Chorizo w winie

Chorizo w winie to przepis, który zachwyca smakiem i wyglądem. To danie pochodzi z Hiszpanii, czyli ojczyzny szybkich, prostych i pysznych przekąsek. Aromatyczne kawałki kiełbaski można podać solo, z pieczywem lub ziemniakami. Zobaczcie, jak przyrządzić ten smakołyk i poczęstujcie nim swoich gości!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 157 głosów)

Chorizo w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Olej cebula 1.

    Przygotowanie składników: Cebulkę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa przez kilka minut, aż zmiękną. W tym czasie kroimy chorizo w grube plastry, dorzucamy je na patelnię i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę.

  • chorizo-w-winie 2.

    Duszenie sosu: Następnie na patelnię wlewamy wino, dodajemy łyżkę miodu i dusimy przez 5 minut. Gotowe danie podajemy posiekaną natką pietruszki i chrupiącą grzanką z chleba. 

Porady

  • Do winnego sosu można dodać odrobinę cynamonu, który jeszcze bardziej podbije smak dania. 
  • Zrobiliście już przepis, ale został Wam nadmiar niewykorzystanej kiełbasy? Chorizo można zamrozić i wykorzystać innym razem
  • Doskonałym dodatkiem do chorizo w czerwonym winie są patatas bravas, czyli hiszpańskie smażone ziemniaczki z sosem. 
  • Chorizo glazurowane w winie można wzbogacić dodatkami, na przykład oliwkami, suszonymi pomidorami czy kaparami.

Notka redakcyjna

Chorizo – co to jest i z czym to się je?

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa o charakterystycznym czerwonym kolorze i wyrazistym, pikantnym smaku. Klasyczne chorizo robi się z mięsa wieprzowego, czosnku i papryki wędzonej, ale specjał ten doczekał się już wielu różnych wersji, między innymi z koniny, sarniny lub mięsa dzika. Rodzaje chorizo różnią się wieloma cechami: kształtem, konsystencją mięsa, pikantnością lub stopniem dojrzałości. 

Jakie chorizo wybrać?

Chorizo jest już na tyle popularne, że znajdziemy je w każdym większym sklepie, które więc wybrać? Do wyboru mamy kilka rodzajów tej kiełbasy, surowa, podsuszana lub podwędzana. Każdy z nich nadaje się do innego typu dań. Chorizo sarta to surowa, dojrzewająca kiełbasa, którą można jeść na zimno. Z kolei chorizo fresco chorizo, również surowe, powinno być poddane obróbce termicznej przed spożyciem. Innym typem jest chorizo Iberico, czyli suszona kiełbasa przyrządzana ze świń rasy iberico. 

Inna dania z chorizo

Co zrobić z chorizo? Ta kiełbasa może być składnikiem wielu dań, nie tylko tych z kuchni hiszpańskiej. Warto dodawać ten specjał do wszelkich dań na ciepło oraz przekąsek na zimno. Jeden z najprostszych pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni to kanapki i tosty. Na śniadanie pyszne będą też jajecznica, omlet, frittata lub szakszuka z chorizo. 

Równie świetnie sprawdzi się ono we wszystkich daniach jednogarnkowych, gulaszach i potrawkach. Może być zamiennikiem polskiej kiełbasy w fasolce po bretońsku, bigosie lub leczo. Takie warzywne leczo z chorizo jest znacznie bardziej aromatyczne i lekko pikantne. Jako danie obiadowe, świetnie sprawdzi się też szybki makaron z chorizo lub rozgrzewająca i sycąca zupa z chorizo

Kiełbaski chorizo możemy też podać, jako imprezową przekąskę, przygotowując deskę serów i wędlin. Ten mięsny specjał pasuje też do lekkich sałatek, a nawet ryb i owoców morza! Wyrazisty smak tej kiełbasy doskonale przełamuje delikatnego dorsza, a jeszcze pyszniej smakować będą krewetki z chorizo. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy