Kompot z czarnej porzeczki

Prosty kompot z czarnej porzeczki - do podania od razu jako napój do obiadu lub do jako kompot na zimę! To pyszny, łatwy do zrobienia i bogaty w witaminy kompot na zimę i na letnie, ciepłe dni. Wiadomo, że sezonowe porzeczki przydadzą się na sok, dżem, nalewki i do mięsa, ale w pierwszej kolejności warto zrobić kompot z porzeczek.

dodany przez: Kulinarna Ania

przetwory kompot

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 187 głosów)

Kompot z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czarne porzeczki 1.

    Na kompot z czarnej porzeczki należy przygotować oczyszczone, niepryskane, dojrzałe porzeczki. Dbamy o to, żeby na sitku w trakcie ich mycia zostały listki, ogonki i kawałki łodyżek, a do garnka na kompot z czarnej porzeczki trafiły same owoce. Zasypujemy je 2-3 łyżkami cukru i odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok - kompot będzie wtedy smaczniejszy!

     

     
  • Wrzątek 2.

    Owoce czarnej porzeczki zalewamy wrzątkiem lub przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dosypujemy pozostały cukier i zagotowujemy. Przestudzony lub z kostkami lodu - kompot z czarnej porzeczki może być od razu serwowany! Jest pyszny - taki jak w kuchni u babci na letni obiad.

Porady

Jak zrobić kompot z czarnej porzeczki na zimę? Wystarczy przygotować odpowiedni słoiki do przechowywania gorącego płynu. Nie trzeba go wtedy pasteryzować - choć dla pewności można, najlepiej sprawdzi się pasteryzacja na mokro. Bez pasteryzowania kompot wytrzyma w spiżarni - w suchym, chłodnym miejscu - kilka miesięcy. Aby zrobić idealny kompot na zimę z czarnej porzeczki wystarczy wlać gotowy, gorący kompot do sterylnych (wyparzonych) słoików, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.


Notka redakcyjna

Kompot z porzeczki to ciekawy pomysł na te polskie, pełne witamin, smaczne owoce. Warto dla kontrastu zrobić też kompot z czerwonej porzeczki - nie tak kwaśny, a równie prosty do przygotowania. Warto też eksperymentować i łączyć kilka owoców z krzaczków do jednego napoju - kompot owocowy z miksu: agrest, porzeczka czerwona, porzeczka czarna to hit każdego lata! Jedno jest pewne - to zdecydowanie dobra alternatywa, aby ugotować kompot, zamiast kupować sztucznie słodzone napoje na ochłodę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy