Muffinki z serem w najprostszym przepisie - delikatne, mięciutkie babeczki pasują na podwieczorek i nie tylko. Babeczki z tego przepisu zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać je na ciepło - na przykład z kubkiem kakao - lub zapakować do lunchboxa na drugie śniadanie, do konsumpcji na zimno. To słodka propozycja, która przywoła dobrze znane smaki z kuchni babci. Polecamy przepis, jak zrobić babeczki z twarogiem.
StockFood
Przygotowanie sera: twaróg kruszymy palcami lub rozdrabniamy za pomocą widelca. Ucieramy z dwoma łyżkami cukru i białkiem.
Przygotowanie ciasta na muffinki: W większej misce łączymy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, resztę cukru pudru (zostawiając 3 łyżeczki do dekoracji), olej, jajko i żółtko. Dokładnie mieszamy.
Pieczenie babeczek: ciasto przekładamy do foremek dla muffinek - do połowy wysokości. Łyżką zrobić wgłębienia w cieście i rozłożyć równomiernie serową masę. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane borówkami.
Porady
- Jaki ser do muffinek wybrać? Najlepszy będzie klasyczny twaróg, ale najlepiej dwukrotnie zmielić go własnoręcznie w maszynce do mielenia lub kupić dobrej jakości nabiał 3-krotnie mielony. Popularne są też przepisy na babeczki z serem z wiaderka - zwróćmy jednak uwagę na konsystencję takiego sera, zbyt rzadka może skończyć się zakalcem.
- Serowe muffinki można przygotować również na wytrawnie - takie muffinki z warzywami pasują na kolację lub drugie śniadanie
- Jeśli chcesz uzyskać równe babeczki, użyj do pieczenia foremek do muffinek oraz specjalnego dozownika do ciasta, za pomocą którego bez trudu odmierzysz identyczną ilość ciasta oraz sera.
- Jeśli nie masz wprawy w pieczeniu muffinek z serem do każdej foremki włóż tzw. papliotki, czyli cienkie papierowe foremki do pieczenia babeczek, następnie zalej je ciastem do połowy ich wysokości. Aby spód wypieków nie był za mokry - warto wykorzystać trik z wsypaniem na dno foremki kilku ziarenek suchego ryżu, który wchłonie nadmiar wilgoci.
- Nie wyjmuj babeczek z serem z foremek do czasu, aż dobrze wystygną.
- Babeczki z twarogiem możesz wzbogacić dodając do masy serowej namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową, a także malinę lub borówkę.
- Muffinki serowe można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową zrobioną z połowy masła, 3 łyżek kakao, 2 łyżek cukru i 2 łyżek wody. Składniki należy podgrzać, nie wolno zagotować.
- Jeśli lubisz piec babeczki i często robisz je w domu, rozważ kupno specjalnych silikonowych foremek do pieczenia muffinek.
Muffinki to szybki i smaczny deser. Ich przygotowanie jest proste, ale żeby wyszły miękkie i puszyste należy trzymać się kilku zasad. To kulinarne tipy, które warto uwzględnić niezależnie od stopnia doświadczenia w domowych wypiekach.
Komentarze