Sałatka śledziowa z burakami

Sałatka śledziowa z burakami to niezawodny pomysł na pyszną przystawkę na różne okazje, w tym m.in. na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, ale również na domówkę w gronie najbliższych. Można przygotować ją na kilka sposobów, mieszając składniki lub układając je warstwowo. Do sałatki rekomendujemy wykorzystać śledzie w oleju, które należy wcześniej odsączyć lub śledzie typu matias, wcześniej wymoczone w mleku. Poniżej podajemy niezawodny przepis na sałatkę warstwową ze śledziem i buraczkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka śledziowa przystawki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.13 z 255 głosów)

Sałatka śledziowa z burakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Buraki gotowanie 1.

    Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami: nastawiamy dwa garnki do gotowania warzyw na sałatkę warstwową – buraki i ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. W kolejnym kroku ziemniaki, buraki i jajka ścieramy na dużych oczkach tarki – osobno, przemywając tarkę, aby uzyskać ładny kolor każdej warstwy sałatki.

  • Szczypiorek siekanie 2.

    Przygotowanie śledzi i układanie warstw: śledzie odsączamy z oleju lub wyciągamy wymoczone z mleka, kroimy w paseczki, układamy w przezroczystej salaterce. Cebulę drobno siekamy i obficie posypujemy śledzie. Do salaterki dodajemy kolejno: starte buraki, cienką warstwę majonezu, ziemniaki, ponownie cienką warstwę majonezu i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy nim sałatkę śledziową z burakami.

Porady

  • Sałatki śledziowe z buraczkami możemy również robić w wersji „odchudzonej”, dodając do nich majonez w wersji light lub zastępując go kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym – dobrze sprawdza się typu greckiego, jest dużo bardziej gęsty niż tradycyjny.
  • Do przygotowania sałatki śledziowej na Wigilię i inne okazje, rekomendujemy wykorzystać śledzie matiasy w oleju. Przed ich pokrojeniem należy je wcześniej odsączyć z oleju. Jeśli są one zbyt słone, to możemy dodatkowo je wymoczyć w wodzie lub w mleku. Jest to rekomendowana opcja w przypadku, gdy zdecydujemy się na śledzie w solance.
  • Sałatki śledziowe z burakami możemy śmiało wzbogacać o nowe składniki, np. o jabłko, które należy wymieszać z cebulą. Dzięki temu zyska lekki, winny posmak. Jeśli nie chcemy dodawać jabłka, a zależy nam na tym samym efekcie, to możemy dodać łyżkę octu winnego.
  • Śledziowa sałatka z buraczkami dobrze komponuje się również z kukurydzą, fasolą i ogórkami konserwowymi.

Notka redakcyjna

Jak zrobić sałatkę śledziową z burakami? 

Sałatka śledziowa z burakami, nazywana niekiedy również sałatką śledziową pod pierzynką, to pyszna przystawka, która jest popularna nie tylko w Polsce, lecz także w innych krajach słowiańskich. Zazwyczaj wszystkie składniki układa się warstwowo i podaje w przezroczystej salaterce lub w niewielkich słoiczkach, gdyż sama forma podania zaostrza nasz apetyt. Każda warstwa naszej sałatki ze śledziem i burakiem ma inny smak i strukturę, a całość tworzy bardzo ciekawą i oryginalną kompozycję smakową.

Można ją serwować ze świeżym pieczywem lub bez żadnych dodatków – w zależności od indywidualnych preferencji. Świetnie prezentuje się udekorowana zieleniną np. świeżym koperkiem, kolendrą lub szczypiorkiem.

 

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatki śledziowe królują na polskich stołach w święta, pojawiają się w czasie wszelkich uroczystości rodzinnych i na imprezach, ale chętnie jemy je też na co dzień, zwłaszcza w sezonie jesienno–zimowym. Jedną z popularnych i szybkich propozycji jest wersja z ziemniakami i groszkiem zielonym.


Gotujemy 4 ziemniaki w mundurkach (średniej wielkości), ok. 15 minut – do miękkości. Odlewamy i po przestudzeniu obieramy ze skóry, następnie kroimy w kostkę, niezbyt drobną. Do tego dodajemy 250 g płatów śledziowych. W szybszej wersji mogą to być gotowe śledzie np. z chili i cebulką – jeśli decydujemy się na taki wariant, to zwracajmy uwagę na ich skład, by uniknąć zbędnych, niezdrowych dodatków, poprawiających smak i konserwantów. Do tego dorzucamy marynowaną cebulę. Groszek odsączamy i wsypujemy do sałatki. Ciekawym składnikiem będzie tu z pewnością marynowany pieprz zielony – ilość dostosowujemy do swojego smaku. Jeśli nie mamy go akurat pod ręką, to z powodzeniem sprawdzi się również świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy. Potrzebna nam będzie też sól, może być himalajska. Na koniec dodajemy 10–15 g musztardy, np. sarepskiej i majonez ok. 20 g. Całość mieszamy. Sałatkę śledziową z ziemniakami można jeść bezpośrednio po przygotowaniu, ale na drugi dzień będzie jeszcze lepsza. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy