Dżem z czarnej porzeczki ma charakterystyczny, intensywny smak. Jest lekko kwaśny, dlatego doskonale pasuje do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdza się też jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do ciepłych rogalików z ciasta francuskiego. Gorące miesiące sprzyjają tworzeniu przetworów z sezonowych owoców, a szczególnie poleca się dżem z czarnej porzeczki. Przepis jest prosty i pomoże zachować smaki lata na długie, zimowe dni.
StockFood
(średnia 4.5 z 144 głosów)
Czarne porzeczki: obieramy z gałązek i dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Wlewamy do niego odrobinę wody, żeby owoce się nie przypaliły. Podgrzewamy je na małym ogniu, żeby puściły sok.
Gotowanie: kiedy porzeczki wyraźnie zwiększą objętość, dosypujemy cukier. Gotujemy masę porzeczkową przez minimum godzinę. Co jakiś czas ją mieszamy. Zachowujemy ostrożność, ponieważ gorące owoce mocno pryskają.
Dżem: przekładamy do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Dokładnie je zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. O tym, jak pasteryzować dżem z czarnej porzeczki, piszemy w notce redakcyjnej.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoików o pojemności 200 ml.
- Owoce można ugnieść, żeby puściły sok, na przykład za pomocą tłuczka do ziemniaków. Pamiętajmy, żeby nie używać drewnianego przyrządu, ponieważ czarne porzeczki mocno barwią.
- Żeby się upewnić, że masa jest wystarczająco gęsta, przedzielmy ją łyżką. Jeśli nie zlewa się od razu z powrotem, to znaczy, że dżem z porzeczek jest gotowy i nadszedł czas na rozlanie go do słoików. Test warto wykonać na schłodzonej masie. W tym celu należy włożyć odrobinę dżemu na talerzyku do zamrażarki.
- Ile gotować dżem z czarnej porzeczki? W powyższym przepisie zalecamy podgrzewanie i mieszanie owoców przez minimum godzinę. Czas ten możemy modyfikować, w zależności od tego, jaką konsystencję domowych przetworów preferujemy. Nie ma potrzeby dodawania żel-fixów lub innych substancji zagęszczających. Czarne porzeczki zawierają wiele pektyn, dzięki którym dżem uzyska pożądaną strukturę.
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony? Przepis można z łatwością zmodyfikować i zmniejszyć ilość białego cukru (200 g na 1 kg owoców) lub wykorzystać naturalny, niskokaloryczny zamiennik w postaci ksylitolu lub stewii.
- Jeśli wolimy dżem bez pestek i skórek, o gładkiej konsystencji, przetrzyjmy go przez sito lub przepuśćmy przez wyciskarkę wolnoobrotową.
- Dżem porzeczkowy będzie jeszcze lepszy, gdy – podobnie jak w przepisie na powidła śliwkowe – zastosujemy metodę smażenia owoców na drugi dzień. Stają się wtedy gęste i niezwykle aromatyczne. Możemy wzbogacić masę owocową za pomocą mięty, wanilii lub przypraw korzennych.
- Warto poświęcić chwilę na wybór odpowiedniego słoika. Do wyboru mamy szklane naczynia z zakrętką typu twist-off (standardowym zamknięciem) oraz słoiki typu weck, które mają gumową uszczelkę i metalową spinkę przytrzymującą pokrywkę.
Proces pasteryzacji to świetny sposób na zachowanie walorów smakowych i odżywczych wielu przetworów. Odpowiednie podgrzewanie eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje i przedłuża termin przydatności produktów do spożycia. Przede wszystkim należy dokładnie wyparzyć słoiki, w których zamierzamy przechowywać dżem z czarnej porzeczki, po czym wykorzystać jedną z następujących metod pasteryzacji:
Żeby podczas gotowania słoiki nie pękły, garnek należy wyłożyć ściereczką. Ustawiamy je na dnie tak, żeby się ze sobą nie stykały i zalewamy je wodą poniżej wysokości pokrywek. Doprowadzamy ją do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy słoiki przez 20 minut. Ustawiamy je do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Przebiega bardzo podobnie. Słoiki z dżemem układamy na blaszce wyłożonej gazą i pasteryzujemy w 130°C przez około 20–30 minut. Należy uważać, żeby nie stykały się ze sobą i nie dotykały ścianek piekarnika. To wygodna metoda, dzięki której można pasteryzować różnego rodzaju przetwory, nie tylko słodkie.
Być może dla niektórych ta metoda pasteryzacji jest nieco zaskakująca, ale okazuje się wyjątkowo wygodna. Zwłaszcza jeśli przygotowujemy konfitury lub dżem z porzeczek czarnych w ilościach hurtowych, ponieważ w zmywarce zmieścimy na pewno o wiele więcej słoików niż w garnku czy piekarniku. Ustawiamy je w zmywarce do góry dnem i wybieramy cykl myjący z temperaturą 70–75°C. Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów. Po zakończeniu programu czekamy, aż słoiki nieco ostygną i dopiero wtedy wyjmujemy je z urządzenia.
Przepis na dżem z czarnej porzeczki przyda się nie tylko podczas szykowania zapasów na zimę, ale także w kuchni domorosłego cukiernika. Te niezwykle zdrowe owoce o intensywnym, ciemnym soku można również wykorzystać do robienia innych przetworów. Przedstawiamy niektóre z nich:
Komentarze