Sorbet porzeczkowy w winie

Sorbet porzeczkowy w winie to prosty deser inspirowany drinkiem kir royal. W smaku dominują owoce podkręcone smakiem czerwonego wina. Deser do wypróbowania w gronie znajomych.

Desery

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 195 głosów)

Składniki:

  • 200 g czarnych lub czerwonych porzeczek (można też sięgnąć po inne czerwone owoce)
  • 2 łyżki likieru cassis (można też użyć kolorowych wódek o smaku czarnej porzeczki)
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 600 ml lodowatego wina musującego (najlepiej różowego)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce zamrażamy na 1–2 godz., zamrożone miksujemy z likierem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, odstawiamy na 10 min, następnie przecieramy przez sitko, a powstały mus zamrażamy przez 30 min. Do schłodzonych pucharków rozlewamy wino i nakładamy kulki lodów.
  • Uwaga! Deser jest prostą konsekwencją inspiracji najbardziej chyba klasycznym drinkiem, jakim jest kir royal, zatem na wyjątkowe okazje warto zrobić sorbet wyłącznie z czarnej porzeczki i podać w pucharkach wypełnionych szampanem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: egzotyczne domowe lody na patyku

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy