Sos chrzanowy na zimno to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych potraw. Świetnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo i domowymi wędzonkami, które królują na polskich stołach. Przepis na kremowy sos z tartym chrzanem jest banalnie prosty, a przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka minut. Warto jednak pamiętać o jakościowych składnikach, które są gwarancją dobrego smaku.
Getty Image
Mieszanie składników: do miski przekładamy tarty chrzan, majonez i jogurt. Łączymy składniki, mieszając je łyżką do uzyskania spójnego sosu.
Doprawianie: dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i ponownie mieszamy całość.
Gotowy sos chrzanowy: podajemy na stół lub przechowujemy w lodówce w zamkniętym naczyniu.
Porady
- Do sosu najlepiej wybrać chrzan z jak najmniejszą ilością dodatków. Dobrze, gdy zawartość tartego korzenia wynosi minimum 70%, a pozostałe składniki na etykiecie to: cukier, cytryna, woda, olej rzepakowy i sól.
- W wersji light możemy zrobić sos chrzanowy bez majonezu – z samym jogurtem naturalnym.
- Aby zachować gęstą konsystencję sosu, można dodatkowo odsączyć chrzan z zalewy.
- Warto wybrać gęsty jogurt naturalny – bałkański lub grecki.
- Do sosu można dodać posiekany szczypiorek lub koperek.
Sos chrzanowy doskonale pasuje do jajek, ryb, domowych pieczeni podawany na zimno oraz wędlin – pieczonych, gotowanych lub wędzonych. Najbardziej popularne potrawy z jego dodatkiem to:
W wariancie na ciepło przygotowujemy sos chrzanowy na bulionie warzywnym lub mięsnym – z dodatkiem masła i kwaśnej śmietany. Taki sos możemy podać do:
Wielkanocny sos chrzanowy sprawdza się praktycznie do wszystkiego, co znajduje się na świątecznym stole. Świetnie pasuje do dań na ciepło i zimno, a zwłaszcza do jajek ugotowanych na twardo, które są symbolem odradzającego się życia.
W tradycji chrześcijańskiej chrzan także ma znaczenie symboliczne. Jego ostry smak nawiązuje do goryczy i męczeńskiej śmierci Jezusa. W niektórych domach korzeń chrzanu kroi się w słupki. Mają one przypominać gwoździe, którymi przybito go do krzyża.
Zdarza się, że w wielkanocnym wariancie do sosu chrzanowego dodawane są jajka. Gotujemy je na twardo, a po wystudzeniu obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem, jak w klasycznym przepisie na pastę jajeczną.
Komentarze