Muffinki jagodowe

Muffinki jagodowe to połączenie pysznego smaku, prostoty oraz szybkości wykonania i zdrowych składników. Ten przepis wychodzi każdemu i poradzą sobie z nim nawet najmłodsi, dlatego jest świetnym pomysłem na wspólne gotowanie z dziećmi. Jak zrobić domowe muffinki? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i przetestujcie go w domu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babeczki muffinki muffinki z jagodami

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.59 z 158 głosów)

Muffinki jagodowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-muffinki 1.

    Ciasto na muffinki: Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem od pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich maślankę, masło, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie mokre składniki miksujemy i posypujemy suche aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy jagody i delikatnie wszystko mieszamy.

  • forma-na-muffinki 2.

    Muffinki jagodowe: Ciasto przelewamy do foremek lub papierowych papilotek, nie wypełniając ich do końca, aby miały miejsce na rośnięcie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25 minut. Upieczone muffinki z jagodami odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Muffinki jagodowe fantastycznie pieką się zarówno w mniejszych, jak i większych foremkach. Ten sam przepis można wykorzystać również do upieczenia dużej blachy ciasta.
  • Aby muffinki jagodowe były jeszcze bardziej aromatyczne, można dodać do masy startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. 
  • Jeśli nie macie pod ręką papierowych papilotek do babeczek, możecie zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia. 
  • Muffinki jagodowe z tego przepisu można też wzbogacić ulubionym kremem na wierzchu. Sprawdzi się tu zarówno klasyczny krem śmietanowy, jak i taki na bazie mascarpone czy ricotty. 

Notka redakcyjna

Muffinki jagodowe - przepis na wiele sposobów

Przepis na muffinki jagodowe można przygotować na różne sposoby, ale wszystkie te receptury łączy szybkość i prostota wykonania. Zwykle babeczki bazują na mące, jajku, mleku, maśle lub oleju i cukrze. Często pojawiają się przepisy z dodatkiem maślanki, kefiru czy jogurtu. Wszystkie te pomysły są równie smaczne, dlatego najlepiej przetestować kilka wariantów ciasta i wybrać swoje ulubione. Kolejnym składnikiem, który możemy podmieniać według własnych upodobań jest mąka. Do tego przepisu można użyć nie tylko mąki pszennej, ale także bezglutenowej czy pełnoziarnistej. Sprawdzonymi rodzajami mąk, z których z pewnością wyjdą świetnie muffiny, są mąka żytnia, owsiana, orkiszowa i jaglana. 

Muffinki jagodowe - dodatki

Podstawowy przepis na muffinki jagodowe można urozmaicić przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą smak i wygląd babeczek. Jeśli lubicie czekoladowe słodycze, dodajcie do surowego ciasta posiekane kawałki czekolady lub specjalne groszki czekoladowe. Można też napełnić papilotki ciastem i dopiero wtedy włożyć w nie po kostce czekolady. Dzięki temu po upieczeniu będziecie mogli cieszyć się rozkosznie rozpływającą się czekoladą. Aby zrobić takie muffinki z czekoladą można użyć zarówno tabliczki mlecznej, jak i karmelowej. Pysznie będą też smakowały muffinki z jagodami i białą czekoladą.

Innym pomysłem na pyszny dodatek do jagód są wszelkiego rodzaju orzechy. Ciasto na babeczki warto więc wzbogacić posiekanymi pistacjami, migdałami, nerkowcami czy orzechami włoskimi. Dobrym pomysłem będzie też dosypanie do ciasta wiórek kokosowych.

Warto zrobić też muffinki jagodowe z kruszonką. Najprostszą zrobimy tylko z trzech składników, czyli mąki, masła i cukru, ale doskonała będzie także kruszonka orzechowa.

Inne przepisy na muffinki

Przepisy na muffinki nieustannie mnożą się w sieci i książkach kucharskich, więc do wyboru mamy ogromną bazę inspiracji. Najlepiej przygotowywać muffinki sezonowo, wykorzystując aktualnie dostępne świeże owoce. W ten sposób o każdej porze roku możemy wymyślić coś pysznego i nie dopadnie nas nuda. Latem na naszych stołach najczęściej goszczą muffinki z truskawkami i muffinki z borówkami, malinami, czereśniami czy jeżynami. W sezonie jesiennym warto upiec muffinki ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami. W tym okresie również popularne są muffinki marchewkowe oraz dyniowe. Zimą najlepiej jest robić muffinki bananowe lub wykorzystywać cytrusy, ale można też posłużyć się przetworami i zrobić pyszne muffinki z konfiturą lub dżemem. Nie wszyscy wiedzą, że dobrym pomysłem są także muffinki warzywne. Takie wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy