Szakszuka - Shakshuka

Szakszuka to prosty, aromatyczny posiłek na bazie jajek i pomidorów. To pyszne danie możemy przygotować o każdej porze dnia. W zależności od dodatków, szakszuka może stanowić rozgrzewające śniadanie, sycący obiad lub kolację dla przyjaciół. Choć przywędrowała z krajów takich jak Tunezja, Egipt czy Maroko, dzisiaj, szczególnie o poranku, serwuje się ją na wszystkich kontynentach. Podpowiadamy jak dobrać składniki, w czym zrobić i jak podać idealnie zbilansowaną, domową szakszukę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

potrawy z jajek

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 183 głosów)

Szakszuka - shakshuka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie szakszuki rozpoczynamy od przygotowania sosu. Na patelnię wykładamy pastę harrisa, kumin i słodką paprykę. Podprażamy przez chwilę dla wydobycia aromatu. Dodajemy oliwę i mieszamy składniki. Czosnek siekamy w plasterki, cebulę w pióra. Dodajemy na patelnię, podsmażamy. Bakłażana kroimy w plastry, paprykę w kostkę lub zapałki. Dusimy do czasu zmięknięcia warzyw. Wlewamy pomidory. Sos gotujemy do zgęstnienia. 

  • 2.

    Kiedy sos jest już gotowy, doprawiamy go do smaku solą. Jedno duże lub dwa małe naczynka żaroodporne natłuszczamy oliwą. Wykładamy sos, a następnie za pomocą łyżki robimy wgłębienia. Wypełniamy je surowym jajkiem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 

Porady

  • Szakszuka w języku arabskim oznacza bałagan. W zależności od tego co mamy w lodówce, listę składników można modyfikować. Latem zamiast bakłażana, możemy sięgnąć po cukinię. W sosie mogą znaleźć się pieczarki, marchewka lub dodatkowa porcja pomidorków koktajlowych. Jeżeli chcemy żeby danie było naprawdę sycące, do sosu możemy dodać ugotowaną soczewicę. 
  • Szakszukę możemy przygotować również na patelni. Po wbiciu jajek, jej zawartość należy przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu, do momentu ścięcia białka. Jeżeli wybieramy naczynie żaroodporne, mogą to być zarówno pojedyncze kokilki, jak i jedna większa forma. 
  • Choć oryginalny przepis na szakszukę zawiera harissę, w razie problemów z jej dostępnością, możemy sięgnąć po ostrą paprykę. Należy dodaj ją do smaku, tyle ile lubimy. 

Notka redakcyjna

Szakszuka- jak zrobić?

Przepis na szakszukę jest bardzo prosty. Warto jednak pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Szakszukę możemy przygotować zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i na patelni. Bazą dania jest domowy sos z pomidorów. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. W sezonie wykorzystujemy świeże, soczyste pomidory, z których ściągamy uprzednio skórkę. W zimniejszych miesiącach, najlepszym wyborem będą pomidory w puszce. Sos możemy dodatkowo podlać czerwonym winem i połączyć z cynamonem, gałką muszkatołową i rodzynkami. Należy doprawić go przed dodaniem jajek. Kiedy jesteśmy pewni, że sos smakuje jak należy, za pomocą łyżki robimy wgłębienia i umieszczamy w nich po jednym jajku. Szakszukę podpiekamy tylko do momentu ścięcia białek, tak by całość pozostała kremowa i dała się łatwo porcjować. Szakszuka smakuje doskonale z dodatkiem świeżych ziół: natki pietruszki, kolendry, bazylii a nawet mięty. Dla przełamania intensywnego smaku sosu, warto podać go z kleksem orzeźwiającego, kremowego jogurtu greckiego. Szakszukę możemy posypać twardym, startym serem i zaserwować z pieczywem. Nada się zarówno chlebek pita, ciabatta, jak i chleb na zakwasie. Warto wspomnieć, że coraz popularniejszy staje się przepis na szakszukę bez pomidorów. Jeżeli lubisz towarzystwo zielonych warzyw, spróbuj także przepisu na szakszukę ze szparagami lub szakszukę wiosenną

Szakszuka bez jajek 

Choć klasyczny przepis na szakszukę opiera się na jajkach, w ofercie wielu śniadaniowni coraz częściej można spotkać wersję wegańską. Tak jak w przypadku oryginalnej receptury, tak przygotowując roślinną, warto poświęcić chwilę na usmażenie sosu i sięgnąć po dobrej jakości, soczyste pomidory. Czym zastąpić jajka? W roli białka świetnie sprawdzi się pokrojone w plasterki tofu lub ciecierzyca. Sos możemy wypełnić również tofucznicą, czyli pokruszonym tofu, przesmażonym na cebulce z solą, pieprzem i kurkumą. Szakszuka doskonale komponuje się też z tłustym, kremowym awokado, szczególnie odmianą Hass, o ciemnej skórce. Jak sprawić żeby wegańska szakszuka naprawdę przepominała oryginał? Smaku i aromatu nada czarna sól himalajska Kala Namak, dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i Internecie. Przyda się nie tylko w przepisie na szakszukę. Możemy wykorzystać ją do pasty bezjajecznej, roślinnych kotletów z kaszy jaglanej, czy sałatki warzywnej z wegańskim majonezem. Szakszukę możemy dodatkowo posypać wegańskim zamiennikiem sera, podać z roślinnym jogurtem, pieczywem i dużą ilością świeżych ziół. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy