Sałatka wiosenna z nowalijkami to połączenie sałaty, ogórków, pomidorów i chrupiącej rzodkiewki. Świeże warzywa rewelacyjnie komponują się z ugotowanym jajkiem oraz lekkim, orzeźwiającym dressingiem. Podajemy ją zazwyczaj w towarzystwie kromki chleba, bagietki bądź grzanek. Sałatka wiosenna świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs.
Sałatka wiosenna z rzodkiewką / fot. iStock
(średnia 4.38 z 169 głosów)
Jajka: wsadzamy do garnuszka z wodą i gotujemy na twardo ok. 10 minut. Po tym czasie zalewamy je zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy jajka ze skorupki i kroimy na pół.
Warzywa: myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidorki dzielimy na pół. Rzodkiewki i ogórki siekamy w plasterki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Dressing: sok z cytryny łączymy z oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka wiosenna: warzywa łączymy ze sobą, na wierzchu układamy jajka. Całość polewamy dressingiem.
Porady
- Sałatkę wiosenną możemy podać od razu po przygotowaniu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.
- Pomidorki koktajlowe z powodzeniem zastąpimy słodkimi i soczystymi pomidorami malinowymi.
- Dressing możemy wzbogacić o zioła takie jak oregano, bazylia lub rozmaryn. Równie dobrze sprawdzi się tutaj posiekana natka pietruszki, koperek, rzeżucha, a nawet szczypiorek.
- Do przygotowania sałatki wiosennej, zamiast sałaty możemy użyć rukoli, kapusty pekińskiej, szpinaku bądź roszpunki. Odpowiedni będzie też miks sałat. Warto też poeksperymentować z kiełkami.
- W wersji wegańskiej pomijamy dodatek jajka. Możemy zastąpić je wędzonym tofu. Wystarczy pokroić je w kostkę i wymieszać z warzywami.
- Danie podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bułeczki, bagietki lub grzanki. Świetnie sprawdzi się także jako zdrowy i lekki dodatek do karkówki lub kiełbasy z grilla.
Dressing rewelacyjnie podkreśla smak sałatki. Może być lekki i delikatny lub nieco cięższy oraz bardziej wyrazisty. Wszystko zależy od składników, z których się składa. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na pyszny sos sałatkowy, którym możemy polać nasze danie:
Jeśli zależy nam na tym, żeby nasza sałatka była nieco bardziej sycąca, polecamy dodać do niej:
Sałatkę wiosenną warstwową z powodzeniem możemy podać podczas większych imprez rodzinnych. Skrywa ona w sobie wędzonego kurczaka, ser żółty, ugotowane jajka, rzodkiewki oraz szczypiorek. Składniki kroimy drobno, a następnie układamy warstwowo w głębokiej salaterce. Całość polewamy gęstym sosem na bazie majonezu oraz śmietany. Taka sałatka będzie cieszyć oczy i podniebienia wszystkich gości.
Komentarze