ZjedzPięknie

Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Ocena:

4.05 (311)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z pieczarkami i jajkiem to kompozycja niesamowitych smaków, które zawdzięcza dodatkowi kukurydzy, jabłka i ogórka kiszonego. Będzie jeszcze bardziej sycąca, jeśli ugotujemy do niej ziemniaki w mundurkach lub makaron typu świderki. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżo upieczonego chleba. Sałatka z pieczarkami i jajkami bazuje na gotowanych grzybach, ale równie dobrze możemy użyć marynowanych.

Składniki:

  • pieczarki  500 g

  • kukurydza konserwowa  400 g

  • kiszone ogórki  200 g

  • czerwona cebula  70 g

  • jabłka  130 g

  • jajka  4 szt.

  • majonez  100 g

  • sól  6 g

  • pieprz  1 szczypta

  • koperek  50 g

Sałatka z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo – wkładamy je na wrzątek i w zależności od ich wielkości odmierzamy 8-10 minut. Jeśli nie mamy czasu na ogrzanie jajek, wkładamy je do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Można je obtłuc na czas stygnięcia, wtedy skorupka powinna łatwiej odchodzić. Obieramy je i siekamy drobno.

    sałatka z pieczarkami i jajkiem - krojenie jajek
  • Krok 2:

    Pieczarki oczyszczamy, w razie potrzeby można je obrać, zwłaszcza te większe. Odrywamy nóżki, nie wyrzucamy ich. Gotujemy wodę w garnku średniej wielkości, wsypujemy 15 g soli. Na wrzątek wrzucamy pieczarki (kapelusze i nóżki). Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku, zostawiamy do przestygnięcia. Jak będą chłodniejsze odciskamy z nich nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.

    sałątka z pieczarkami i jajkiem - pieczarki
  • Krok 3:

    Z czerwonej cebuli zdejmujemy łupinkę - nie będzie nam już potrzebna - siekamy ją drobno. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, będzie mniej ostra w smaku. Zostawiamy do ostudzenia.

    sałatka z pieczarkami i jajkiem - cebula czerwona
  • Krok 4:

    Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skórki (usuwamy też gniazdo nasienne) i kroimy w kostkę średniej wielkości. Koperek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy drobno. Kukurydzę odsączamy. 

    sałatka z pieczarkami i jajkiem - pokrojone składniki
  • Krok 5:

    Wszystkie składniki na sałatkę z pieczarkami przekładamy do miski, dokładamy majonez (polecamy przetestować przepis na domowy majonez), musztardę, świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Mieszamy.

    sałatka z pieczarkami i jajkiem - wszystkie składniki w misce
  • Krok 6:

    Wierzch posypujemy koperkiem, sprawdzi się również szczypiorek, natka pietruszki lub rzeżucha. Sałatkę z pieczarkami i jajkiem można jeść solo, jest dość sycąca lub z kromką świeżego chleba.

    sałatka z pieczarkami i jajkiem

Porady

  • Zamiast świeżych pieczarek możemy użyć marynowanych. Wtedy sałatka będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Wystarczy je odsączyć i pokroić w kostkę lub w plastry. Grzyby możemy także podsmażyć na maśle. Jest to o wiele bardziej aromatyczna alternatywa. Niestety sałatka staje się wtedy cięższa, zwłaszcza że i tak dodajemy do niej tłuszcz w postaci majonezu. 
  • Sałatka z pieczarkami i jajkiem dobrze komponuje się z daniami, które serwujemy zazwyczaj na Wielkanoc. Podobnie jak tradycyjna sałatka jarzynowa nie ma w sobie warzyw czy sałat, które szybko puszczą sok lub zwiędną, dlatego można ją bez obaw przechowywać w lodówce
  • Potrawę możemy wzbogacić o różne dodatki. Popularną wersją jest sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami. Pasują do niej także takie warzywa jak brokuły, por, świeży ogórek i suszone pomidory. 
  • Majonez możemy zastąpić jogurtem greckim. Sałatka z pieczarkami i jajkiem i ogórkiem będzie wtedy nieco mniej kaloryczna i będzie dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej lub wysokobiałkowej. Warto dodać do takiej wersji łyżeczkę musztardy, żeby podkręcić łagodny smak jogurtu.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z pieczarkami i jajkiem i inne inspiracje

Pieczarki białe czy brązowe, świeże lub marynowane to bardzo wdzięczny składnik, z którym warto poeksperymentować. Chociaż często kojarzy nam się głównie z klasycznymi potrawami na ciepło, takimi jak polędwiczki w sosie pieczarkowym, można je z powodzeniem wykorzystać do sałatki lub faszerowanej przekąski. Przedstawiamy kilka inspiracji. 

  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi i jabłkami – słodko-kwaśna propozycja, która zaskakuje dodatkiem świeżych owoców. 
  • Sałatka pieczarkowa z jajkami i kurczakiem – sycąca przystawka, która może służyć także jako pożywny lunch do pracy lub szkoły.  
  • Sałatka z pieczarek podsmażonych z makaronem – najlepiej ugotować makaron świderki, penne lub kolanka. Świetnie komponują się z grzybami z patelni. Możemy dodać także pokrojone w kostkę szynkę i ser żółty.  
  • Sałatka z pieczarek gotowanych i ryżu – jako alternatywa dla sałatki makaronowej. A może warto przyrządzić ją w azjatyckim stylu i dodać do niej grzyby shiitake i nasiona sezamu? 

Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem 

To ciekawa, imprezowa propozycja, która mile zaskoczy gości. Na tacy, desce lub dużym talerzu tworzymy trzy warstwy słonych krakersów, które przekładamy masą z sera żółtego i pora oraz pieczarkami podsmażonymi na maśle. Wierzch posypujemy grubo startymi białkami jaj, a następnie dekorujemy drobno posiekanym żółtkiem i szczypiorkiem. Krakersy to nie tylko słony element, ale także dodatek, który przyjemnie chrupie. Jeśli chcemy przyrządzić warstwową sałatkę bez tego składnika, wystarczy, że ułożymy ją w wysokiej, przezroczystej salaterce. Ciekawym pomysłem na spotkania towarzyskie jest także podanie sałatki z jajkiem i pieczarkami w kruchych spodach do babeczek lub w formie tartinki. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne