Sałatka wiosenna

Ocena:

4.38 (169)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sałatka wiosenna z nowalijkami to połączenie sałaty, ogórków, pomidorów i chrupiącej rzodkiewki. Świeże warzywa rewelacyjnie komponują się z ugotowanym jajkiem oraz lekkim, orzeźwiającym dressingiem. Podajemy ją zazwyczaj w towarzystwie kromki chleba, bagietki bądź grzanek. Sałatka wiosenna świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs.

Składniki:

  • sałata  100 g

  • ogórek  2 szt.

  • pomidorki koktajlowe  10 szt.

  • rzodkiewka  4 szt.

  • jajka  4 szt.

  • oliwa z oliwek  40 ml

  • sok z cytryny  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Sałatka wiosenna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wsadzamy do garnuszka z wodą i gotujemy na twardo ok. 10 minut. Po tym czasie zalewamy je zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy jajka ze skorupki i kroimy na pół.

  • Krok 2:

    Warzywa: myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidorki dzielimy na pół. Rzodkiewki i ogórki siekamy w plasterki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

  • Krok 3:

    Dressing: sok z cytryny łączymy z oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  • Krok 4:

    Sałatka wiosenna: warzywa łączymy ze sobą, na wierzchu układamy jajka. Całość polewamy dressingiem.

Porady

  • Sałatkę wiosenną możemy podać od razu po przygotowaniu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce. 
  • Pomidorki koktajlowe z powodzeniem zastąpimy słodkimi i soczystymi pomidorami malinowymi.
  • Dressing możemy wzbogacić o zioła takie jak oregano, bazylia lub rozmaryn. Równie dobrze sprawdzi się tutaj posiekana natka pietruszki, koperek, rzeżucha, a nawet szczypiorek.
  • Do przygotowania sałatki wiosennej, zamiast sałaty możemy użyć rukoli, kapusty pekińskiej,  szpinaku bądź roszpunki. Odpowiedni będzie też miks sałat. Warto też poeksperymentować z kiełkami. 
  • W wersji wegańskiej pomijamy dodatek jajka. Możemy zastąpić je wędzonym tofu. Wystarczy pokroić je w kostkę i wymieszać z warzywami.
  • Danie podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bułeczki, bagietki lub grzanki. Świetnie sprawdzi się także jako zdrowy i lekki dodatek do karkówki lub kiełbasy z grilla.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka wiosenna – jakim sosem możemy ją polać?

Dressing rewelacyjnie podkreśla smak sałatki. Może być lekki i delikatny lub nieco cięższy oraz bardziej wyrazisty. Wszystko zależy od składników, z których się składa. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na pyszny sos sałatkowy, którym możemy polać nasze danie:

  • winegret z miodem – jest wyjątkowo zdrowy, orzeźwiający i delikatny. Zawiera w sobie oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, a także czosnek. Całość doprawiamy solą,
  • sos czosnkowy – wyczarujemy go z jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Odznacza się wyjątkowo głębokim smakiem oraz aromatem. Świetnie sprawdzi się nie tylko do sałatek, ale również do pizzy, zapiekanki, ziemniaków, a nawet pieczonego mięsa,
  • dressing koperkowy – to połączenie octu, musztardy, soku z cytryny, oleju oraz koperku. Możemy wzbogacić go również o inne świeże zioła takie jak rozmaryn lub tymianek,
  • sos musztardowo–miodowy – żeby go przygotować wystarczy wymieszać musztardę z miodem i sokiem z cytryny. Całość łączymy z niewielką ilością oliwy. Taki dressing z  pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko–słonych smaków.
  • oliwa z oliwek – nierzadko uzupełniamy ją o bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub czosnek. Najlepiej sprawdzi się tutaj ta nierafinowana oliwa  – extra virgin. Wzbogaci nasze danie w gorzko–pikantny smak i cudowny aromat. 

Sałatka wiosenna – inne warianty

Jeśli zależy nam na tym, żeby nasza sałatka była nieco bardziej sycąca, polecamy dodać do niej:

  • boczek – najlepiej smakuje ten chrupiący, grillowany lub podsmażony na patelni. Taki dodatek wspaniale komponuje się z jajkiem oraz sosem czosnkowym,
  • kurczaka – przed dodaniem do sałatki, kroimy go na mniejsze kawałki i smażymy na patelni. To świetna alternatywa dla boczku,
  • fetę – wystarczy, że pokroimy ją w kostkę i połączymy z resztą składników. Sałatka wiosenna w takim wydaniu będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli dodamy do niej oliwy.

Sałatka wiosenna warstwowa

Sałatkę wiosenną warstwową z powodzeniem możemy podać podczas większych imprez rodzinnych. Skrywa ona w sobie wędzonego kurczaka, ser żółty, ugotowane jajka, rzodkiewki oraz szczypiorek. Składniki kroimy drobno, a następnie układamy warstwowo w głębokiej salaterce. Całość polewamy gęstym sosem na bazie majonezu oraz śmietany. Taka sałatka będzie cieszyć oczy i podniebienia wszystkich gości.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne