Szybka paella z chorizo

Ocena:

4.46 (162)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ugotowaliście za dużo ryżu? Zróbcie paellę! Wystarczy dorzucić do niej kilka składników, w tym pikantne chorizo i pyszne danie gotowe.

Składniki:

  • groszek zielony  150 g

  • chorizo  100 g

  • kostka rosołowa  0.5 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • cebula  1 szt.

  • papryka pieczona  200 g

  • papryka wędzona  3 g

  • ryż  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

Szybka paella z chorizo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dużą patelnię ustawiamy na średnim ogniu, podsmażamy chorizo i cebulę przez 4–5 min, aż cebula zmięknie, a chorizo uwolni tłuszcz. Wrzucamy groszek, zalewamy 150 ml wrzącej wody, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy. Dodajemy czosnek, pieczoną paprykę i wędzoną paprykę suszoną, gotujemy, mieszając przez kolejną minutę.

  • Krok 2:

    Dodajemy ryż, gotujemy na dużym ogniu przez 3–4 min, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż się rozgrzeje. Paellę podajemy posypaną natką pietruszki z cytrynowymi klinami do wyciskania z nich soku.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne