Sałatka z jajkiem jest szybka, zdrowa, a do tego lekkostrawna. Przygotowana na bazie oliwy z oliwek, będzie świetną przystawką. Ponadto to okazja do łączenia różnego rodzaju sałat. Dodatek rzodkiewki i świeżej marchewki dodaje jej świeżości i chrupkości. Sprawdza się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Zobacz, jak zrobić sałatkę z jajek na twardo i przygotuj pyszne i wartościowe danie dla całej rodziny.
fot. StockFood
(średnia 4.45 z 179 głosów)
Przygotowanie jajek: gotujemy je na twardo. W tym celu umieszczamy je w rondelku z wodą, gdy zacznie wrzeć odmierzamy od 8 do 10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po wystudzeniu obieramy jajka ze skorupki, a następnie kroimy – 2 jajka na połówki, 2 na ćwiartki.
Przygotowanie warzyw: kroimy w plasterki. Sałatę dzielimy na listki i układamy razem z roszponką w misce lub rozkładamy do 4 salaterek. Posypujemy plasterkami rzodkiewek, kładziemy pokrojoną w plastry marchewkę.
Sos do sałatki z jajek: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i miód dokładnie razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem, polewamy gotową sałatkę z jajkami na twardo. Najlepiej smakuje serwowana na świeżo tuż po polaniu sosem.
Porady
- Sałata z jajkiem będzie doskonała także z majonezem, śmietaną albo sosem tatarskim.
- Jeśli sałatka ma pełnić rolę przystawki na imprezę to najlepiej będzie rozłożyć ją do miseczek i oddzielnie podać sos – inaczej składniki szybko stracą swoją chrupkość.
- Tego rodzaju sałatka z jajkiem dobrze prezentuje się na stole w przezroczystych słoiczkach, w których podajemy porcję dla jednej osoby.
- Dla zwiększenia atrakcyjności potrawy, jajka kurze można zastąpić przepiórczymi.
- Sałatę rzymską można z powodzeniem zastąpić inną chrupiącą lub miksem sałat. Do jajek dobrze pasuje również rukola.
- Do sałatki z rzodkiewką i jajkiem najlepiej wykorzystać te pochodzące od kur z wolnego wybiegu lub od kur zielononóżek, które mają mniejsze właściwości alergizujące. To zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy wybór.
Jajko to bardzo uniwersalny dodatek do sałaty. Sałatka z jajkiem na twardo to doskonała baza to stworzenia różnych wariacji tej potrawy. Warto eksperymentować i dodawać różne składniki, dzięki czemu nabierze jeszcze lepszego wyrazu. Popularną odmianą jest sałatka z brokułami i jajkiem. Doda on nie tylko ciekawego smaku i witamin, ale także sprawi, że będzie prezentować się naprawdę pięknie. W sezonie warto sięgnąć też po zielone szparagi, które z jajkiem tworzą doskonały duet.
Niezwykle zdrową odmianą będzie sałatka z awokado i jajkiem. Świetnie smakuje również z tuńczykiem i oliwkami lub kaparami. Takie połączenie sprawi, że nasz posiłek będzie jeszcze bardziej sycący i wartościowy. To oczywiście nie wszystkie możliwe warianty. Jajka dobrze łączą się z wieloma składnikami, dlatego warto poeksperymentować i dobrać te, które najbardziej odpowiadają naszemu gustowi.
Komentarze