Lekki tort z owocami i galaretką

Delikatny, bardzo owocowy tort z owocami leśnymi i przezroczystą galaretką. Dodatek jogurtu sprawi, że całość nie jest zbyt słodka i za ciężka. Przepis na lekki tort z owocami i galaretką przyda się nie tylko na specjalne okazje.

tortydesery z owocami

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Na ciasto: do schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła dodajemy mąkę, cukier i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm. Formujemy brzeg o wysokości 3–4 cm. Wstawiamy tortownicę na 1 godz. do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto przykrywamy krążkiem pergaminu, wsypujemy obciążniki (np. suchy groch). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 min. Zdejmujemy obciążniki i papier. Pozostawiamy ciasto w formie, aż całkowicie wystygnie.
  • jogurt-naturalny-fot.iStock (1)2.200 g owoców odkładamy, resztę rozcieramy z 5 dag cukru. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie. Jogurt mieszamy z twarogiem i resztą cukru. Ociekającą wodą żelatynę wkładamy do rondelka, lekko ogrzewamy. Gdy się rozpuści, wkładamy do niej najpierw łyżkę masy jogurtowej i mieszamy, następnie dodajemy żelatynę do reszty kremu. Dodajemy rozdrobnione owoce i ostrożnie mieszamy, aby krem wyglądał jak marmurek. Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godz., aby dobrze stężała. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tort obkładamy resztą owoców, polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Lekki tort z owocami i galaretką zawiera w przepisie:

  • 125 schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 700 g mrożonej mieszanki owocowej: malin, jagód, truskawek, czarnej porzeczki
  • 15 g albo 8 listków żelatyny
  • torebkę galaretki krystalicznej
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy