Muffinki bananowe robi się niezwykle prosto i szybko. Są słodkie i puszyste, podbijają podniebienia łasuchów w każdym wieku. To świetna propozycja na zdrowy podwieczorek i drugie śniadanie do szkoły. Przepis na muffinki bananowe to jeden z najlepszych pomysłów na wspólne, rodzinne pieczenie. Dzieci uwielbiają takie wypieki, bo najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie.
iStock
(średnia 4.3 z 244 głosów)
Przygotowanie: jajko wyjmujemy z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej.
Orzechy włoskie: siekamy je drobno lub mielimy na proszek.
Banany: w oddzielnym naczyniu rozgniatamy 3 szt. widelcem. Opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny. Jeden banan kroimy w plasterki, dobrze, żeby wyszło nam ich 12, po 1 plasterku na każdą muffinkę.
Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dosypujemy cynamon i rozdrobnione orzechy włoskie - mieszamy.
Mokre składniki: do miski wlewamy olej, dodajemy średnie jajko i mieszamy. Dosypujemy cukier i przez chwilę miksujemy.
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Łączenie składników: do miski z olejem, jajkiem i cukrem, dosypujemy partiami mieszankę z mąką. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy puree bananowe i mieszamy.
Pieczenie: gotową masę na muffinki bananowe rozlewamy do foremek, kokilek lub papilotek. Na wierzchu każdej układamy plasterek banana, lekko go dociskając. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut.
Kalorie: 293
Węglowodany: 40
Tłuszcz: 12
Białko: 3
Porady
- Muffinki bananowe z czekoladą to alternatywny przepis dla wielbicieli czekoladowych smaków. Wystarczy, że do przepisu dodamy 2 łyżki kakao oraz posiekane kawałki czekolady. Wykonanie jest równie proste. Ciekawą propozycją są też muffiny w dwóch kolorach.
- Co jeśli nie mamy w domu papilotek? Muffinki z bananami wygodniej się je, gdy są upieczone w papierkach, łatwiej też wyjąć je z formy. Ale można je też wyłożyć pogniecionym papierem do pieczenia. Idealne do upieczenia muffinek bananowych bez papilotek będą foremki silikonowe.
- Muffiny z bananem pieczemy aż urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.
- Jeśli chcemy zrobić muffinki bananowe fit, to wystarczy pominąć cukier w składnikach. Dzięki dodatkowi banana powinny być wystarczająco słodkie nawet bez cukru. Ale jeśli obawiamy się, że to będzie za mało, możemy użyć ksylitol lub erytrytol.
Muffinki to niewielki wypieki, które są niezwykle proste do wykonania. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki mokre i suche. Tu nie ma ryzyka powstania zakalca. Ten deser udaje się zawsze. Przywędrowały do nas z USA i szturmem podbiły nasze serca. Wersji jest wiele i można je samodzielnie wymyślać, zgodnie z naszymi upodobaniami. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych modyfikacji:
Popularne są również muffinki z bananem z dodatkiem innych owoców:
Możliwości jest naprawdę wiele, warto próbować różnych opcji i używać owoców sezonowych. Ciekawą propozycją, niezależnie od pory roku, są muffinki bananowe z suszonymi owocami, np. z rodzynkami, żurawiną lub śliwkami kalifornijskimi.
Muffinki bananowe to bardzo wdzięczne wypieki! Są proste i zawsze się udają. Przygotowanie ich z pociechami to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, a także na cenną naukę. Wiadomo, że największą uciechę sprawi dzieciom przygotowanie słodkości! Muffinki bananowe, podobnie jak chlebek bananowy, są dobrym przepisem dla małych cukierników. Blat kuchenny to świetny plac zabaw! Dzieci z pewnością będą się dobrze bawić, przesiewając mąkę przez sitko, dosypując cukier. Starsze pociechy mogą być odpowiedzialne za ugniecenie banana widelcem i wyciśnięcie soku z cytryny. Być może powstanie w kuchni małe zamieszanie i bałagan, jednak młodzi kucharze na pewno zyskają sporo na czasie spędzonym z rodzicami.
Inne proste przepisy, które warto wypróbować razem z małymi pomocnikami to:
Muffinki nie jedno mają imię! Deser jest tak popularny, że powstały jego liczne warianty. Przepis na muffinki bananowe to tylko jedną z opcji! Najbardziej znane są muffinki czekoladowe. To klasyka, szczególnie, gdy kawałki czekolady dodają mocno wyczuwalny aromat. Są wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Świetnym przepisem są również kultowe muffinki z nadzieniem karmelowym, udekorowane bitą śmietaną. Taki deser zachwyci wszystkich gości. Możliwych wariacji jest tak dużo, że można by je wymieniać w nieskończoność.
Muffiny nie muszą być tylko na słodko – wytrawne wypieki to fantastyczny przepis na kolację lub imprezową przystawkę. Muffinki warzywne z papryką, cukinią, pomidorem i żółtym serem to hit nie tylko letnich posiadówek. Można podać je na podwieczorek, na wieczorny grill, a razem z sałatką, zastąpią lekki obiad w upalne dni. Z kolei na śniadanie z jajkiem sadzonym lub na miękko można podać również pyszne chlebowe muffiny z boczkiem. Przygotowuje je się z chleba tostowego, jajek, sera i kilku plastrów boczku. Najlepiej zjadać je jeszcze kiedy są ciepłe – takie śniadanie doda sił na cały dzień!
Komentarze