Muffinki z gruszkami

Muffinki gruszkowe to pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się w roli przystawki na przyjęcie czy mini deseru do kawy, czy herbaty. Muffinki nieco różnią się od babeczek gruszkowych, ale smakują równie pyszne. Ważnym składnikiem muffinek gruszkowych są przyprawy, w tym m.in. cynamon, który nadaje całości charakterystycznego posmaku. Poniżej podajemy prosty przepis na muffinki gruszkowe!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery muffinki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 191 głosów)

Muffinki z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa na muffinki: roztapiamy masło i przestudzamy. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej mleko i łączymy z jajkami. Masę mieszamy, dodajemy masło.

  • 2.

    Przygotowanie owoców: gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. 

  • 3.

    Pieczenie babeczek: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki lub złożony w foremki papier do pieczenia. Przelewamy masę na muffinki do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.

Porady

  • Muffinki gruszkowe możemy doprawić przyprawami korzennymi – nie tylko cynamonem, ale również imbirem i kardamonem. Jeśli przepadamy za słodko-ostrymi muffinami, to możemy dodać również odrobinę pieprzy cayenne. 
  • Świetnym pomysłem jest polanie muffinek gruszkowych polewą czekoladową, karmelem bądź posypanie po wierzchu cukrem pudrem. 
  • Muffinki gruszkowe możemy dodatkowo nadziać białą czekoladą, jagodami, suszoną morwą bądź ulubionym powidłem. 
     

Notka redakcyjna

 

Muffiny gruszkowe w wersji fit 


Alternatywą dla muffinek gruszkowych według naszego przepisu, są muffiny gruszkowe w wersji fit, na które mogą pozwolić sobie również osoby, które unikają niezdrowych słodyczy. Przygotowuje się je niezwykle prosto – wcześniej należy przygotować składniki na 4 muffiny: pół banana, 5 gruszek, mąkę kukurydzianą bądź ryżową, jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Na początku gruszki myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Następnie dokładamy do nich pół pokrojonego banana i całość blendujemy na gładką masą. W dalszej kolejności do owoców dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu masę przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy