Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami to doskonały pomysł nie tylko na deser, ale i na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Kochają je szczególnie dzieci, ale dorośli z pewnością nie odmówią takiego wypieku. Przepis składa się tylko z kilku produktów, a jego wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Zobaczcie, jak zrobić muffinki z borówkami i odtwórzcie ten smakołyk we własnej kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery babeczki muffinki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)


Muffinki z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-muffinki 1.

    Ciasto na muffinki: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta, dolewamy kefir i olej, a następnie stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec  wsypujemy umyte borówki i delikatnie mieszamy łyżką. 

  • muffinki-z-borowkami 2.

    Muffinki z borówkami: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto wlewamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Muffinki z borówkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

Porady

  • Jeśli nie macie pod ręką specjalnych papilotek, możecie łatwo przygotować je własnoręcznie. Wystarczy wyciąć kwadraty z papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć nimi foremki na babeczki i docisnąć mocno środek szklanką. 
  • Aby muffinki z borówkami nie był rozmoczone od spodu, wystarczy wsypać na dno metalowej lub silikonowej formy po łyżeczce ryżu. Dopiero na taką warstwę wkładamy papierowe papilotki, wypełnione ciastem i u wstawiamy wszystko do piekarnika.
  • Muffiny z borówkami świetnie smakują bez dodatków, ale aby były jeszcze bardziej rozkoszne, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem czy polewą czekoladową. Świetnie smakują też babeczki z kremem maślanym, masą kokosową lub bitą śmietaną.
  • W wersji dla dzieci warto przygotować też muffinki z kefirem owocowym. Dodatek smakowego nabiału sprawi, że babeczki będą jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne. Takie muffinki dla dzieci można dodatkowo posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. 
  • Aby babeczki z borówkami pozostały miękkie jak najdłużej, należy trzymać je zamknięte w szczelnym pojemniku lub na paterze pod kloszem. Tak przechowywane zachowają świeżość nawet przez 4-5 dni. 

Lubisz owocowe babeczki? Wypróbuj też przepis na muffinki z gruszkami!

Notka redakcyjna

Muffinki z borówkami - przepis podstawowy i wariacje na temat

Przepis na muffinki z borówkami to idealny wybór kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie. Wystarczy tylko 30 minut i kilka prostych składników, które zazwyczaj mamy w swoich kuchniach. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, bez konieczności ubijania piany z białek czy czekania aż ciasto wyrośnie. Co więcej, bazową recepturę można modyfikować, dlatego jeśli brakuje nam jakiegoś produktu, bez problemu zastąpimy go innym. Kefir bez problemu zastąpimy maślanką lub jogurtem naturalnym, natomiast zamiast masła możemy dolać taką samą ilość oleju. Mąka pszenna może być podmieniona na inny dowolny typ, na przykład razową, owsianą czy ryżową. Jeśli natomiast dbacie o linię i zależy wam na zdrowszej wersji tego deseru, zamieńcie cukier na ksylitol, erytrytol lub stewię. 

Podstawowy przepis można również urozmaicić przeróżnymi dodatkami, które sprawią, że babeczki będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Miłośnikom orzechów proponujemy dosypać do ciasta garść płatków migdałowych, pistacji lub wiórek kokosowych. Z kolei fanom kakao z pewnością przypadną do gustu ciemne muffinki z borówkami i czekoladą. W tym przypadku można użyć zarówno mlecznej, deserowej, jak i gorzkiej tabliczki i posiekać ją na drobne kawałki, które wrzucimy do ciasta. Doskonale smakują również muffinki z borówkami i białą czekoladą.

Muffinki z owocami - inne pomysły

Muffinki z borówkami to tylko jednak z dziesiątek receptur na pyszne babeczki. Takie małe, urocze wypieki przygotujemy niemal ze wszystkimi owocami. Warto więc kierować się sezonowością i używać aktualnie dostępnych skarbów z pola, lasu i sadu. W sezonie letnim najpyszniejsze będą muffinki z malinami, truskawkami czy czereśniami. Z kolei jesienią w naszych kuchniach prym wiodą muffinki dyniowe oraz te z gruszkami, jabłkami oraz śliwkami. Zimą możemy natomiast przygotować muffinki z bananami lub wykorzystać owoce mrożone, suszone lub takie w syropie. 

Co zrobić z borówek? Dania i desery z borówkami

Borówki przydają się w kuchni nie tylko do muffinek. Zrobimy z nich przeróżne wypieki i desery. W sezonie warto wypełniać nimi wyrośnięte drożdżówki, kruchą tartę i puszysty biszkopt. Z kolei w wersji bez pieczenia, możemy dodać je do sernika na zimno lub zmiksować na orzeźwiający koktajl.

Jednak pomysły na borówki nie kończą się tylko na deserach! Te drobne owoce fantastycznie nadają się też na obiad! Warto przygotować z nich pierogi, naleśniki lub makaron na słodko.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy