Sorbet porzeczkowy w winie

Sorbet porzeczkowy w winie to prosty deser inspirowany drinkiem kir royal. W smaku dominują owoce podkręcone smakiem czerwonego wina. Deser do wypróbowania w gronie znajomych.

Desery

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 195 głosów)

Kroki wykonania:

  • wanilia, fot. iStock1.Porzeczki (czerwone lub czarne) zamrażamy na 1–2 godz., zamrożone miksujemy z likierem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, odstawiamy na 10 min, następnie przecieramy przez sitko, a powstały mus zamrażamy przez 30 min. Do schłodzonych pucharków rozlewamy różowe wino musujące i nakładamy kulki lodów.
  • czarna-porzeczka-w-kuchni-min2.Uwaga! Deser jest prostą konsekwencją inspiracji najbardziej chyba klasycznym drinkiem, jakim jest kir royal, zatem na wyjątkowe okazje warto zrobić sorbet wyłącznie z czarnej porzeczki i podać w pucharkach wypełnionych szampanem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: egzotyczne domowe lody na patyku

Sorbet porzeczkowy w winie można przygotować również w maszynce do lodów i podawać w dekoracyjnych pucharkach

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy