Wiosenna sałatka jajeczna

Pyszna błyskawiczna sałatka jajeczna - doskonała na wiosnę, ale nie tylko! To pomysł na sałatki na święta - jajka podaję nie tylko na Wielkanoc. Sałatka jajeczna

Sałatkiogórki kiszonemajonezPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 164 głosów)

Składniki:

  • 50 g startego sera żółtego
  • 3 jajka na twardo
  • pół puszki groszku
  • trochę siekanego szczypiorku
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez (najlepiej domowy)
  • przyprawy do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • To chyba najprostszy przepis dla osób, dla których sałatka jajeczna to hit wśród sałatek. Należy ogórki pokroić w kostkę, jajka posiekać lub przecisnąć przez krajalnicę do jajek.
  • Wszystkie składniki łączymy (jajka, groszek, ogórek, ser żółty) i mieszamy z majonezem. Sałatka jajeczna musi być doprawiona - u mnie wystarczy sól i pieprz. Szczypiorek lub opcjonalnie siekana dymka trafia na koniec - dzięki niemu sałatka jajeczna będzie lekko ostra, wyrazista i pyszna.

Kalorie: 0.00

Porady

Sałatka jajeczna będzie najsmaczniejsza, jeśli zadbamy o dobrej jakości jajka. Wybieramy tzw. jajka "zerówki", a przed gotowaniem sprawdźmy za pomocą szklanki z wodą, czy jajko jest świeże. Jeśli całe się zanurzy - będzie odpowiednie, a jeśli lekko unosi się nad dnem, istnieje ryzyko, że jest nieświeże.

Notka redakcyjna

Sałatka jajeczna może być też w wersji light - zamiast majonezu użyjmy gęstego jogurtu naturalnego, a dla smaku dodajmy nieco musztardy dijon. Sałatka jajeczna nie może zbyt długo stać w lodówce - ale gwarantujemy, że odpowiednio przygotowana, szybko zniknie ze stołu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy