REKLAMA

Chorizo w czerwonym winie

Hiszpańska przekąska - pikantna kiełbasa chorizo duszona w sosie z czerwonym winem. Wystarczy podać z kawałkiem pieczywa!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)


Składniki:

  • łyżka oleju
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 50 dag chorizo
  • 100 ml czerwonego wina
  • łyżka miodu
  • garść natki pietruszki
  • posiekana
  • chrupiący chleb

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Olej podgrzewamy na dużej patelni
  • wrzucamy posiekaną cebulę i i delikatnie podsmażamy przez kilka minut
  • aż zmięknie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez kilka minut.
  • Cebulę i czosnek przesuwamy na brzeg patelni
  • wkładamy chorizo pokrojone w spore kawałki. Rumienimy na całej powierzchni
  • a następnie dolewamy wino i mieszamy z miodem.
  • Podgrzewamy przez 5 min lub do momentu
  • aż kiełbaski się ugotują i pokryją sosem. Dodajemy odrobinę wody
  • jeśli patelnia wygląda zbyt sucho. Podajemy z natką pietruszki i chrupiącym chlebem.

Porady

Rodzaje chorizo: kiełbasa różni się wieloma cechami, np. kształtem, konsystencją mięsa, pikantnością lub stopniem dojrzałości. Te najlepsze wytwarzane są bez użycia konserwantów. Niektóre z nich nadają się bardziej do zastosowania w przygotowaniu potraw. Inne sprawdzą się w najprostszej formie: krojone w plasterki jako zwykły dodatek do świeżego chleba.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy