Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Sałatka z pieczarkami i jajkiem to przepis na znakomitą przystawkę na święta, rodzinne spotkania lub imprezy w gronie znajomych. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżo upieczonego chleba. Warto ją także zabrać ze sobą na lunch lub piknik. Sałatka z pieczarkami i jajkami powstaje bardzo szybko, z kilku łatwo dostępnych składników.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.05 z 307 głosów)

Sałatka z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku, obijamy skorupki i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie wystygną, obieramy i siekamy w drobną kostkę.  

  • 2.

    Pieczarki: oczyszczamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Odsączamy i studzimy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki. 

  • 3.

    Warzywa i zioła: ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kostkę.  Szczypiorek i natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy ściereczką lub odstawiamy do wyschnięcia. Siekamy na drobno. 

  • 4.

    Sałatka z pieczarkami i jajkiem: wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  

Porady

  • Zamiast świeżych pieczarek możemy użyć marynowanych. Wtedy sałatka będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Wystarczy je odsączyć i pokroić w kostkę lub plastry. Warto wtedy wymienić także ogórki konserwowe na kiszone, żeby w potrawie nie przeważył słodko-kwaśny smak pikli.  
  • Pieczarki możemy także podsmażyć na maśle. Jest to o wiele bardziej aromatyczna alternatywa dla gotowania. Niestety sałatka staje się wtedy cięższa, zwłaszcza że i tak dodajemy do niej tłuszcz w postaci majonezu. 
  • Sałatka z pieczarkami i jajkiem dobrze komponuje się z daniami, które serwujemy zazwyczaj na Wielkanoc. Podobnie jak tradycyjna sałatka jarzynowa nie ma w sobie warzyw czy sałat, które szybko puszczą sok lub zwiędną, dlatego można ją bez obaw przechowywać w lodówce
  • Potrawę możemy wzbogacić o różne dodatki. Popularną wersją jest sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami. Pasują do niej także takie warzywa jak kukurydza, brokuły, por, świeży ogórek i suszone pomidory. 
  • Majonez możemy zastąpić jogurtem greckim. Sałatka z pieczarkami i jajkiem i ogórkiem będzie wtedy nieco mniej kaloryczna i będzie dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej lub wysokobiałkowej. Warto dodać do takiej wersji łyżeczkę musztardy, żeby podkręcić łagodny smak jogurtu.  
  • Zwolennikom naturalnych rozwiązań sugerujemy, żeby przygotować własny, domowy majonez. Możemy wtedy eksperymentować z rodzajami oleju lub oliwy, a nawet przyrządzić wersję wegańską.  
  • Proponujemy dodanie do sałatki z pieczarek i jajek posiekanej natki pietruszki, ale można wykorzystać także inne zioła, np. koperek. W czasie świąt wielkanocnych doskonale sprawdzi się rzeżucha

Notka redakcyjna

Sałatka z pieczarkami i jajkiem i inne inspiracje

Pieczarki białe czy brązowe, świeże lub marynowane to bardzo wdzięczny składnik, z którym warto poeksperymentować. Chociaż często kojarzy nam się głównie z klasycznymi potrawami na ciepło, takimi jak polędwiczki w sosie pieczarkowym, można je z powodzeniem wykorzystać do sałatki lub faszerowanej przekąski. Przedstawiamy kilka inspiracji. 

  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi i jabłkami – słodko-kwaśna propozycja, która zaskakuje dodatkiem świeżych owoców. 
  • Sałatka pieczarkowa z jajkami i kurczakiem – sycąca przystawka, która może służyć także jako pożywny lunch do pracy lub szkoły.  
  • Sałatka z pieczarek podsmażonych z makaronem – najlepiej ugotować makaron świderki, penne lub kolanka. Świetnie komponują się z grzybami z patelni. Możemy dodać także pokrojone w kostkę szynkę i ser żółty.  
  • Sałatka z pieczarek gotowanych i ryżu – jako alternatywa dla sałatki makaronowej. A może warto przyrządzić ją w azjatyckim stylu i dodać do niej grzyby shiitake i nasiona sezamu? 

Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem 

To ciekawa, imprezowa propozycja, która mile zaskoczy Waszych gości. Na tacy, desce lub dużym talerzu tworzymy trzy warstwy słonych krakersów, które przekładamy masą z sera żółtego i pora oraz pieczarkami podsmażonymi na maśle. Wierzch posypujemy grubo startymi białkami jaj, a następnie dekorujemy drobno posiekanym żółtkiem i szczypiorkiem. Krakersy to nie tylko słony element, ale także dodatek, który przyjemnie chrupie. Jeśli chcemy przyrządzić warstwową sałatkę bez tego składnika, wystarczy, że ułożymy ją w wysokiej, przezroczystej salaterce. Ciekawym pomysłem na spotkania towarzyskie jest także podanie sałatki z jajkiem i pieczarkami w kruchych spodach do babeczek lub w formie tartinki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy