4.05 (311)
Sałatka z pieczarkami i jajkiem to kompozycja niesamowitych smaków, które zawdzięcza dodatkowi kukurydzy, jabłka i ogórka kiszonego. Będzie jeszcze bardziej sycąca, jeśli ugotujemy do niej ziemniaki w mundurkach lub makaron typu świderki. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżo upieczonego chleba. Sałatka z pieczarkami i jajkami bazuje na gotowanych grzybach, ale równie dobrze możemy użyć marynowanych.
pieczarki 500 g
kukurydza konserwowa 400 g
kiszone ogórki 200 g
czerwona cebula 70 g
jabłka 130 g
jajka 4 szt.
majonez 100 g
sól 6 g
pieprz 1 szczypta
koperek 50 g
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo – wkładamy je na wrzątek i w zależności od ich wielkości odmierzamy 8-10 minut. Jeśli nie mamy czasu na ogrzanie jajek, wkładamy je do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Można je obtłuc na czas stygnięcia, wtedy skorupka powinna łatwiej odchodzić. Obieramy je i siekamy drobno.
ZjedzPięknie
Pieczarki oczyszczamy, w razie potrzeby można je obrać, zwłaszcza te większe. Odrywamy nóżki, nie wyrzucamy ich. Gotujemy wodę w garnku średniej wielkości, wsypujemy 15 g soli. Na wrzątek wrzucamy pieczarki (kapelusze i nóżki). Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku, zostawiamy do przestygnięcia. Jak będą chłodniejsze odciskamy z nich nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
ZjedzPięknie
Z czerwonej cebuli zdejmujemy łupinkę - nie będzie nam już potrzebna - siekamy ją drobno. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, będzie mniej ostra w smaku. Zostawiamy do ostudzenia.
ZjedzPięknie
Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skórki (usuwamy też gniazdo nasienne) i kroimy w kostkę średniej wielkości. Koperek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy drobno. Kukurydzę odsączamy.
ZjedzPięknie
Wszystkie składniki na sałatkę z pieczarkami przekładamy do miski, dokładamy majonez (polecamy przetestować przepis na domowy majonez), musztardę, świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Mieszamy.
ZjedzPięknie
Wierzch posypujemy koperkiem, sprawdzi się również szczypiorek, natka pietruszki lub rzeżucha. Sałatkę z pieczarkami i jajkiem można jeść solo, jest dość sycąca lub z kromką świeżego chleba.
ZjedzPięknie
Porady
- Zamiast świeżych pieczarek możemy użyć marynowanych. Wtedy sałatka będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Wystarczy je odsączyć i pokroić w kostkę lub w plastry. Grzyby możemy także podsmażyć na maśle. Jest to o wiele bardziej aromatyczna alternatywa. Niestety sałatka staje się wtedy cięższa, zwłaszcza że i tak dodajemy do niej tłuszcz w postaci majonezu.
- Sałatka z pieczarkami i jajkiem dobrze komponuje się z daniami, które serwujemy zazwyczaj na Wielkanoc. Podobnie jak tradycyjna sałatka jarzynowa nie ma w sobie warzyw czy sałat, które szybko puszczą sok lub zwiędną, dlatego można ją bez obaw przechowywać w lodówce.
- Potrawę możemy wzbogacić o różne dodatki. Popularną wersją jest sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami. Pasują do niej także takie warzywa jak brokuły, por, świeży ogórek i suszone pomidory.
- Majonez możemy zastąpić jogurtem greckim. Sałatka z pieczarkami i jajkiem i ogórkiem będzie wtedy nieco mniej kaloryczna i będzie dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej lub wysokobiałkowej. Warto dodać do takiej wersji łyżeczkę musztardy, żeby podkręcić łagodny smak jogurtu.
Pieczarki białe czy brązowe, świeże lub marynowane to bardzo wdzięczny składnik, z którym warto poeksperymentować. Chociaż często kojarzy nam się głównie z klasycznymi potrawami na ciepło, takimi jak polędwiczki w sosie pieczarkowym, można je z powodzeniem wykorzystać do sałatki lub faszerowanej przekąski. Przedstawiamy kilka inspiracji.
To ciekawa, imprezowa propozycja, która mile zaskoczy gości. Na tacy, desce lub dużym talerzu tworzymy trzy warstwy słonych krakersów, które przekładamy masą z sera żółtego i pora oraz pieczarkami podsmażonymi na maśle. Wierzch posypujemy grubo startymi białkami jaj, a następnie dekorujemy drobno posiekanym żółtkiem i szczypiorkiem. Krakersy to nie tylko słony element, ale także dodatek, który przyjemnie chrupie. Jeśli chcemy przyrządzić warstwową sałatkę bez tego składnika, wystarczy, że ułożymy ją w wysokiej, przezroczystej salaterce. Ciekawym pomysłem na spotkania towarzyskie jest także podanie sałatki z jajkiem i pieczarkami w kruchych spodach do babeczek lub w formie tartinki.