Szybka paella z chorizo

Ugotowaliście za dużo ryżu? Zróbcie paellę! Wystarczy dorzucić do niej kilka składników, w tym pikantne chorizo i pyszne danie gotowe.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 10 dag chorizo (pikantnej hiszpańskiej kiełbasy z papryką), w plasterkach
  • cebula, posiekana
  • 15 dag mrożonego groszku
  • pół kostki bulionowej drobiowej
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 20 dag czerwonej papryki pieczonej, pokrojonej w plastry
  • pół łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 50 dag ugotowanego ryżu
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • cząstki cytryny

Przygotowanie

  1. Dużą patelnię ustawiamy na średnim ogniu, podsmażamy chorizo i cebulę przez 4–5 min, aż cebula zmięknie, a chorizo uwolni tłuszcz. Wrzucamy groszek, zalewamy 150 ml wrzącej wody, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy.
  2. Dodajemy czosnek, pieczoną paprykę i wędzoną paprykę suszoną, gotujemy, mieszając, przez kolejną minutę. Dodajemy ryż, gotujemy na dużym ogniu przez 3–4 min, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż się rozgrzeje. Paellę podajemy posypaną natką pietruszki, z cytrynowymi klinami do wyciskania z nich soku.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019
obiad ryż Paella chorizo kuchnia hiszpańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy