Ratafia z wiśni, malin i porzeczek

Znudziły wam się nalewki z jednego rodzaju owoców? Spróbujcie mieszanki malin, wiśni i porzeczek - razem smakują doskonale!

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kawałek łupiny zielonego orzecha
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 l spirytusu 95%
  • 400 ml wody
  • 1 kg wiśni
  • 20 dag malin
  • 20 dag czarnych porzeczek
  • 70 dag cukru

Przygotowanie

  1. Łupinę orzecha i imbir zalewamy 50 ml spirytusu rozcieńczonego 50 ml wody. Macerujemy 2 tygodnie i zaprawę zlewamy do buteleczki. Wiśnie drylujemy. Zachowujemy 1/10 pestek. Wiśnie, pestki, maliny, czarne porzeczki zalewamy 950 ml spirytusu rozcieńczonego 350 ml wody.
  2. Dodajemy cukier i macerujemy 4 tygodnie. Dolewamy zaprawę z orzecha i imbiru. Macerujemy 1 tydzień. Nalew zlewamy, odciskując owoce. Ratafi ę przefi ltrowujemy przez gazę lub fi ltr do kawy i rozlewamy do butelek.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Zobacz też przepis na: mus z czarnych porzeczek

maliny porzeczki nalewka ratafia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze