak, aromat oraz wartość odżywczą potrawy. Polecamy dodać do niej:
Jajko możemy wykorzystać również do przygotowania rewelacyjnych sałatek warstwowych lub pysznych przystawek. Składnik ten jest nieocenioną bazą dań zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnego, wielkanocnego spotkania. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów:
Komentarze