REKLAMA

Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Sałatka z pieczarkami i jajkiem to przepis na znakomitą przystawkę podczas rodzinnych spotkań lub imprez w  gronie znajomych. Świetnie smakuje do świeżo upieczonego chleba. Taka sałatka to także okazja do przygotowania przekąski na lunch. Podczas przygotowania sałatki warto sięgać po składniki z domowej spiżarni. Zobaczcie, jak zrobić domową sałatkę z użyciem pieczarek. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.05 z 307 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Marynowane pieczarki 1.

    Krojenie pieczarek: Pieczarki  należy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Następnie kiszone ogórki należy pokroić w kostkę. 

  • Jajka gotowanie 2.

    Gotowanie jajek: Ugotowane na twardo jajka trzeba obrać ze skorupek i pokroić razem z dymką.  Wszystkie produkty należy  przełożyć do miski i wymieszać.

  • Sałatka z pieczarkami i jajkiem 3.

    Sałatka z pieczarkami i jajkiem - podanie: Następnie sałatkę można przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez. Sałatkę na koniec trzeba dokładnie wymieszać i podać schłodzoną.

Porady

Jakie pieczarki do sałatki?

Do sałatki świetnie nadają się pieczarki gotowane. W pierwszej kolejności, należy je dokładnie umyć, następnie ugotować w osolonej wodzie. Po odsączeniu i przestudzeniu, grzyby kroimy na plasterki.
Do sałatki świetnie pasują też pieczarki smażone (pokrojone w plastry lub kostkę). Podsmażone na odrobinie masła, zyskują niezwykle wyrazisty aromat. Trzeba tylko pamiętać, że tak przygotowana sałatka będzie nieco cięższa i bardziej kaloryczna, więc tego wariantu nie polecamy podawać na kolację.
Pieczarki marynowane? Czemu nie! To świetna opcja dla osób, które chcą oszczędzić nieco czasu. Grzyby wystarczy tylko odsączyć z zalewy octowej i pokroić na mniejsze kawałki.

Dodatki do sałatki z pieczarek i jajek

Ze smakiem pieczarek i jajek świetnie komponują się ogórki konserwowe. Jeżeli akurat nie mamy ich pod ręką, możemy użyć ogórków kiszonych. Co jeszcze? Konserwowa kukurydza, a dla przełamania słodkiego smaku - por lub cebula (biała lub czerwona). Sałatka nie byłaby kompletna bez majonezu i podstawowych przypraw - soli i pieprzu. Oczywiście, każdy przepis można modyfikować stosownie do swoich upodobań, dodając ulubione składniki. 

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis: sałatka z zupek chińskich

Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Sałatka z pieczarkami i jajkiem jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy tym - smaczna i pożywna. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, możemy też podawać ją podczas spotkań ze znajomymi. Może być serwowana na śniadanie, ale sprawdzi się też w roli przystawki do dań mięsnych, rybnych, a nawet wegetariańskich. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy