Syrop z czerwonej porzeczki

Sok z czerwonej porzeczki to dodatek do herbaty, o którym marzy się przez cały rok. Najlepszy jest naturalny, zrobiony ze zbiorów z własnego ogródka. Taki gęsty syrop może być też fajnym dodatkiem do deserów lub nasączenia blatów ciasta. Co ważne, można go użyć też do rozmaitych grzańców. Zobacz, jak zrobić sok z czerwonej porzeczki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory syropy

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 202 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Syrop z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czerwona porzeczka 1.

    Przygotowanie soku z czerwonej porzeczki zaczynamy od owoców. Oberwane z krzaczków porzeczki myjemy, osuszamy i usuwamy gałązki. Przekładamy do większego garnka, zalewamy 3 litrami wody i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec dosypując kwasek cytrynowy, całość dokładnie mieszamy.

  • Sok porzeczkowy 2.

    Gorący sok z porzeczek przelewamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. 

Porady

  • Z podanych wyżej proporcji otrzymamy ok. 4 litry soku z czerwonej porzeczki. Syrop z czerwonej porzeczki rozcieńczamy wodą (sam jest naprawdę słodki) lub używamy jako dodatek np. do herbaty.
  • Do rozlania soku z czerwonej porzeczki najlepiej nadają się szklane naczynia, czyli butelki lub słoiki o rozmiarach około 0,25 lub 0,33 litra. Pamiętaj, aby przed wlaniem do nich soku dokładnie je umyć, wyparzyć wrzątkiem i wysuszyć za pomocą bawełnianej ściereczki lub ręcznika papierowego.
  • Sok z czerwonej porzeczki, który nie jest pasteryzowany, należy przechowywać w lodówce. Pasteryzowany może być przechowywany poza lodówką, najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Notka redakcyjna

Sok z czerwonej porzeczki ile cukru


Ilość cukru, który powinniśmy dodać do soku z czerwonej porzeczki, jest uzależniona od tego, czy chcemy przygotować gotowy sok do picia, czy planujemy go rozcieńczać wodą lub używać jako dodatek do herbaty. W pierwszym przypadku użyjemy mniej cukru, bo około 150-200 gramów cukru na 1 kilogram czerwonej porzeczki. Natomiast chcąc otrzymać syrop z czerwonej porzeczki, musimy użyć 1 kilograma cukru na 1 kilogram owoców. 

Sok z porzeczek – pasteryzacja


Sok z czerwonej porzeczki to doskonały dodatek do zimowej herbaty oraz grzańców. Jeśli chcesz się cieszyć smakiem syropu owocowego przez cały rok, po przygotowaniu poddaj go pasteryzacji. Po przelaniu gotowego soku do słoików lub butelek włóż je do garnka (na dno garnka włóż bawełnianą ściereczkę). Zalej ciepłą wodą do połowy wysokości słoika lub butelki i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik, poczekaj aż woda i sok wystygną. Wyjmij, osusz i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy