Lekki tort z owocami i galaretką

Delikatny, bardzo owocowy tort z owocami leśnymi i przezroczystą galaretką. Dodatek jogurtu sprawi, że całość nie jest zbyt słodka i za ciężka. Przepis na tort nie tylko na specjalne okazje.

Dodany przez:

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 125 dag schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 250 g mąki
  • 75 g cukru
  • jajko
  • masa: 700 g mrożonej mieszanki owocowej: malin, jagód, truskawek, czarnej porzeczki
  • 150 g cukru
  • 15 g (8 listków) żelatyny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g twarogu
  • torebka galaretki krystalicznej

Przygotowanie

  1. Na ciasto: do masła dodajemy mąkę, cukier i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm. Formujemy brzeg o wysokości 3–4 cm. Wstawiamy tortownicę na 1 godz. do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto przykrywamy krążkiem pergaminu, wsypujemy obciążniki (np. suchy groch). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 min. Zdejmujemy obciążniki i papier. Pozostawiamy ciasto w formie, aż całkowicie wystygnie.
  3. 200 g owoców odkładamy, resztę rozcieramy z 5 dag cukru. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie. Jogurt mieszamy z twarogiem i resztą cukru. Ociekającą wodą żelatynę wkładamy do rondelka, lekko ogrzewamy. Gdy się rozpuści, wkładamy do niej najpierw łyżkę masy jogurtowej i mieszamy, następnie dodajemy żelatynę do reszty kremu.
  4. Dodajemy rozdrobnione owoce i ostrożnie mieszamy, aby krem wyglądał jak marmurek. Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godz., aby dobrze stężała.
  5. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tort obkładamy resztą owoców, polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019
Tort Owoce lesne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze