REKLAMA

Muffinki z serem

Muffinki z serem w najprostszym przepisie - delikatne, mięciutkie babeczki pasują na podwieczorek i nie tylko. Babeczki z tego przepisu zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać je na ciepło - na przykład z kubkiem kakao - lub zapakować do lunchboxa na drugie śniadanie, do konsumpcji na zimno. To słodka propozycja, która przywoła dobrze znane smaki z kuchni babci. Polecamy przepis, jak zrobić babeczki z twarogiem. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Desery muffinki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie sera: twaróg kruszymy palcami lub rozdrabniamy za pomocą widelca. Ucieramy z dwoma łyżkami cukru i białkiem.

  • 2.

    Przygotowanie ciasta na muffinki: W większej misce łączymy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, resztę cukru pudru (zostawiając 3 łyżeczki do dekoracji), olej, jajko i żółtko. Dokładnie mieszamy.

  • 3.

    Pieczenie babeczek: ciasto przekładamy do foremek dla muffinek -  do połowy wysokości. Łyżką zrobić wgłębienia w cieście i rozłożyć równomiernie serową masę. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane borówkami.

Porady

  • Jaki ser do muffinek wybrać? Najlepszy będzie klasyczny twaróg, ale najlepiej dwukrotnie zmielić go własnoręcznie w maszynce do mielenia lub kupić dobrej jakości nabiał 3-krotnie mielony. Popularne są też przepisy na babeczki z serem z wiaderka - zwróćmy jednak uwagę na konsystencję takiego sera, zbyt rzadka może skończyć się zakalcem
  • Serowe muffinki można przygotować również na wytrawnie - takie muffinki z warzywami pasują na kolację lub drugie śniadanie
  • Jeśli chcesz uzyskać równe babeczki, użyj do pieczenia foremek do muffinek oraz specjalnego dozownika do ciasta, za pomocą którego bez trudu odmierzysz identyczną ilość ciasta oraz sera. 
  • Jeśli nie masz wprawy w pieczeniu muffinek z serem do każdej foremki włóż tzw. papliotki, czyli cienkie papierowe foremki do pieczenia babeczek, następnie zalej je ciastem do połowy ich wysokości.  Aby spód wypieków nie był za mokry - warto wykorzystać trik z wsypaniem na dno foremki kilku ziarenek suchego ryżu, który wchłonie nadmiar wilgoci.
  • Nie wyjmuj babeczek z serem z foremek do czasu, aż dobrze wystygną. 
  • Babeczki z twarogiem możesz wzbogacić dodając do masy serowej namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową, a także malinę lub borówkę. 
  • Muffinki serowe można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową zrobioną z połowy masła, 3 łyżek kakao, 2 łyżek cukru i 2 łyżek wody. Składniki należy podgrzać, nie wolno zagotować. 
  • Jeśli lubisz piec babeczki i często robisz je w domu, rozważ kupno specjalnych silikonowych foremek do pieczenia muffinek.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobre muffinki?

Muffinki to szybki i smaczny deser. Ich przygotowanie jest proste, ale żeby wyszły miękkie i puszyste należy trzymać się kilku zasad. To kulinarne tipy, które warto uwzględnić niezależnie od stopnia doświadczenia w domowych wypiekach.

  1. Po pierwsze mąka - sięgnij po produkt dobrej jakości. Najlepsza będzie pszenna mąka biała np. szymanowska, tortowa, poznańska lub mąka wrocławska.
  2. Po drugie, połącz wszystkie składniki suche, a następnie mokre i wymieszaj razem. Składniki na muffinki trzeba szybko połączyć, nie wolno ucierać lub miksować masy mikserem. Najlepiej wymieszać składniki drewnianą łyżką.
  3. Kolejnym ważnym elementem pieczenia babeczek jest równy podział masy, dlatego zainwestuj w foremki do babeczek, papilotki oraz dozownik do ciasta. Foremki wypełniaj do połowy wysokości foremek, w przeciwnym razie ciasto wypłynie z foremek.
  4. Niemniej ważne jest pieczenie. Babeczki wkładaj do nagrzanego piekarnika. Trzymaj się czasu pieczenia podanego w przepisie. Babeczki wyjmij z formy, dopiero gdy wystygną. Nie dodawaj do muffinek zbyt dużej ilości dodatków, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie i może pojawić się zakalec.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy