Sos chrzanowy na zimno

Sos chrzanowy to sos o uniwersalnym przeznaczeniu – możemy serwować go do: mięs, podrobów, ryb, sałatek, jajek, a nawet do kanapek. Nie bez powodu kojarzy się on nam z Wielkanocą – jajka w sosie chrzanowym to jedno z tradycyjnych dań na święta. Wiele osób ceni sobie również ozory w sosie chrzanowym, które są jednym z tradycyjnych, staropolskich dań. Podpowiadamy, jak zrobić sos chrzanowy! 

dodany przez: Kulinarna Hania

Sosy majonez Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 206 głosów)


Kroki przygotowania:

  • chrzan 1.

    Przepis na sos chrzanowy zaczynamy od zmieszania w miseczce: chrzanu, śmietany i majonezu. Jeśli wykorzystujemy korzeń chrzanu, to powinniśmy go uprzednio zatrzeć na tarce. Następnie całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie mieszamy - jeśli wolimy rzadszą konsystencję, dodajemy nieco śmietany, doprawiając dodatkowo do smaku. 

Porady

  • Sos chrzanowy możemy przyrządzić z korzenia chrzanu lub z chrzanu w słoiczku. Jeśli zdecydujemy się na drugą opcję, to powinniśmy pamiętać o tym, by uważnie przyjrzeć się jego składowi – niektóre z nich mają bardzo małą zawartość chrzanu (poniżej 30%). 
  • Przy przygotowaniu sosu chrzanowego powinniśmy dokładnie kontrolować ilość dodawanego chrzanu – warto bowiem mieć na uwadze, że jest on dość ostry w smaku, dlatego nie należy zbytnio przesadzać. 
  • Nasz sos chrzanowy można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. 
  • Jeśli przygotowujemy jajka w sosie chrzanowym na Wielkanoc lub na inną okoliczność, to warto zaserwować je w specjalnym talerzyku na jajka. 
  • Na bazie naszego przepisu możemy przygotować sos chrzanowo-koperkowy. Wystarczy, że dodamy odrobinę posiekanego koperku (najlepiej świeżego). 
     

Notka redakcyjna

Ozory w sosie chrzanowym 

Ozory w sosie chrzanowym to jedno z tradycyjnych, polskich dań – można przygotowywać je z ozorów wieprzowych lub wołowych, wedle uznania. Ważnym krokiem w przygotowaniu tej potrawy jest dokładne oczyszczenie ozorów (m.in. z gruczołów ślinowych), co nie jest najprostszą i najprzyjemniejszą sprawą. Następnie należy przygotować sos według naszego przepisu, a ozory włożyć do zimnej wody i gotować na średnim ogniu ok. 2 godzin (w międzyczasie należy zbierać szumowiny z wierzchu). Jeśli według naszej opinii ozory nadal nie będą miękkie, to należy wydłużyć czas gotowania. W dalszej kolejności ozory wyciągamy z bulionu, przelewamy zimną wodą i ściągamy z nich skórę. Na końcu należy ozorki pokroić w talarki i polać je gorącym sosem chrzanowym. Danie to najlepiej smakuje z purée ziemniaczanym. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy