Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki ma intensywny, bardzo charakterystyczny smak. Jest lekko kwaśny, dlatego to wspaniały składnik wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdza się też jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do ciepłych rogalików z ciasta francuskiego. Letnie miesiące sprzyjają zaopatrywaniu się w przetwory z sezonowych owoców, a dżemy to jeden z najlepszych sposobów na zatrzymanie smaków lata na dłużej. Podajemy prosty przepis na dżem z czarnej porzeczki.

dodany przez: Julita gotuje

dżemy dżem porzeczkowy

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czarne porzeczki 1.

    Czarna porzeczka: owoce należy bardzo dokładnie umyć i przebrać. Następnie wrzucamy je do garnka i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków – lepiej użyć metalowego zamiast drewnianego, ponieważ porzeczki intensywnie barwią. Utłuczone powinny puścić sporą ilość soku.

  • Porzeczki cukier 2.

    Dżem z czarnej porzeczki: utłuczone owoce zasypujemy kilogramem cukru. Garnek wstawiamy na najmniejszy palnik i gotujemy przez około godzinę, raz po raz mieszając, aż dżem zrobi się gęsty. Jeszcze gorący przekładamy do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Dodatkowo możemy pasteryzować na sucho lub mokro. O tym, jak pasteryzować dżem z czarnej porzeczki, piszemy poniżej.

Porady

  • Dżem z czarnej porzeczki możemy gotować dłużej, jeśli chcemy, by był gęstszy, przy czym przez cały czas należy pilnować, żeby się nie przypalił. Pamiętajmy o małym ogniu i częstym mieszaniu.
  • Dżem z czarnej porzeczki będzie jeszcze lepszy, kiedy – podobnie, jak w przepisie na powidła śliwkowe – zastosujemy metodę z gotowaniem, a raczej smażeniem owoców na drugi dzień. Będą aromatyczne i pyszne.
  • Ile gotować dżem z czarnej porzeczki? W powyższym przepisie zalecamy gotowanie dżemu przez minimum godzinę, choć oczywiście zależy to od tego, jaką konsystencję dżemu preferujemy. Nie ma potrzeby dodawać żel-fixów ani innych, dodatkowych substancji zagęszczających. Za gęstość dżemu w dużej mierze odpowiada cukier, a poza tym czarne porzeczki zawierają wiele pektyn i dzięki nim dżem samoistnie zgęstnieje.
  • Jeśli wolimy dżem z czarnej porzeczki bez pestek i skórek, o bardziej gładkiej konsystencji, po wstępnym ugotowaniu, kiedy będzie już dość gęsty, możemy przetrzeć go przez sito lub przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową.
  • Dżem z czarnej porzeczki będzie świetnym dodatkiem do ciast i tortów, możemy nim przesmarować jedną z warstw, żeby zredukować słodki smak.

Notka redakcyjna

Dżem z czarnej porzeczki – pasteryzacja

Proces pasteryzacji to świetny sposób na zachowanie walorów zarówno smakowych, jak i odżywczych wielu przetworów. Podgrzewanie słoików eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje i przedłuża termin ważności produktów. Jak pasteryzować słoiki z dżemem z czarnej porzeczki? Przede wszystkim należy dokładnie wyparzyć słoiki, w których zamierzamy go przechowywać. Istnieją (co najmniej!) 3 sposoby na pasteryzację przetworów.


Dżem z czarnej porzeczki – pasteryzacja w garnku

Żeby podczas gotowania słoiki nie pękły, garnek (im większy, tym lepszy), w którym będziemy je zagotowywać, należy wyłożyć płócienną ściereczką. Słoiki ustawiamy na dnie tak, by się ze sobą nie stykały i zalewamy je wodą poniżej wysokości pokrywek (woda nie powinna do nich sięgać). Doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu dżem z czarnej porzeczki należy ponownie dokręcić i ustawić do góry dnem na co najmniej dobę.


Dżem z czarnej porzeczki – pasteryzacja w piekarniku

Przebiega bardzo podobnie do pasteryzacji w garnku. Jeśli słoiki, w których mamy dżem z czarnej porzeczki, są zimne, wtedy należy umieścić je w jeszcze nienagrzanym piekarniku. Jeśli nadal są gorące, to możemy je umieścić w już rozgrzanym do 130°C. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce wyłożonej gazą i zostawiamy na godzinę. Również w tym przypadku należy uważać, by słoiki nie stykały się ze sobą, a także nie dotykały ścianek piekarnika. Po tym czasie wyłączamy urządzenie, ale jeszcze nie wyjmujemy słoików. Pozwalamy im przestygnąć w środku przez około pół godziny. Następnie dżem z czarnej porzeczki ustawiamy na ręczniku kuchennym bądź ściereczkach i również odstawiamy na minimum dobę.


Dżem z czarnej porzeczki – pasteryzacja w zmywarce

Być może dla niektórych ta metoda pasteryzacji będzie nieco zaskakująca, ale okazuje się ona wyjątkowo wygodna. Zwłaszcza, jeśli dżem porzeczkowy przygotowujemy w ilościach hurtowych, bowiem w zmywarce zmieścimy na pewno o wiele więcej słoików niż w garnku czy piekarniku. Jak pasteryzować dżem z czarnej porzeczki w zmywarce? W tym przypadku wybieramy cykl myjący, a temperaturę ustawiamy znacznie niższą niż w przypadku pasteryzacji na sucho w piekarniku – optymalnie będzie wybrać 70–75°C. Rzecz jasna, nie dodajemy żadnych detergentów. Słoiki w zmywarce ustawiamy do góry dnem, a po zakończeniu cyklu czekamy, aż słoiki nieco ostygną i wtedy wyjmujemy je z urządzenia.


Dżem z czarnej porzeczki – rodzaje słoików

Przy wyborze sposobu pasteryzacji trzeba wziąć pod uwagę również to, w jakich słoikach mamy zamiar przechowywać dżem z czarnej porzeczki. Zasadniczo, do wyboru mamy dwa rodzaje:

 

  • Słoiki z zakrętką typu twist-off – zdecydowanie najbardziej powszechne. Jest to na pewno najbezpieczniejsza opcja, ponieważ nadają się one do pasteryzacji zarówno na mokro w zmywarce i garnku, jak i na sucho w piekarniku. Jedyną ich wadą może być to, że przy otwieraniu słoików można rozszczelnić zakrętkę (np. przez ostukiwanie jej nożem, by ułatwić otwarcie słoika). Nie będzie można wykorzystać jej do ponownej pasteryzacji.
  • Słoiki typu weck – te słoiki są w całości wykonane ze szkła, posiadają gumową uszczelkę oraz metalową spinkę, która przytrzymuje pokrywkę. Dodatkowo, bardzo ładnie się prezentują. Jednak jeśli dżem z czarnej porzeczki przygotowujemy w takich właśnie słoikach, lepiej będzie zrezygnować z pasteryzacji w piekarniku na rzecz innej metody. Gumki mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury i popękać.

Polecamy też wyjątkowy przepis na dżem porzeczkowy z malinami.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy