Sernik z porzeczkami

Sernik z porzeczkami łączy w sobie różne smaki i struktury. Delikatny i kremowy ser idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi owocami, tworząc doskonałą kompozycję, która oczaruje każdego łasucha. To najlepszy wybór na urodziny czy przyjęcia, a także jako weekendowy deser czy podwieczorek do kawy lub herbaty. Jeśli więc szukacie sprawdzonego ciasta na wszystkie okazje, koniecznie wypróbujcie przepis na sernik z czerwoną porzeczką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 154 głosów)


Sernik z porzeczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sernik japoński jajka 1.

    Sernik z porzeczkami: 125 g masła ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i esencją na puszystą masę. Dodajemy wyciśnięty sok i startą skórkę z cytryny, ucieramy. Stale ucierając, kolejno dodajemy jajka, 3-krotnie mielony twaróg i proszek budyniowy. Śmietanę ubijamy, dodajemy do masy serowej, mieszamy. Oczyszczone porzeczki bez szypułek oprószamy dwoma łyżkami mąki wymieszaną z dwoma łyżkami cukrem pudrem i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

  • sernik-z-porzeczkami 2.

    Pieczenie sernika: Przekładamy wszystko na blaszkę 20 x 30 cm z nieco wyższym rantem, wysmarowaną masłem (1 łyżeczka, czyli 5g) i oprószoną mąką (2 łyżki), wyrównujemy i wstawiamy na ok. 50 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Gdyby wierzch się zbyt szybko rumienił, przykrywamy folią lub pergaminem.

Porady

  • Sernik z porzeczkami będzie najsmaczniejszy, jeśli wykorzystamy 3-krotnie mielony twaróg. Można zrobić to samodzielnie lub kupić gotowy produkt z dobrym składem. 
  • Taki sernik z porzeczkami można piec zarówno w tortownicy, jak i prostokątnej blaszce. Świetnym pomysłem jest także zrobienie z powyższej masy babeczek twarogowych. 
  • Upieczony sernik z porzeczkami zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 30 minut i dopiero wtedy wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto nie opadnie.
  • Choć ciepłe ciasto kusi, najlepiej próbować je dopiero wtedy, kiedy będzie już całkowicie wystudzone. Wtedy mamy gwarancję, że kawałki będą się dobrze kroiły i nie będą się rozpadały. 
  • Aby sernik z czerwoną porzeczką był jeszcze smaczniejszy, po upieczeniu można go oblać polewą kakaową lub lukrem.
  • Jak podawać sernik z porzeczkami? Gotowe ciasto najlepiej serwować z kleksem bitej śmietany albo gałką ulubionych lodów.
  • Sernik z porzeczkami doskonale smakuje w wersji bazowej, jednak przepis ten można modyfikować, dodając wszelkie ulubione składniki, posypki czy polewy. Sprawdzonym pomysłem na efektowny deser jest sernik z porzeczkami i galaretką.
  • Fanom ciasta kruchego do gustu przypadnie sernik z porzeczkami i kruszonką, natomiast miłośnicy chrupiącej bezy będą zachwyceni recepturą na sernik z porzeczkami i bezą. 

Notka redakcyjna

Sernik z porzeczkami - przepis, który zawsze się udaje

Jak upiec sernik z porzeczkami, aby smakował niczym z dobrej kawiarni? Należy trzymać się kilku wytycznych, aby ciasto wyszło idealnie kremowe, puszyste i wyrośnięte. Pierwszym trikiem, który warto zastosować przy robieniu masy sernikowej, jest wyjęcie wszystkich składników około 2 godziny wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Gdy jajka, masło i twaróg będą miały jednakową temperaturę, unikniemy opadnięcia i pękania ciasta podczas pieczenia. 

Kolejna zasada, jakiej należy się trzymać to wysoka jakość produktów i ich odpowiednia gramatura. Przepis na sernik nie lubi improwizacji, dlatego ważne, aby zachować odpowiednie proporcje masła, twarogu i mąki. Tej ostatniej dodajemy możliwie najmniej, aby ciasto było wilgotne i kremowe. Zbyt duża ilość mąki w serniku sprawi, że stanie się on twardy i będzie się kruszył. Z kolei kupując twaróg na sernik, wybierajmy ten tłusty i najlepiej mielony trzykrotnie. Chudy twaróg będzie zbyt suchy, co sprawi, że ciasto wyjdzie mniej delikatne i aksamitne.

Wszystkie składniki należy mieszać delikatnie, najlepiej łyżką lub łopatką. Energiczne ruchy łopatek miksera mogą zbyt mocno napowietrzyć masę sernikową, przez co opadnie ona podczas pieczenia. 

Następnym krokiem do idealnego sernika jest jego odpowiednie pieczenie i studzenie. Tutaj sekretem jest cierpliwość, czyli nieco dłuższe pieczenie, ale w niższej temperaturze. Piekarnik należy więc nastawić maksymalnie na 170 stopni. Należy też powstrzymać się od zaglądania do ciasta w trakcie pieczenia. Choć unoszący się zapach kusi nas, aby podejrzeć wypiek, pod żadnym pozorem nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika, gdyż wtedy ciasto błyskawicznie opadnie. 

 

Inne przepisy na serniki

Sernik z porzeczkami to tylko jeden z wielu przepisów dla miłośników tego rodzaju wypieków. To ciasto można przygotować na setki sposobów z wykorzystaniem przeróżnych składników i odmiennych receptur. Klasyką gatunku w wielu domach jest sernik z brzoskwiniami, a także sernik rosa. Wszyscy pamiętamy też z dzieciństwa sernik krakowski i cytrynowy, które często piekły nasze mamy i babcie. Fanom kremowych, delikatnych ciast z pewnością posmakuje kultowy sernik nowojorski, a także taki z białą czekoladą czy kokosowy. Z kolei tym, którzy wolą odświeżające smaki z owocową nutą polecamy sernik z wiśniami, malinami czy rabarbarem. Jeśli natomiast jesteście fanami szybkich rozwiązań bez pieczenia, wybierzcie szybki sernik na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy