REKLAMA

Szybka paella z chorizo

Ugotowaliście za dużo ryżu? Zróbcie paellę! Wystarczy dorzucić do niej kilka składników, w tym pikantne chorizo i pyszne danie gotowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne paella

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 162 głosów)


Składniki:

  • 10 dag chorizo (pikantnej hiszpańskiej kiełbasy z papryką)
  • w plasterkach
  • cebula
  • posiekana
  • 15 dag mrożonego groszku
  • pół kostki bulionowej drobiowej
  • ząbek czosnku
  • posiekany
  • 20 dag czerwonej papryki pieczonej
  • pokrojonej w plastry
  • pół łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 50 dag ugotowanego ryżu
  • pęczek natki pietruszki
  • posiekanej
  • cząstki cytryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Dużą patelnię ustawiamy na średnim ogniu
  • podsmażamy chorizo i cebulę przez 4–5 min
  • aż cebula zmięknie
  • a chorizo uwolni tłuszcz. Wrzucamy groszek
  • zalewamy 150 ml wrzącej wody
  • dodajemy kostkę bulionową
  • mieszamy.
  • Dodajemy czosnek
  • pieczoną paprykę i wędzoną paprykę suszoną
  • gotujemy
  • mieszając
  • przez kolejną minutę. Dodajemy ryż
  • gotujemy na dużym ogniu przez 3–4 min
  • aż płyn zostanie wchłonięty
  • a ryż się rozgrzeje. Paellę podajemy posypaną natką pietruszki
  • z cytrynowymi klinami do wyciskania z nich soku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy