Sałatka wielkanocna nie musi być nudna! Nasz przepis nie tylko smakuje pysznie, ale także wygląda przepięknie, więc staje się prawdziwą dekoracją stołu. Jak wyczarować to dzieło sztuki? Potrzebujecie tylko kilku prostych i tanich składników. Zobaczcie jakich!
istock
(średnia 4.39 z 221 głosów)
Przygotowanie sosu: W miseczce dokładnie mieszamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Przygotowanie składników: Brokuła dzielimy na bardzo małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Jajka wstawiamy do garnka i gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupki, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka siekamy, a białka trzemy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na wiórki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
Składanie sałatki: Na talerzu kładziemy wszystkie składniki warstwowo, formując je na kształt jajka. Każdą warstwę smarujemy cienko sosem czosnkowym, zanim położymy kolejne piętro. Składniki układamy w kolejności: brokuły, kukurydza, białka jaj, pestki słonecznika, szynka, ser żółty, żółtka jaj. Gotową sałatkę możemy ozdobić kolorowymi warzywami i ziołami, tworząc na niej wzory jak na pisance.
Porady
- Jeśli chcemy odchudzić ten przepis, wystarczy zamienić mieszankę majonezu i jogurtu na sam jogurt naturalny. W ten prosty sposób wyjdzie nam fit sałatka na Wielkanoc.
- Aby sałatka wielkanocna dobrze przeszła wszystkimi smakami, najlepiej chłodzić ją w lodówce przez kilka godzin przed podaniem. Dzięki temu stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Należy jednak pamiętać, aby przykryć ją dokładnie folią spożywczą lub aluminiową, aby nie chłonęła zapachów z lodówki.
- Sałatkę wielkanocną można podać w tradycyjnej formie, mieszając wszystkie składniki, ale także jako sałatkę warstwową o pięknych kolorowych piętrach. Możemy też przygotować pojedyncze porcje przy pomocy metalowego ringa. My proponujemy uformować warstwy składników w kształt jajka i ozdobić je na wierzchu majonezem, warzywami i ziołami, tworząc jadalną pisankę.
Nawet najlepsza sałatka wielkanocna nie jest kompletna bez pysznego sosu. Wszystkie składniki muszą być otulone dressingiem, który połączy ich smaki i nada całości przyjemnej konsystencji. Jaki sos do sałatki wielkanocnej będzie najlepszy? Najczęściej używamy po prostu samego majonezu lub sosu majonezowego, jednak możliwości jest znacznie więcej. Do sałatki z jajkami idealnie pasuje sos czosnkowy, ziołowy, chrzanowy i koperkowy. Sałatka z brokułem świetnie współgra ze smakiem wszelkiego rodzaju serów, więc warto też przygotować sos serowy.
Tym, którzy wolą lżejsze sałatki z pewnością posmakuje sałatka z sosem jogurtowym. Inną opcją może być winegret albo lekkim dressing miodowy, balsamiczny lub musztardowy.
Nasze wielkanocne stoły co roku uginają się pod ciężarem rozmaitych dań na ciepło, zimnych przystawek oraz rozkosznych deserów. Oprócz tradycyjnego żurku, pasztetu i babki drożdżowej, warto zaserwować rodzinie również pyszne sałatki. Najczęściej wybieramy w tym czasie sałatki na bazie jajek, ziemniaków, kurczaka czy tuńczyka. Królową wśród przekąsek na zimno jest oczywiście sałatka jarzynowa, ale wśród świątecznych dań często pojawia się także sałatka z selerem i ananasem czy sałatka z pieczarkami i jajkiem.
Dbającym o linię polecamy z kolei sałatkę ze szpinakiem i kurczakiem lub z krewetkami, a także sałatkę z tuńczyka według diety Dukana. Jeśli szukamy bardziej treściwej i sycącej opcji, warto przetestować przepis na sałatkę z kuskusem, ryżem lub sałatkę makaronową. Jeśli natomiast chodzi o wegańskie sałatki na Wielkanoc, to naszym pewniakiem jest przepis na sałatkę z wędzonym tofu, który z pewnością posmakuje każdemu i przekona nawet mięsożerców.
Komentarze