Dżem z czarnej porzeczki z jeżyną

Dżem z czarnej porzeczki podkręcony smakiem jeżyn i korzennych przypraw. To właśnie cynamon, kardamon i gałka sprawią, że owoce nabiorą wyjątkowego smaku. Punkt obowiązkowy do spiżarni z dżemami.

Przetwory

Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 kg jeżyn
  • szklanka likieru cassis
  • 75 dag cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu, gałki i pieprzu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte, oderwane z gałązek porzeczki i jeżyny (najłatwiej robić to widelcem) mieszamy w rondlu z likierem, cukrem i przyprawami (można ich dodać więcej, jeśli lubimy pikantne nuty). Mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, mieszając, aż zniknie piana.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: dżem leśny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy