Dżem z czarnej porzeczki z jeżyną

Dżem z czarnej porzeczki podkręcony smakiem jeżyn i korzennych przypraw. To właśnie cynamon, kardamon i gałka sprawią, że owoce nabiorą wyjątkowego smaku. Punkt obowiązkowy do spiżarni z dżemami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 kg jeżyn
  • szklanka likieru cassis
  • 75 dag cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu, gałki i pieprzu

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Dżem z czarnej porzeczki z jeżyną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte, oderwane z gałązek porzeczki i jeżyny (najłatwiej robić to widelcem) mieszamy w rondlu z likierem, cukrem i przyprawami (można ich dodać więcej, jeśli lubimy pikantne nuty). Mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, mieszając, aż zniknie piana.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: dżem leśny


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy