REKLAMA

Muffinki z czekoladą

Muffinki czekoladowe, niekiedy błędnie utożsamiane z babeczkami czekoladowymi,  to prosty i smaczny deser, który idealnie sprawdzi się jeśli mamy niespodziewanych gości lub gdy chcemy przygotować coś szybkiego na słodko. Muffinki czekoladowe są miękkie i wilgotne w środku i przyjemnie chrupkie na zewnątrz. Kawałki czekolady sprawiają, że nasz deser nabiera intensywnego smaku czekolady. Do przygotowania muffinek niezbędna jest specjalna forma, która ułatwi nam uzyskanie pożądanego kształtu. Poniżej podajemy przepis na muffinki czekoladowe prosto z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018 - najnowszym numer w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery muffinki muffinki czekoladowe

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 308 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czekolada 1.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i wystudzić. Czekoladę pokroić w niewielkie kawałki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i wystudzić. Czekoladę pokroić w niewielkie kawałki. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą przesiać do miski. Wymieszać. Dodać cukier, ponownie wymieszać.Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą przesiać do miski. Wymieszać. Dodać cukier, ponownie wymieszać.

  • Jajko mleko 2.

    Jajka ubić z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Masę dodawać do sypkich składników, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Wlewać masło, mieszając, następnie włożyć czekoladę, wymieszać (grudki czekolady powinny być widoczne). Jajka ubić z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Masę dodawać do sypkich składników, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Wlewać masło, mieszając, następnie włożyć czekoladę, wymieszać (grudki czekolady powinny być widoczne).

  • Muffinki z czekoladą 3.

    Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Formę wstawić do piekarnika. Muffiny piec 25 minut, aż urosną (do suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia. Wyjąć z formy, posypać czekoladą.

Kalorie: 280

Ilość porcjii: 12

Porady

  • Ciasto na muffiny powinno mieć dość gęstą konsystencję – nie powinno nam spływać z łyżki przy nabieraniu. Jeśli jest ono zbyt rzadkie, to możemy je zagęścić za pomocą mąki pszennej. 
  • Do przygotowania deseru według naszego przepisu, niezbędna jest forma na muffinki – na rynku dostępne są różnego rodzaju foremki, wykonane z różnych materiałów (silikonowe i metalowe). Wszystkie z nich mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. 
  • Do ciasta na muffinki czekoladowe możemy dodać również orzechy czy rodzynki. Dobrym pomysłem jest również dodanie odrobiny alkoholu, np. likieru czy rumu. 
  • Nie należy wypełniać formy na muffiny masą do pełna – najlepiej wypełnić ciastem ¾ jej pojemności. Dzięki temu będą one miały miejsce na to, by ładnie wyrosnąć. 
  • Dobrym i sprawdzonym sposobem na sprawdzenie, czy nasze muffiny już się upiekły, jest włożenie w nie wykałaczki. Jeśli będzie ona mocno wilgotna, to znaczy, że nasze muffiny potrzebują jeszcze nieco czasu w piekarniku, natomiast jeśli będzie sucha – to możemy już wyjąć je z piekarnika. 
  • Po upieczeniu nasze muffinki czekoladowe natychmiast wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia, a po ok. 15 minutach wyciągamy z foremek. 
  • Nasze muffinki czekoladowe możemy podawać wedle uznania – samodzielnie, ze świeżymi owocami i/lub z bitą śmietaną. 

Notka redakcyjna

Muffinki czekoladowe z bananami 

Istnieje wiele różnych wariacji na temat muffinek czekoladowych – możemy przyrządzić je z kawałkami czekolady, z płynną czekoladą, z białą, mleczną lub gorzką odmianą. Ciekawym i lubianym, zwłaszcza wśród dzieci, wariantem muffinek są muffinki czekoladowe z bananami. Wystarczy do naszego przepisu dodać pokrojonego w kostkę banana (najlepiej bardzo dojrzałego). Zamiast banana możemy dodać też inne owoce – truskawki, maliny, porzeczki, borówki, itp. Wszystko zależy od naszych preferencji, pomysłowości i tego, co akurat mamy w swojej spiżarni. 

Babeczki czekoladowe czy muffiny czekoladowe – czym się różnią? 

Niekiedy babeczki błędnie bywają utożsamiane z muffinami. Tymczasem różnią się one nie tylko nazewnictwem, ale również kształtem, wyglądem i sposobem przyrządzania. 

Babeczki przygotowuje się na bazie ciasta ucieranego, mąki pszennej, proszku do pieczenia, mleka, a niekiedy także śmietany. Zwykle wypiekane są one na słodko i są bogato dekorowane – kremem, posypkami, bitą śmietaną, owocami. Babeczki są puszyste i miękkie w środku, przygotowuje się je z jednolitej i bardzo dobrze wymieszanej masy (ciasto pozbawione jest grudek). Zwykle, ze względu na dodatki, są one znacznie kaloryczniejsze od muffinek. 

Muffinki przygotowuje się z nieco innego ciasta niż babeczki – zazwyczaj składnikiem tłuszczowym jest olej (jak w naszym przepisie na muffinki czekoladowe). Oprócz tego wykorzystuje się również mąkę pszenną (niekiedy zastępuje się ją mąką żytnią), proszek do pieczenia i cukier. Równie często można spotkać muffinki wytrawne, jak i muffinki słodkie. Do masy zwykle dodaje się różne dodatki – orzechy, rodzynki, czekoladę, otręby, nasiona, szynkę, warzywa, etc. Zazwyczaj nie są one hojnie dekorowane – najczęściej można spotkać muffiny bez żadnych ozdób, dzięki czemu są one mniej kaloryczne niż babeczki. Ważną różnicą pomiędzy muffinami a babeczkami jest ich kształt – te pierwsze zwykle mają nieregularny kształt, natomiast babeczki są gładkie z wierzchu i w przeciwieństwie do muffinek nie wyrastają zbyt mocno nad foremkę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy