REKLAMA

Dania z porzeczkami

2 kolekcji przepisów

72 przepisów

porzeczki

Czarne, czerwone czy białe, porzeczki są wszystkim doskonale znane, a ich krzaki często można spotkać w wielu przydomowych ogródkach. Gęsty porzeczkowy sok albo konfitury z babcinej spiżarni, wielu osobom kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Warto jeść porzeczki, nie tyko ze względu na ich walory smakowe, ale też dlatego, że uważane są one za jedne z najzdrowszych owoców. Robimy z nich soki, nalewki, dodajemy do ciast, muffinek, a także wytrawnych potraw i dań mięsnych.

Przepisy na dania z porzeczkami

Rodzaje porzeczek

Porzeczki należą do rodziny agrestowatych. Rosną w różnych miejscach półkuli północnej, niektóre gatunki można spotkać nawet w strefie okołobiegunowej. Nie wszystkie są jadalne, niektóre pełnią jedynie funkcję ozdobną. Istnieje co najmniej 150 gatunków porzeczek, z czego w Polsce naturalnie występuje 6 gatunków.


Porzeczki mają niewielkie, kuliste jagody, rosnące w gronach. Jako krzewy jagodowe wyróżnia się porzeczki białe, czarne i czerwone. Różnią się one od siebie nie tylko kolorem, ale też smakiem i tym, że dojrzewają w różnym czasie. Najbardziej aromatyczne są porzeczki czarne, charakteryzujące się wyrazistym smakiem i zapachem. Czerwone i białe odmiany są delikatniejsze, choć często bardziej kwaśne.


Porzeczki można z powodzeniem uprawiać na działce czy we własnym ogródku, nie jest to specjalnie skomplikowane. Obecnie hodowcy oferują wiele różnych odmian zarówno czarnej, jak i czerwonej i białej porzeczki. Nie wszyscy wiedzą, że odmianą porzeczki jest też agrest.


Właściwości porzeczek

Niewielka kaloryczność i zawartość wielu cennych składników odżywczych sprawiają, że po porzeczki powinno się sięgać jak najczęściej. Szczególnie dużo witamin i rzadkich mikroelementów zawierają czarne porzeczki. Największą wartość mają świeże owoce, choć w przetworach też znajdziesz sporo korzystnych dla organizmu składników.


Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C, A, witamin z grupy B, błonnika, biotyny, kwasu foliowego, potasu, sodu, żelaza, wapnia i magnezu. Dostarczają też rzadko spotykanych składników, takich jak mangan, molibden, jod czy cynk. Podobne wartości ma też czerwona porzeczka, choć w przeciwieństwie do czarnej  zawiera znacznie mniej witaminy C, za to jest bogata w witaminę K i mniej kaloryczna.


100 g czarnych porzeczek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C aż w 241 procentach. Owoce te świetnie się sprawdzają przy przeziębieniach i bólu gardła. Co więcej oczyszczają organizm z toksyn i łagodzą dolegliwości żołądkowe. Regularnie jedzone czarne porzeczki wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu.


Właściwości zdrowotne mają nie tylko owoce, ale też liście z czarnej porzeczki, które działają przeciwzapalnie. Można je suszyć, zaparzać i stosować zewnętrznie. Nadają się do płukania gardła i jamy ustnej, łagodzą zmiany trądzikowe, a także wzmacniają włosy i paznokcie.


Pomysły na przetwory z porzeczek

Ogromną popularnością cieszą się przetwory z porzeczek, przez wiele osób cenione nawet bardziej niż surowe owoce. Szczególnie te przygotowane z czarnych porzeczek mają niezwykle głęboki, słodko-kwaśny smak i wyrazisty aromat.


Wszystkie rodzaje porzeczek doskonale nadają się na dżemy i konfitury. Czarna porzeczka dodatkowo zawiera bardzo dużą ilość pektyn, dzięki czemu przyrządzone z niej przetwory są naturalnie gęste. Dużą popularnością cieszy się przygotowywana w słoikach na zimę galaretka porzeczkowa.


Do najczęściej przygotowywanych przetworów z porzeczek należy niewątpliwie sok z czarnej porzeczki, wyróżniający się głębokim, wyrazistym smakiem, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Ze wszystkich rodzajów porzeczek można przygotować kompoty w słoikach, a także napoje alkoholowe. Nalewka z czarnej porzeczki ma wielu zwolenników, równie pyszne jest porzeczkowe wino.


Porzeczki w kuchni

Z porzeczek można gotować kompoty, kisiele, przyrządzać galaretki i słodkie syropy. Świeże owoce pasują do jogurtów, koktajli, czy owsianek. Można udekorować nimi kremy, musy, budynie, desery z bitą śmietaną czy lody. Dżem z czarnej porzeczki nadaje się nie tylko do kanapek, ale też do naleśników, placków, ryżu na słodko czy kaszy manny. Porzeczki mogą być jednym ze składników zupy owocowej, a w upalne dni przygotujesz z nich orzeźwiający chłodnik.


Bardzo duże możliwości zastosowania porzeczek dają wypieki. Domowe ciasto z porzeczkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Porzeczki dobrze komponują się zarówno z biszkoptami, ciastem kruchym, ucieranym, francuskim czy drożdżowym. Czerwone porzeczki świetnie sprawdzą się na wierzchu letniej tarty, a porzeczkowe konfitury wzbogacą smak wykwintnych tortów. Mus lub syrop z porzeczek może posłużyć jako polewa do sernika.


Porzeczki można dodawać nie tylko do słodkich, ale też do wytrawnych dań. Bardzo dobrze pasują do pieczonych mięs, dodając im nutę słodyczy. Porzeczkowa konfitura doskonale komponuje się z pieczoną kaczką lub wieprzową polędwiczką, a ze świeżych owoców można przygotować farsz do drobiowych roladek. Porzeczki dobrze sprawdzą się podane do serów, a nawet w towarzystwie niektórych warzyw. Wciąż mało popularny, choć bardzo zdrowy jest olej tłoczony z pestek porzeczek.