Drożdżowy z czarną porzeczką

Ciasto rozpływające się w ustach

Dodany przez:

Drożdżowy z czarną porzeczką

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • paczka suszonych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 18 dag margaryny lub masła
  • 55 dag mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • czarne porzeczki
  • lukier

Przygotowanie

  1. Margarynę stopić i ostudzić.
  2. Wszystkie składniki, oprócz lukru i owoców, przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 28 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na całą noc (12 godzin).
  3. Rano na cieście ułożyć owoce. Ciasto piec w 160 st. C przez ok. 50 - 60 minut.
  4. Gotowe i przestudzone ciasto polukrować.
przekąska deser wegetariańska placek ciasto drożdże czarna porzeczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy