Muffinki gruszkowe to pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się w roli przystawki na przyjęcie czy mini deseru do kawy, czy herbaty. Muffinki nieco różnią się od babeczek gruszkowych, ale smakują równie pyszne. Ważnym składnikiem muffinek gruszkowych są przyprawy, w tym m.in. cynamon, który nadaje całości charakterystycznego posmaku. Poniżej podajemy prosty przepis na muffinki gruszkowe!
StockFood
Masa na muffinki: roztapiamy masło i przestudzamy. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej mleko i łączymy z jajkami. Masę mieszamy, dodajemy masło.
Przygotowanie owoców: gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Pieczenie babeczek: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki lub złożony w foremki papier do pieczenia. Przelewamy masę na muffinki do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.
Porady
- Muffinki gruszkowe możemy doprawić przyprawami korzennymi – nie tylko cynamonem, ale również imbirem i kardamonem. Jeśli przepadamy za słodko-ostrymi muffinami, to możemy dodać również odrobinę pieprzy cayenne.
- Świetnym pomysłem jest polanie muffinek gruszkowych polewą czekoladową, karmelem bądź posypanie po wierzchu cukrem pudrem.
- Muffinki gruszkowe możemy dodatkowo nadziać białą czekoladą, jagodami, suszoną morwą bądź ulubionym powidłem.
Alternatywą dla muffinek gruszkowych według naszego przepisu, są muffiny gruszkowe w wersji fit, na które mogą pozwolić sobie również osoby, które unikają niezdrowych słodyczy. Przygotowuje się je niezwykle prosto – wcześniej należy przygotować składniki na 4 muffiny: pół banana, 5 gruszek, mąkę kukurydzianą bądź ryżową, jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Na początku gruszki myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Następnie dokładamy do nich pół pokrojonego banana i całość blendujemy na gładką masą. W dalszej kolejności do owoców dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu masę przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.
Komentarze