Muffinki z porzeczkami

Ocena:

4.53 (186)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muffinki z porzeczkami to najprostsze i najszybsze do przygotowania ciastka, które doskonale sprawdzą się jako szybki deser, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie. Takie babeczki robi się w mgnieniu oka i z niewielu składników, a efekt końcowy zachwyca smakiem i wyglądem! Idealnie słodkie i przyjemnie wilgotne pasują zarówno do herbaty, jak i zimnej lemoniady. Zobacz, jak zrobić muffinki porzeczkowe!

Składniki:

  • porzeczki  300 g

  • mąka pszenna  90 g

  • mąka ziemniaczana  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • proszek do pieczenia  0.5 łyżeczki

  • jajka  3 szt.

  • migdały  100 g

  • cukier  130 g

  • limonka  2 szt.

Muffinki z porzeczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Muffinki z porzeczkami: Owoce myjemy, osuszamy i odrywamy od szypułek. Limonkę polewamy wrzątkiem, osuszamy i ocieramy skórkę. Jajka z cukrem i szczyptą soli miksujemy 5–6 min na jasną, puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką z limonki i mielonymi migdałami. Delikatnie łączymy z masą jajeczną i porzeczkami.

    Porzeczki pełne smaku!
  • Krok 2:

    Pieczenie muffinek: Papilotki cienko smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto nakładamy do foremek do 2/3 wysokości i pieczemy 25-30 min w temp. 180°C. Gotowe muffinki z porzeczkami możemy polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z limonki.

    Muffinki z budyniem pieczenie

Porady

  • Do tego przepisu można wykorzystać zarówno białe, czerwone, jak i czarne porzeczki. Warto też wymieszać je z innymi owocami, na przykład malinami, borówkami czy jagodami. 
  • Muffinki z porzeczkami najlepiej smakują od razu po upieczeniu, jednak ten typ ciasta zachowuje swoje walory smakowe nawet do 4-5 dni. Ważne, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą. 
  • Z takiego samego przepisu można upiec również ciasto na dużą blachę, tortownicę czy keksówkę. Warto wtedy przygotować podwójną porcję wszystkich składników.
  • Muffiny z porzeczkami można dodatkowo polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną czekoladą. Dodatkowo wierzch babeczek warto posypać pokruszonymi orzechami, wiórkami kokosowymi albo kolorową posypką cukrową.

Zobacz też przepis na: ciasto drożdżowe z porzeczką!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Muffinki z porzeczkami - przepis na szybki deser

Przepis na muffinki z porzeczkami to jedna z najprostszych receptur na deser. Aby je przygotować wystarczy parę prostych składników, które większość z nas ma w swoich lodówkach i kuchennych szafkach. Proces nie jest trudny, ani czasochłonny, co sprawia, że ten przepis idealnie nadaje się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości czy do wspólnego gotowania z dziećmi. 

Muffinki z porzeczkami - dodatki

Muffiny z porzeczkami są pyszne same w sobie, ale żeby były jeszcze bardziej efektowne i smaczne, można je wzbogacić przeróżnymi dodatkami. Co dodać do nich, żeby wyszły idealnie? Dobrym pomysłem jest czekolada, która pasuje do wszystkich deserów. Możemy dodać ją do babeczek w formie pokrojonych kawałków albo polać już upieczone muffinki polewą z rozpuszczonej tabliczki. Podstawowy przepis można też urozmaicić, dodając do ciasta przyprawy, aromaty o przeróżnych zapachach, a także bakalie czy orzechy.

Przygotowując muffinki dla dzieci, warto do zmiksowanego surowego ciasta dorzucić odrobinę barwnika spożywczego, dzięki czemu otrzymamy wypieki o pięknych kolorach. Kolejnym pomysłem na modyfikację klasycznego przepisu jest wymieszanie porzeczek z innymi owocami i stworzenie pysznej mieszanki. Porzeczki będą świetnie smakowały w zestawieniu z malinami, wiśniami czy truskawkami. 

Inne desery z porzeczkami

Do czego jeszcze można wykorzystać w kuchni porzeczki? Klasyką gatunku są oczywiście dżemy, soki, syropy i konfitury porzeczkowe, ale te małe kuleczki doskonale sprawdzą się nie tylko do przetworów Te drobne owoce to prawdziwe bogactwo smaku i witamin, dlatego warto dodawać je do przeróżnych dań, napojów i deserów.

Ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne, idealnie sprawdzą się do ciast i tortów. Mogą to być różnego rodzaju wypieki, na bazie ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego. Porzeczki nadadzą się więc zarówno do tarty na słodko, wilgotnego sernika, jak i puszystych biszkoptów czy ucieranych placków. 

Smacznym pomysłem są także wszelkiego rodzaju desery na zimno. Prym wśród takich słodkości wiodą oczywiście lody i sorbety, ale na bazie porzeczek powstaną również świetne musy, galaretki, puddingi czy serniki na zimno.

Smakowitym pomysłem są także porzeczkowe napoje, takie jak koktajle, smoothie, lemoniady, kompoty czy milkshake. Dorosłych smakoszy zachwycą z kolei domowe napitki z porzeczek. Może to być tak zwana smorodinówka, czyli nalewka z czarnych porzeczek, a także nalewka z czerwonej porzeczki czy ratafia z mieszanych owoców. Polecamy także wszelkiego rodzaju drinki na bazie syropu i soku porzeczkowego. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne