Sałatka z pieczarkami i jajkiem to przepis na znakomitą przystawkę na święta, rodzinne spotkania lub imprezy w gronie znajomych. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżo upieczonego chleba. Warto ją także zabrać ze sobą na lunch lub piknik. Sałatka z pieczarkami i jajkami powstaje bardzo szybko, z kilku łatwo dostępnych składników.
Adobe Stock
(średnia 4.05 z 307 głosów)
Jajka: podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku, obijamy skorupki i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie wystygną, obieramy i siekamy w drobną kostkę.
Pieczarki: oczyszczamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Odsączamy i studzimy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.
Warzywa i zioła: ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy ściereczką lub odstawiamy do wyschnięcia. Siekamy na drobno.
Sałatka z pieczarkami i jajkiem: wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Porady
- Zamiast świeżych pieczarek możemy użyć marynowanych. Wtedy sałatka będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Wystarczy je odsączyć i pokroić w kostkę lub plastry. Warto wtedy wymienić także ogórki konserwowe na kiszone, żeby w potrawie nie przeważył słodko-kwaśny smak pikli.
- Pieczarki możemy także podsmażyć na maśle. Jest to o wiele bardziej aromatyczna alternatywa dla gotowania. Niestety sałatka staje się wtedy cięższa, zwłaszcza że i tak dodajemy do niej tłuszcz w postaci majonezu.
- Sałatka z pieczarkami i jajkiem dobrze komponuje się z daniami, które serwujemy zazwyczaj na Wielkanoc. Podobnie jak tradycyjna sałatka jarzynowa nie ma w sobie warzyw czy sałat, które szybko puszczą sok lub zwiędną, dlatego można ją bez obaw przechowywać w lodówce.
- Potrawę możemy wzbogacić o różne dodatki. Popularną wersją jest sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami. Pasują do niej także takie warzywa jak kukurydza, brokuły, por, świeży ogórek i suszone pomidory.
- Majonez możemy zastąpić jogurtem greckim. Sałatka z pieczarkami i jajkiem i ogórkiem będzie wtedy nieco mniej kaloryczna i będzie dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej lub wysokobiałkowej. Warto dodać do takiej wersji łyżeczkę musztardy, żeby podkręcić łagodny smak jogurtu.
- Zwolennikom naturalnych rozwiązań sugerujemy, żeby przygotować własny, domowy majonez. Możemy wtedy eksperymentować z rodzajami oleju lub oliwy, a nawet przyrządzić wersję wegańską.
- Proponujemy dodanie do sałatki z pieczarek i jajek posiekanej natki pietruszki, ale można wykorzystać także inne zioła, np. koperek. W czasie świąt wielkanocnych doskonale sprawdzi się rzeżucha.
Pieczarki białe czy brązowe, świeże lub marynowane to bardzo wdzięczny składnik, z którym warto poeksperymentować. Chociaż często kojarzy nam się głównie z klasycznymi potrawami na ciepło, takimi jak polędwiczki w sosie pieczarkowym, można je z powodzeniem wykorzystać do sałatki lub faszerowanej przekąski. Przedstawiamy kilka inspiracji.
To ciekawa, imprezowa propozycja, która mile zaskoczy Waszych gości. Na tacy, desce lub dużym talerzu tworzymy trzy warstwy słonych krakersów, które przekładamy masą z sera żółtego i pora oraz pieczarkami podsmażonymi na maśle. Wierzch posypujemy grubo startymi białkami jaj, a następnie dekorujemy drobno posiekanym żółtkiem i szczypiorkiem. Krakersy to nie tylko słony element, ale także dodatek, który przyjemnie chrupie. Jeśli chcemy przyrządzić warstwową sałatkę bez tego składnika, wystarczy, że ułożymy ją w wysokiej, przezroczystej salaterce. Ciekawym pomysłem na spotkania towarzyskie jest także podanie sałatki z jajkiem i pieczarkami w kruchych spodach do babeczek lub w formie tartinki.
Komentarze