nalewki

2 kolekcji przepisów

195 przepisów

Przepisy w kolekcji nalewki

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.

Julita gotuje

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Czas przygotowania: 50 min.
Cytrynówka

Pyszna cytrynówka!

sport.96

Cytrynówka

Czas przygotowania: 60 min.
Nalewka z kukułek
Pyszna nalewka!

sport.96

Nalewka z kukułek

Inne z kolekcji: alkohole

Artykuły powiązane

Czarna porzeczka w kuchni
13.08.2020

Czarna porzeczka na sok, nalewki i do domowego ciasta

Niepozorna czarna porzeczka to skarbnica witaminy C - zawartością ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Sezonowa czarna porzeczka świetnie sprawdza się w dżemach, konfiturach, galaretkach czy nalewkach. Poznajmy bliżej owoc, z którego słynie kraj nad Wisłą - Polska jest czołowym producentem czarnej porzeczki na świecie.

Syrop z pędów sosny
04.05.2020

Syrop z pędów sosny i nalewka z sosny, czyli przepis na zdrowie prosto z lasu

Jeden z hitów na wiosnę to syrop z pędów sosny. Jest pyszny i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podobne właściwości prozdrowotne wykazuje nalewka z sosny. Warto wrócić do przepisów babci - w ich kuchni oba produkty były naturalnym remedium na wiele dolegliwości.. Nalewka z sosny i syrop z sosny wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania – oto sprawdzone przepisy i porady.

Gieno-Mientkiewicz-z-oscypkiem-2-min-
01.03.2020

Sery traktuję jak przyprawy – rozmowa z Gieno Mientkiewiczem

Polskie sery to produkt wciąż odkrywany na nowo. Coraz większy dostęp do serów zagrodowych pozwala w pełni docenić ich walory smakowe. Serów o wyrazistym smaku lepiej nie przytłaczać innymi dodatkami. Gieno Mientkiewicz od lat promuje polskie sery zagrodowe oraz dzieli się wiedzą na temat ich różnorodności. W cyklu Przy wspólnym stole porozmawialiśmy z Gienem Mientkiewiczem o różnych odmianach sera, wyjątkowości regionalnego produktu oraz domowym serowarstwie.

Jeżyny
09.09.2019

Jeżyny dla smaku i zdrowia

Są mniej popularne niż ich bliskie kuzynki – maliny, choć nie ustępują im walorami smakowymi czy właściwościami odżywczymi. Jeżyny można konsumować na surowo lub przerabiać na dżem, nalewkę czy galaretkę. W cyklu Smak podpowiadamy konkretne przepisy na jeżyny i wyjaśniamy, kto powinien w szczególności sięgać po te owoce.

Pokrzywa na zdrowie
11.06.2019

Pokrzywa na stole - zdrowy chwast

Pokrzywę możecie spotkać wszędzie. Gdy pojawia się między roślinami na grządkach i rabatach, bywa uważana za chwast. Zamiast usuwać ziele z ogrodu, poznajcie jego właściwości. Sprawdźcie, dlaczego warto je mieć w domowej apteczce.

Nalewka z pigwy
02.08.2016

Nalewki z pigwy, aronii, wiśni... Najlepsze przepisy

To wyjątkowa kategoria przetworów z letnich i jesiennych owoców - domowe nalewki to prawdziwy powód do dumy. Szczególnym powodzeniem cieszy się pigwówka, wiśniówka i aroniówka, ale znamy też świetne przepisy na podobne trunki bez owoców, na przykład z herbaty. Spróbujecie?

pigwa
27.11.2011

Pigwa

W ten nieduży owoc, kształtem podobny do jabłka i gruszki jednocześnie, nie warto się wgryzać – jest twardy, suchy i cierpki. Dopiero w przetworach ujawnia swoją prawdziwą wartość.