Sałatka wiosenna z nowalijkami to wspaniały pomysł na wiosenny obiad lub kolację. Gdy tylko w sklepach i na straganach pojawiają się pierwsze rzodkiewki, świeże ogórki i pachnące pomidory, robimy właśnie tę sałatkę. Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewkami, ogórkiem, pomidorem i jajkami na twardo z pewnością przyda wam się wiosną i latem - gwarantujemy, że nie można przestać jej jeść!
Sałatka wiosenna z rzodkiewką / fot. iStock
(średnia 4.38 z 169 głosów)
Warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w plastry, pomidory i ogórek w kostkę, pomidorki na połówki, a dymkę posiekać. Jajka ugotować na twardo. Obrane jajka pociąć na ćwiartki lub połówki.
Liście sałaty porwać na małe kawałki. Składniki sałatki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można opcjonalnie polać majonezem lub jogurtem.
Kalorie: 120
Porady
W przepisie na sałatkę wiosenną z nowalijkami wykorzystujemy:
- ogórki - gruntowe
- dymki - ze szczypiorkiem
- sałatę - może być masłowa lub np. rzymska
Sałatka wiosenna z rzodkiewkami najlepiej będzie prezentować się w dużej, głębokiej misie, postawionej na środku stołu. Ważne, żeby misa była na tyle duża, żeby można było spokojnie wymieszać w niej sałatkę. Powinniśmy mieć do niej również odpowiednie sztućce. Zestaw sałatkowy składa się zwykle z dwóch łyżek - jedna zwykle na końcu ma ząbki, stąd czasami zdarza się na jej miejscu widelec. Chodzi o to, żeby przytrzymać sałatkę podczas nakładania na talerze - używamy w tym celu obydwu sztućców. Dobrym rozwiązaniem są też szczypce do sałatki, które pozwalają skutecznie ją nabierać.
Sałatkę wiosenną możemy urozmaicać na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodanie do niej majonezu lub jogurtu. Możemy też przygotować dressing na bazie oliwy, soku z cytryny i octu balsamicznego. Sałatkę urozmaicą również rozmaite dodatki, na przykład świeże zioła lub przyprawy, takie jak wędzona papryka czy zioła prowansalskie.
Komentarze