Muffiny z porzeczkami

Najprostsze i najszybsze do przygotowania ciastka z owocami, czyli muffiny z porzeczkami. Nie za słodkie, przyjemnie wilgotne i idealne zarówno do herbaty, jak i zimnej lemoniady.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 30 dag czerwonych, białych i czarnych porzeczek
  • 2 limonki
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag mielonych migdałów
  • masło i mąka do foremek

Przygotowanie

  1. Porzeczki myjemy, osuszamy i odrywamy od szypułek. Limonkę polewamy wrzątkiem, osuszamy i ocieramy skórkę. Jajka z cukrem i szczyptą soli miksujemy 5–6 min na jasną, puszystą masę.
  2. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką z limonki i migdałami. Delikatnie łączymy z masą jajeczną i porzeczkami.
  3. Foremki do muffinek cienko smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  4. Foremki do muffinek cienko smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  5. Muffinki możemy polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z limonki.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Każda porzeczka dobra: w upalne dni porzeczki zapewniają nam orzeźwienie. Pasują do ciast, warto je mrozić, gdyż ten sposób przechowywania pozwala zachować niemal komplet wartości odżywczych. Czerwone i białe świetnie smakują na surowo, ewentualnie z dodatkiem cukru. Na surowo możemy także przygotować z nich galaretki. Czarne raczej nie nadają sie do jedzenia na surowo, chyba, że użyjemy ich do produkcji nalewki, natomiast gotowane tracą swoją cierpkość i stają się pyszne.

Zobacz też przepis na: Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek

muffiny porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze