Sałatka wiosenna z rzodkiewkami

Sałatka wiosenna z nowalijkami to wspaniały pomysł na wiosenny obiad lub kolację. Gdy tylko w sklepach i na straganach pojawiają się pierwsze rzodkiewki, świeże ogórki i pachnące pomidory, robimy właśnie tę sałatkę. Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewkami, ogórkiem, pomidorem i jajkami na twardo z pewnością przyda wam się wiosną i latem - gwarantujemy, że nie można przestać jej jeść!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki jajka na twardo przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
120 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 169 głosów)

Sałatka wiosenna z rzodkiewkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sałatka wiosenna (2) 1.

    Warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w plastry, pomidory i ogórek w kostkę, pomidorki na połówki, a dymkę posiekać. Jajka ugotować na twardo. Obrane jajka pociąć na ćwiartki lub połówki.

  • sałatka wiosenna (1) 2.

    Liście sałaty porwać na małe kawałki. Składniki sałatki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można opcjonalnie polać majonezem lub jogurtem.

Kalorie: 120

Porady

W przepisie na sałatkę wiosenną z nowalijkami wykorzystujemy:

  • ogórki - gruntowe
  • dymki - ze szczypiorkiem
  • sałatę - może być masłowa lub np. rzymska

Notka redakcyjna

Jak podać sałatkę wiosenną z rzodkiewkami?

Sałatka wiosenna z rzodkiewkami najlepiej będzie prezentować się w dużej, głębokiej misie, postawionej na środku stołu. Ważne, żeby misa była na tyle duża, żeby można było spokojnie wymieszać w niej sałatkę. Powinniśmy mieć do niej również odpowiednie sztućce. Zestaw sałatkowy składa się zwykle z dwóch łyżek - jedna zwykle na końcu ma ząbki, stąd czasami zdarza się na jej miejscu widelec. Chodzi o to, żeby przytrzymać sałatkę podczas nakładania na talerze - używamy w tym celu obydwu sztućców. Dobrym rozwiązaniem są też szczypce do sałatki, które pozwalają skutecznie ją nabierać. 

Sałatka wiosenna z rzodkiewkami - jak urozmaicać?

Sałatkę wiosenną możemy urozmaicać na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodanie do niej majonezu lub jogurtu. Możemy też przygotować dressing na bazie oliwy, soku z cytryny i octu balsamicznego. Sałatkę urozmaicą również rozmaite dodatki, na przykład świeże zioła lub przyprawy, takie jak wędzona papryka czy zioła prowansalskie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy